• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Europarlamentar: Ministerul Agriculturii nu a notificat la Bruxelles OUG cu despăgubirile fermierilor!

    Roxana Dobre -

    Ordonanța pentru secetă nu a fost notificată la Comisia Europeană! Un europarlamentar român face o dezvăluire care îi va dezamăgi profund pe fermierii români care credeau că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a luat măcar măsura de a ”scrie” proiectul pentru acordarea despăgubirilor la secetă. Carmen Avram, eurodeputat PSD a dezvăluit joi, 18 februarie, că documentul care are nevoie de aprobarea CE nu a fost notificat până în acest moment la Bruxelles.

    ”(…) În 2021 plățile directe vor fi la nivelul celor din 2020 ceea ce înseamnă că undeva în jur de 1,9 miliarde de euro. La care se adaugă aproximativ 1 miliard de euro de la bugetul de stat pentru ANT, motorină și alte ajutoare de stat plătite din bani de la bugetul național. Și mai sunt aproximativ un miliard de euro pentru dezvoltare rurală. Știți foarte bine că pentru seceta extremă din 2020 ministerul ar fi trebuit să acorde acele despăgubiri. Se pare că nu s-au acordat (plățile s-au achitat în procent de doar 88 la sută n.r)! Ce pot să vă spun de la Bruxelles este că aceste despăgubiri pentru culturile de toamnă afectate de seceta din 2020 au fost aprobate de Comisia Europeană. Pentru culturile de primăvară însă MADR trebuie să transmită CE Ordonanța de Urgență pentru aprobare. Lucru care nu s-a întâmplat până acum. Sper totuși să nu mai dureze mult pentru că efectele vor fi destul de serioase”, a declarat Carmen Avram în cadrul unui eveniment online.

    În cea mai recentă declarație dată presei pe tema despăgubirilor, Adrian Oros, a subliniat că plățile către fermieri se vor face ”dacă se vor obține bani la rectificarea bugetară”. Termenele avansate de Oros inițial au fost lunile ianuarie-februarie și aprilie 2021, date care în lipsa unor bani prevăzuți în bugetul de stat par imposibil de respectat. În luna decembrie, pe 2 decembrie (în campania electorală, ce e drept), ministrul Adrian Oros le promitea fermierilor pe pagina sa de Facebook, că banii de despăgubiri vor veni în lunile ianuarie-februarie 2021. ”Pentru pagubele generate de secetă la culturile înființate în primăvara acestui an, 1,2 milioane hectare, plata celor 93.000 de fermieri se va face în perioada ianuarie – februarie 2021. Am fost și vom fi alături de fermierii români!”, a declarat ministrul Adrian Oros chiar pe pagina sa de Facebook.

    Mai mult, în luna august, ministrul anunța în propria conferință de presă că OUG pentru despăgubirile de primăvară a fost notificată către Comisia Europeană.

    Reamintim că din datele transmise de MADR din 1,2 milioane ha afectate de secetă 710 ha sunt cu suprafețe calamitate la porumb și aproximativ 240 ha la floarea soarelui. Restul sunt 15 alte culturi. Conform informațiilor disponibile pe site-ul MADR, din datele  întocmite de către comitetele județene pentru situații de urgență pe baza proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi,  s-a constatat că o suprafață de peste 1,2 milioane ha cu culturi înființate în primăvara anului 2020, au fost calamitate până la un procent de 100% pe areale agricole importante la nivel național, precum și faptul că la nivel teritorial s-au înregistrat județe situate în zonele de sud-vest, sud, sud-est și est ale țării, la care suprafețele cultivate au fost calamitate până la un procent de 100% și care depășesc semnificativ procentul de 50% din suprafața agricolă a județelor în cauză.

    Conform unei declarații a senatorului George Scarlat, de pe vremea când era secretar de stat în MADR, mai exact pe 9 noiembrie 2020, ministerul a cerut anul trecut către Ministerul de Finanțe, o sumă aproximativă de 1,2 miliarde de lei, bani din careavea în plan să scompleteze  schema de ajutor atât pentru culturile de toamnă unde mai erau de plată aproximativ 203 milioane de lei cât și sume pentru culturile de primăvară. Acești bani însă se pare că nu s-au găsit pentru fermierii români!


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații