• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cele 900 de vaci blocate pe vas în Mediterana s-au întors în Spania și vor fi ucise

  agrointeligenta.ro -

  Pe fondul discuțiilor la nivel european privind exporturile de animale vii, cazul celor circa 900 de vaci de pe vasul ”Karim Allah”, care a stat blocat în Marea Mediterană timp de două luni, este aproape de un final tragic. Animalele încărcate pe 18 decembrie și care urmau să ajungă în Turcia s-au întors în Spania unde întreg efectivul de bovin urmează să fie ucis întrucât se crede că unele animale sunt infectate cu boala limbii albastre.

  Aproape 900 de vaci care au rătăcit pe o navă pe Marea Mediterană timp de câteva luni nu mai sunt transportabile și ar trebui ucise, a declarat Ministerul Spaniol al Agriculturii sâmbăta trecută. Astfel, ministerul a confirmat rapoartele presei internaționale și spaniole precum Reuters și El País.

  Vacile se află din 18 decembrie pe nava „Karim Allah”, care a acostat joia trecută în portul spaniol sud-est Cartagena. Odiseea animalelor a avut loc, se pare, din cauză că au existat dificultăți în găsirea unui nou cumpărător pentru animale. Vacile nu au fost acceptate de mai multe țări de teama virusului bolii limbii albastre.

  Ministerul spaniol al agriculturii din Madrid a anunțat că toate vacile au fost încărcate pe navă în decembrie cu certificatul de sănătate corespunzător și, de asemenea, fără a fi infectate cu Bluetongue. Acum, cele 864 de vaci încă în viață urmează să fie ucise în Cartagena. Dar se pare că nimeni nu se simte responsabil.

  Nimeni nu se simte responsabil – 24 de vaci au murit deja

  Veterinarii spanioli, care se aflau acum pe navă pentru a examina animalele, cred că ar fi mai bine să ucidă vacile, care suferiseră grav din cauza călătoriei extrem de lungi, relatează agenția de știri Reuters. Cu toate acestea, în raportul veterinar nu s-a specificat dacă animalele au cu adevărat boala limbii albastre.

  În orice caz, Ministerul Spaniol al Agriculturii a confirmat rezultatele raportului sâmbătă și a declarat că armatorul este de fapt responsabil acum pentru uciderea vitelor. Dacă acest lucru nu se va face, Departamentul pentru Agricultură, Pescuit și Alimentație ar lua măsuri.

  Avocatul armatorului – Talia Shipping Line – a cerut returnarea probelor prelevate de la animale și confiscate de autorități joi pentru a putea fi testate pentru Bluetongue. ”Raportul veterinar actual nu pare să menționeze boli grave care să explice de ce trebuie sacrificate aceste animale”, a declarat avocatul presei spaniole.

  Experții de la Ministerul Agriculturii din Spania au numărat 864 de animale vii la bord săptămâna trecută. Douăzeci și două de vaci muriseră deja pe mare și două animale moarte erau încă la bord.

  Export de bovine: o altă navă cu 1.800 de vite se află într-o situație similară

  Cele aproape 900 de vaci se aflau pe cargoul „Karim Allah” din 18 decembrie. Vacile de lapte ar fi trebuit să fie exportate din Spania în Turcia. Deoarece boala limbii albastre ar fi fost descoperită la unele dintre vaci, Turcia nu a mai permis navei să acosteze, a informat ziarul spaniol „El País” vineri. În orice caz, autoritățile turcești au blocat descărcarea animalelor și au suspendat, deocamdată, importurile de animale vii din Spania, de teamă infectării cu Bluetongue.

  Acest refuz a făcut ca nava, înregistrată în Liban, să devină o un paria internațională, la care alte țări i-au refuzat intrarea. Actualul proprietar al vitelor este, de asemenea, aparent neclar, relatează Reuters. Exportatorul World Trade a declarat că nu este responsabil pentru că a vândut deja animalele.

  Dar asta nu este tot: o a doua navă, ElBeik, se află în prezent într-o situație similară. Vasul a părăsit Spania în decembrie și se află acum în fața portului cipriot turc Famagusta, cu o încărcătură de aproape 1.800 de vaci. Încercările de a vinde aceste vaci și în alte țări mediteraneene au eșuat întrucât, se pare că s-a constatat, de asemenea, că vacile au fost afectate de boala limbii albastre.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Zucchini, dovlecei şi plăcintar BIO, made in România Ferma de familie ajunsă în anul 2021. Luptele fermierului Florin Platon, răzeșul care lucrează terenul bătăliei de la Podul Înalt 28 aprilie – termen urgent la APIA pentru ajutorul de stat în sectorul animalelor

  Ultimele știri

  UE nu sprijină financiar transportul de animale vii și recomandă abatoarele de fermă Carmen Avram: ”Domnul ministru Oros, nemaivăzutul, a fost prins cu 3 minciuni” Ministrul Adrian Oros, întâlnire cu Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, David Muniz