Avansul APIA – 90% din valoarea subvenției! Accesarea sumelor, prin bănci, din 15 martie!
Ramona Dascălu -APIA va elibera adeverințe pentru fermieri începând cu data de 15 martie! Europarlamentarul Daniel Buda anunță că în acest an fermierii români vor putea primi în avans 90% din subvențiile pe anul 2021 începând cu data de 15 martie, cu trei luni mai devreme ca anii anteriori.
”Un ajutor uriaș pentru campania de primăvară și întreținerea culturilor de toamnă! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a transmis instituțiilor bancare și nebancare Convenția privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii schemelor de plăți directe si măsurilor de mediu și climă implementate de APIA, dar și Convenția pentru Măsura 14 – Bunăstarea animalelor. Guvernul PNL este mereu aproape de fermieri, astfel că, a decis ca APIA să elibereze adeverințe pentru fermieri începând cu data de 15 martie, cu 3 luni mai devreme față de guvernarea PSD. Această decizie vine în sprijinul fermierilor, pentru a le oferi posibilitatea accesării de credite bancare în condiții avantajoase astfel încât să își poată susține activitatea agricolă până la primirea finanțării. În agricultură degeaba ai bani, dacă nu îi ai la momentul potrivit. Să faci agricultură este la fel cum ai pilota un avion: operațiunile trebuie să le execuți la timp, de la decolare până la aterizare, adică de la însămânțare până la recoltare”, arată europarlamentarul român Daniel Buda, într-o postare pe Facebook.
Cererile pentru eliberarea adeverințelor pot fi transmise electronic
Daniel Buda mai spune că în ceea ce privește convenția privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii schemelor de plăți directe si măsurilor de mediu și climă implementate de APIA, valoarea creditului a crescut de la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA până la 90%. De asemenea, potrivit acestuia, cererile pentru eliberarea adeverințelor vor putea fi transmise electronic.
”În ceea ce privește Convenția privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii schemelor de plăți directe si măsurilor de mediu și climă implementate de APIA, vă prezint principalele elemente:
- Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenții a crescut anul acesta de la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA până la 90% din această valoare.
- APIA a simplificat procedura de eliberare a adeverințelor, tot fluxul de lucru mutându-se în mediul electronic. Astfel, fermierii pot transmite electronic centrelor județene/locale ale APIA cererea pentru eliberarea adeverinței, iar APIA analizează solicitarea, emite adeverințele și le trimite online către bancă, astfel încât interacțiunea fizică să fie evitată și fermierii sa nu mai fie nevoiți să facă mai multe drumuri între agenție și bancă pentru obținerea unui credit. Impactul acestor măsuri măsuri de simplificare începute în 2020 a fost unul pozitiv, întrucât mai mult de 95% din adeverințe au fost solicitate de către fermieri online. În anul 2020, APIA a emis si procesat electronic 17.500 adeverințe pentru SAPS și 12.000 adeverințe pentru măsurile de mediu și climă.
- Banca trebuie să respecte nivelul dobânzii aplicate beneficiarului, aceasta neputând depăși ROBOR 6M + maxim 2,0 %, așa cum este prevăzut în ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013, cu modificările si completarile ulterioare.
- Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) sunt parte în convenții și pot garantat creditele acordate de bănci fermierilor cu 80% din valoare creditului”, arată europarlamentarul.
Valoarea creditului acordat beneficiarilor măsurii pentru bunăstarea animalelor a crescut la 85%
Europarlamentarul Danil Buda susține că în ceea ce privește Convenţia pentru Măsura 14 – Bunăstarea animalelor, valoarea creditului acordat beneficiarilor măsurii pentru bunăstarea animalelor a crescut anul acesta la 85%, de la 75%.
”În ceea ce privește Convenţia pentru Măsura 14 – Bunăstarea animalelor (pachetul porcine și pachetul păsări), iată care sunt principalele elemente:
- Valoarea creditului acordat beneficiarilor acestei măsuri a crescut anul acesta de la 75% la 85% din suma înscrisă în adeverinţa cuvenită beneficiarului pentru plăţile privind bunăstarea animalelor, anul de angajament 2021.
- Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maxim 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.
- Banca trebuie să respecte nivelul dobânzii aplicate beneficiarului, aceasta neputând depăși ROBOR 6M + maxim 2,0 %, așa cum este prevăzut în ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013, cu modificările si completarile ulterioare.
- În anul 2020 APIA a eliberat 178 de adeverințe pentru această măsura pentru o valoare de 52,37 milioane euro”, dezvăluie Daniel Buda.