Fermă din Brăila, cu conturile blocate de un mare trader. ”N-au vrut să negocieze nimic, ne-au lăsat fără niciun leu!”
Ramona Dascălu -Fermieri români cu conturile blocate de traderi. După vestea că nu vor primi despăgubirile de secetă pentru culturile din primăvara anului trecut, care au fost distruse de secetă, fermierii au parte și de popriri pe conturi din partea traderilor. Cu o astfel de situație se confruntă Emilia Ioniță, o agricultoare din județul Brăila, al cărui caz a fost făcut public de către Agrointeligența – AGROINTEL.RO în toamna anului trecut, când a fost dată în executare în bancă de către traderul CHS. Între timp, lucrurile au avansat și brăileanca s-a trezit acum cu conturile blocate și susține că nu va avea cum să înființeze culturile de primăvară.
Se teme să nu îi fie executată ferma
Agricultoarea spune că se află într-o situație fără ieșire și se gândește deja la ceea ce este mai rău, adică ca nu cumva să-i fie executată și ferma. ”În ianuarie au investit biletele cu titlu executoriu, ne-au transmis, și astăzi ne-am trezit și cu conturile blocate, în condițiile în care suntem plini de credite, în condițiile în care nu am luat niciun leu subvenție, în condițiile în care ei nu au vrut să negocieze nimic. Deci, acum avem conturile blocate și nu știm încotro să o luăm. De la bancă am primit direct adresa de înființare a popririi. La momentul acesta suntem cu mâinile legate, banca, conform legislației, trebuie să execute orice sumă pe care o avem în cont și asta dacă nu cumva va începe și executarea fermei ca atare. În situația mea mai sunt încă 200 de fermieri, și asta numai cu CHS”, a declarat Emilia Ioniță, care deține o societate care lucrează 330 de hectare de teren agricol în județul Brăila, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
A fost la control și n-a încasat încă niciun leu subvenție pe anul trecut
O altă temere a femeii este să nu-i fie blocați și banii de pe subvenții, care trebuie să-i intre în cont în perioada următoare întrucât anul trecut a fost la control și încă nu a apucat să primească nici măcar un leu din subvențiile care i se cuvin.
”Nu știm ce o să facem, chiar nu știm, în condițiile în care fiind la control în teren nu am luat nici măcar un leu subvenție pe anul trecut de la APIA, nici măcar avans, pe toate cele 330 de hectare de teren pe care le avem. Știu că regula este că pe subvenții nu are nimeni dreptul să facă vreo poprire, dar mie îmi este totuși teamă. Sper să se stabilească cât mai repede datele proceselor pentru ca cel puțin să avem un răspuns. Suntem într-un blocaj total, în situația de față nici nu avem cum să înființăm culturile de primăvară. Ca să nu mai spun că avem o decizie de plată a subvenției pe motorină pe trimestrul trei, am primit pe e-mail decizia de la APIA Brăila de 15.000 de lei pe vreo 10 februarie, dar nu aui intrat până acum în cont și nu știu dacă acei bani de la subvenția pe motorină pot fi popriți sau nu”, susține aceasta.
A deschis procese în decembrie, dar instanțele nu au fixat niciun termen
Emilia Ioniță mai spune că le-a deschis proces în luna decembrie celor de la CHS, și asta la îndemnul băncilor, dar nu s-a stabilit încă niciun termen.
”Noi i-am dat în judecată, în luna decembrie a anului trecut pe cei de la CHS pentru că, având credite bancare, băncile ne-au spus că trebuie să facem ceva, pentru că ne-au întrebat de ce avem incidență de plată și dacă avem să le dăm sau nu bani. Eu le-am spus celor de la bănci că nu avem să le dăm bani celor de la CHS pentru că nu am luat niciun input de la ei, ne-au solicitat aviz de forță majoră, pe care l-am scos și l-am dat lor, dar tot m-am trezit cu biletele la ordin în bancă. Băncile mi-au recomandat să fac această întâmpinare în instanță și pentru executare și pentru anularea contractelor pentru că era normal să fie anulate din moment ce eu i-am anunțat din timp că nu le pot onora din cauza calamităților și a forței majore. Nu avem încă termene pentru procese, nici la Tribunal la București unde am depus chemarea în judecată, și asta pentru a avea un document în spate care să arate că noi ne apărăm drepturile în fața băncii, și nici la Judecătorie la Brăila unde am făcut întâmpinare, când am aflat că au investit biletele cu titlu executoriu, și am solicitat suspendarea executării până la judecarea cauzei în sine. Neavând termene nici la una nici la alta, executorul s-a pus pe capul nostru. Nu s-a stabilit nici măcar data la care avem primul proces”, a povestit brăileanca.
