• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lucrările de primăvară, în toi în ferma lui Valentin Popa: ”Astăzi termin de semănat. Timpul a fost bun!”

    Ramona Dascălu -

    Lucrările de primăvară, în toi în fermele românilor! Valentin Popa, fermier din Călărași și Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a început lucrările de primăvară. După ce săptămâna trecută a pregătit terenul cu combinatorul și s-a declarat mulțumit de umiditatea din sol, agricultorul s-a apucat săptămâna aceasta de semănat lucerna și de pregătit patul germinativ pentru floarea-soarelui.

    ”Zilele acestea semănăm lucerna și m-am apucat să pregătesc și terenul pentru floarea-soarelui. M-am apucat să semăn lucerna, 6 hectare, pentru că ea oricum iese puțin mai greu și este și vremea bună. Înainte de semănat, am intrat cu combinatorul și ce am putut observa a fost că umiditatea este foarte bună la acest moment, se vede cu ochiul liber. În cazul în care nu ar fi fost umiditate, ar fi trebuit să facem 2-3 treceri cu combinatorul ca să-l pregătim, dar nu a fost cazul, am făcut o singură trecere. Astăzi termin de semănat lucerna. Am făcut bine că m-am apucat pentru că a fost timpul bun și am văzut că pe finalul săptămânii iarăși se schimbă vremea, vin ploile”, a declarat fermierul Valentin Popa pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Pregătitul terenului cu combinatorul în ferma lui Valentin Popa

    Semănatul la floarea-soarelui, după 25 martie

    Chiar dacă temperatura aerului este destul de ridicată în această perioadă, temperatura din sol nu a ajuns încă la valoarea optimă pentru semănatul florii-soarelui. Fermierul Valentin Popa crede că mai are de așteptat cam vreo două săptămâni până să înceapă semănatul la floare. Până atunci însă, va avea grijă ca terenul să fie pregătit și totodată să-și păstreze și umiditatea.

    ”La semănăt la floarea-soarelui o să intrăm undeva după 25 martie, adică mai așteptăm pentru că acum încă mai sunt temperaturi cam scăzute și chiar dacă iese nu poate să crească pentru că trebuie să aibă cel puțin 6-7 grade căldură în sol. Înainte de semănat o să facem o trecere cu combinatorul ca să nivelăm terenul. Eu fac doar o singură trecere ca să nu scot umiditatea din sol și întotdeauna pregătesc mai devreme, dacă îmi permite timpul, ca în cazul în care mai sunt ploi să nu mai scot și umiditatea din sol pentru că vedeți că s-a schimbat clima și dacă treci cu disc acum deja ai scos toată umiditatea din sol și riști să nu răsară uniform din cauza lipsei de umiditate. Deci, pământul a fost arat și acum îl pregătesc cu combinatorul, atât. N-am mai folosit discul primăvara de 3 ani de zile. La floarea-soarelui o să semăn cam 30 de hectare”, ne-a dezvăluit fermierul din Călărași.

    În ferma lui Valentin Popa, porumbul se va semăna în jurul datei de 1 aprilie 

    Valentin Popa susține că va intra la semănatul porumbului după data de 1 aprilie, când temperatura în sol va ajunge la 8-9 grade. Are în plan se semene 47 de hectare de porumb.

    ”După ce termin de pregătit terenul pentru floarea-soarelui, o să încep să pregătesc pentru porumb și undeva în jur de 1 aprilie o să începem semănatul și la porumb, dar asta numai dacă se va încălzi vremea, pentru că există riscuri și dacă semeni devreme, nu răsare, există și posibilitatea să se clocească în pământ sămânța, în cazul în care nu germinează 100% toate boabele și asta se întâmplă atunci când este o temperatură de 5-6 grade în pământ. Pentru porumb, ideal este să fie o temperatură de 8-9 grade în sol. Deci, eu cred că cel mai sigur, la porumb, o să intru la semănat după 1 aprilie. Chiar dacă răsare, să zicem, dacă temperatura nu este cea optimă, tot nu pleacă. Eu am observat anii trecuți că cel pe care îl semeni mai târziu, adică la o săptămână diferență, pleacă mult mai bine în vegetație. Depinde foarte mult de temperaturi. La porumb, o să semăn 47 de hectare”, a spus Valentin Popa, unul dintre vicepreședinții Asociației Forța Fermierilor.

    Premise bune pentru cultura de grâu la acest moment

    În ceea ce privește cultura de grâu, care a fost semănată în toamnă, fermierul din Călărași consideră că la acest moment există șanse reale ca producția să fie una bună în acest an. ”La momentul acesta, grâul arată mai bine față de anul trecut Oricât de bune ar fi producțiile anul acesta, o să resimțim seceta de anul trecut încă 2-3 ani de aici încolo. Chiar dacă nu am avut zăpadă, în afară de două ninsori de 10-15 cm, au fost precipitații mai multe față de anul trecut. Anul trecut la momentul ăsta nu știu dacă aveam 40 de litri și acum, ne ducem undeva în 200 de litri. Deci, eu zic că sunt șanse reale să se facă culturile în acest an, la cum au fost precipitațiile până la momentul ăsta, depinde însă foarte mult de ce o să avem de aici încolo”, a declarat acesta.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații