• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenţii APIA bovine lapte: Pragul maxim de 250 de capete – eliminat, cel minim – neschimbat!

    agrointeligenta.ro -

    Pragul maximal de 250 de capete pentru plata subvențiilor APIA la bovine, pe schema de sprijin cuplat la vaca de lapte, eliminat de Ministerul Agriculturii, potrivit unui proiect de ordin publicat în dezbatere publică. Din acest an, fermele care depășesc 250 de capete vor încasa SCZ pentru întreg efectivul eligibil. Pragul minimal nu a fost însă modificat, astfel că numai crescătorii cu minim 10 capete eligibile (sau 5 capete în zona de munte) pot încasa SCZ pentru vaca de lapte.

    Noile reguli pentru subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură au fost lansate în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii cu numai 10 zile înainte de startul campaniei de depunere a cererilor unice pentru anul 2021 (propunerea de Ordin MADR – aici). Sunt modificări importante în ordinul propus de MADR, o parte din aceste schimbări vizând sectorul de creștere a vacilor de lapte.

    Cuantumul sprijinului cuplat la bovine lapte – mai mic

    O plată importantă de care beneficiază fermierii crescători de vaci de lapte este sprijinul cuplat, subvenție care ar putea să scadă drastic în lumina noilor reguli care includ plăți nelimitate pentru marii cresctori care depășesc plafonul de 250 de capete eligibile. Acest prag va fi eliminat, însă cel minim de acces în schemă rămâne de 10 capete în cazul micilor crescători.

    De precizat că SCZ bovine lapte se calculează împărțind bugetul total alocat la numărul de animale eligibile (bugetul va rămâne similar cu cel din anii anteriori pe perioada de tranziție 2021-2022), iar prin eliminarea plafonului maximal, numărul de animale va crește. Așadar, cuantumul per cap de animal se va diminua, iar cei mai afectați vor fi micii crescători de vaci – pentru care subvenția va fi mai mică, în timp ce avantajul îl vor avea fermele mari unde plata crește, acoperind tot efectivul.

    SCZ pentru vacile de lapte se va plăti fermierilor pentru un efectiv de minimum 10 capete vaci de lapte, pe beneficiar, cu excepţia celor din UAT-urile din zona montană definită în anexa 8.2 «Lista zonelor eligibile M10, M11, M13» a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei C (2015)3.508/26.05.2015, publicată pe site-ul www.madr.ro, «Informare Măsuri de Mediu şi Climă PNDR 2014-2020», «Ghid-informativ-MMC-zone eligibile.xlsx», pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv de minimum 5 capete vaci de lapte, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA.

    Condițiile noi din Ordinul MADR pentru sprijinul cuplat la vaca de lapte în anii de cerere 2021-2022:

    a) sunt eligibili la plată fermierii care solicită SCZ pentru un efectiv de minimum 5 capete vaci de lapte sau minimum10 capete vaci de lapte, în funcție de zonă, care nu au beneficiat de schema prevăzută la art. 79, în anii anteriori, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA;

    b) vacile de lapte din exploataţia cu cod ANSVSA pentru care beneficiarul solicită SCZ îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    (i) să aibă vârsta de maximum 10 ani la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări;
    (ii) să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară; 38
    (iii) să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii unice de plată, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere;
    (iv) efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere, potrivit prevederilor art. 53 alin. (4) paragraful al doilea lit. a) din Regulamentul (UE) nr. 639/2014;

    c) să aibă încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii cererii unice de plată, cu un prim-cumpărător şi cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui sau, în cazul în care producătorul deţine unitate proprie de procesare a laptelui, să deţină copie de pe cel puţin un aviz de însoţire a mărfii şi de pe o notă de intrare-recepţie care atestă livrarea laptelui la unitatea proprie de procesare, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte, sau în cazul vânzărilor directe, să deţină carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol/dispoziţie de încasare a valorii aferente laptelui comercializat/factură fiscală care să ateste vânzarea laptelui sau a produselor lactate;

    d) să deţină registrul individual al exploataţiei cu cod ANSVSA, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000. Art. 81.

    Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care până la finalul perioadei de 6 luni, au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în/din exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat.

    Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării pe adresa de e-mail: politici.agricole@madr.ro.

    Citiți mai multe pe FortaPAC.agrointel.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!