Prutul a cerut direct insolvența
Traderul CHS nu este însă singurul care creează probleme fermierilor. Mai nou, și cei de la Prutul S.A. s-au pus pe capul fermierilor care nu și-au putut onora contractele. Emilia Ioniță dezvăluie faptul că Prutul a cerut direct insolvența firmei sale.
”Acum nu avem probleme doar cu CHS, ci avem și cu Prutul SA, cu care am avut contract pentru floarea-soarelui, dar aici neavând bilete la ordin, pentru că am făcut eforturi și ne-am plătit inputurile pe care le luasem de la ei, ne-au cerut direct insolvența. Deci, la momentul acesta pe instanță la Brăila, ei ne-au cerut insolvența, pe 17 februarie ne-au băgat cerere de insolvență. Și nu lucrăm cu ei de 1-2 ani, ci de peste 10 ani de zile. Se fac presiuni foarte mari asupra noastră, a fermierilor, de către traderi”, a concluzionat aceasta.
”Noi trebuie să suportăm pierderile traderilor?”
Agricultoare crede însă că cei cu adevărat vinovați de situația în care se află fermierii români la acest moment nu sunt traderii, ci cei care reprezintă statul român.
”Nu-i văd pe traderi cei mai răi în această situație pentru că la rândul lor au avut pierderi. Din punctul meu de vedere, având documente de calamitate emise de ministerul Agriculturii, de comisiile ministerului, care au stabilit această chestiune, nu mai zic că eu toate culturile le-am avut asigurate pentru că le-am avut gaj la bancă. Ori dacă se știa că seceta nu o despăgubește nimeni și tu stat român trimiți comisiile și stabilești că am avut secetă, pentru ce s-a mai stabilit lucrul acesta? Cel mai mult ne-ar fi ajutat pe toți, și pe noi, fermierii, și pe traderi, să se fi găsit o soluție ca nici unii și nici alții să nu piardă pentru că era vorba de o calamitate naturală și statul trebuia să o suporte, nu să vină cu povești și să ne spună că o să ne dea adeverințe să ne împrumutăm la bancă. Și de parcă nu ar fi fost de ajuns, trebuie ca noi să suportăm și pierderile traderilor acum? Chiar așa, statul nu are grijă de nimic? Pentru că suntem niște agenți economici, avem salariați, plătim impozite, noi suntem cei care producem niște bani până la urmă (…) Era obligația statului să ne despăgubească la secetă, și de asemenea tot obligația statului era să-i ajute și pe traderi pentru că și ei plătesc impozite la statul român”, este de părere Emilia Ioniță.
Marea problemă în ferma din Brăila este reprezentată de faptul că se apropie cu pași repezi momentul în care trebuie semănate culturile de primăvară, iar dacă situația actuală nu se schimbă există riscul ca pământul să fie lăsat pârloagă din lipsa banilor.
”Noi la momentul acesta, nu avem niciun un leu. Nu știm încotro să o luăm în condițiile în care pe 30 martie am prima rată la creditul IMM Invest, de 75.000 de lei, pe care dacă nu o plătesc pe 30 martie, mi se ia și subvenția și îmi face și scandența anticipată la creditul IMM, pe care l-am luat anul trecut în vară, și îl am pe 3 ani de zile. Dacă avem conturile poprite, cum o să dau eu rată pe 30 martie? Cum să înființez aproape 200 de hectare de teren în primăvara aceasta? De unde să iau motorină? Totul este acum la mâna judecătorilor, depinde de cum vor îndepărta. Dar până atunci, nu știm cum o să ne descurcăm, de exemplu aveam de semănat 30 de hectare de orzoaică de primăvară de sămânță și noi nu avem un gram de motorină. Trist este că cu ceea ce mă confrunt eu se confruntă foarte mulți fermieri”, a conchis agricultoarea din Brăila.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura cu reprezentanți ai CHS și Prutul S.A. pentru a obține o poziție vizavi de acuzațiile care li se aduc.
”Doamnă nu vă supărați, dar nu am numărul dumneavoastră de telefon, nu știu dacă sunteți cine pretindeți că sunteți. Cu tot respectul, dar mai mult de atât nu pot să vorbesc. Vă mulțumesc”, a fost ceea ce ne-a spus Mihai Mărculescu, director comercial la CHS.
Nici Claudiu Spiridonescu, director comercial Agribusiness la Prutul S.A., nu a vrut să ne ofere mai multe detalii prin telefon: ”Stabiliți o întâlnire cu mine și discutăm dacă vreți să discutăm. Nu vă dau nicio declarație telefonic”, ne-a declarat acesta.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO este o publicație deschisă și așteptăm punctele de vedere ale celor două companii menționate în articol. În ciuda pandemiei, se pare că dialogul telefonic nu este unul agreat, așa că așteptăm declarațiile pe adresa de e-mail redactia@agrointel.ro.