• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Combaterea buruienilor din cultura de porumb în preemergență sau postemergență timpurie – Recomandările specialiștilor FMC

    Adrian Radu -

    România este unul dintre cei mai mari producători de porumb din Uniunea Europeană, având o medie anuală pe ultimii 10 ani, de aproximativ 2,5 milioane ha cultivate. Producțiile medii anuale de porumb fluctuează de la un an la altul, între 3.400 și 7.800 kg/ha, având o creștere continuă și consistentă pana in anul 2019, conform datelor publicate pe www.madr.ro și oferite de INS (Institutul Național de Statistică). Seceta pedologica din ultimii 2-3 ani, in special in zonele de sud si sud-est ale tarii, a dus însă la o scădere a productiei medii obtinute, iar in anul 2020 au fost afectate de secetă suprafețe întinse de porumb, de pe care nu s-a recoltat nici macar 1 kg de porumb, din păcate.

    Totuși, chiar și în aceste conditii dificile din ultimii ani, fermierii români au reusit să obțină productii multumitoarea și eficiente din punct de vedere economic, datorită investițiilor în utilaje performante, realizate an de an, dar și utilizării tehnologiilor (semințe și produse de protecția și nutriția plantelor) din ce în ce mai avansate, pe care le aplică culturii de porumb.
    Cele mai importante verigi în obținerea unei recolte bogate în cultura de porumb sunt: alegerea hibridului potrivit condițiilor microclimatice, semănatul la momentul optim, controlul buruienilor și al dăunătorilor, dar și fertilizarea adecvată, în funcție de stadiul de vegetație al culturii.

    Este cunoscut faptul că îmburuienarea timpurie cauzează pierderi importante de recoltă în cultura de porumb, ce pot varia între 30 – 80% din potențialul de producție sau chiar pot compromite cultura în cazul unei infestări puternice cu costrei (Sorghum halepense).
    După pregătirea patului germinativ și semănatul porumbului, cea mai importantă verigă este combaterea buruienilor, care se poate face prin aplicarea erbicidelor în preemergență și postemergență timpurie sau cu aplicare numai în postemergență.

    În portofoliul FMC există două erbicide ce pot fi aplicate preemergent sau postemergent timpuriu, care combat un spectru larg de buruieni graminee și cu frunză lată anuale, și anume: Successor® TX și Successor® Pro.

    Successor® TX este omologat la cultura de porumb pentru aplicare atât în preemergență cât și în postemergență timpurie, iar la cultura de floarea soarelui pentru aplicare în preemergență. Doza omologată este de 3-4 L/ha, în funcție de nivelul infestării terenului cu buruieni, spectrul acestora, dar și de momentul aplicării. Pentru rezultate optime privind aplicarea erbicidelor preemergente, solul trebuie să fie bine pregătit, mărunțit și nivelat, pentru ca erbicidul să formeze o peliculă cât mai uniform pe suprafața solului.

    Successor® TX combate un spectru larg de buruieni monocotiledonate anuale precum: mohor (Setaria spp), costrei (Sorghum halepense), meișor (Digitaria sanguinalis), iarba bărboasă (Echinochloua crus-galli) sau mei (Panicum miliacenum) și dicotiledonate anuale precum: știr (Amaranthus retroflexus), spanac sălbatic (Chenopodium spp), turița (Galium aparine), traista ciobanului (Capsela bursa-pastoris), fumarița (Fumaria oficinalis), mușetel (Matricaria chamomilla), macul roșu (Papaver rhoeas), zârna (Solanum nigrum), rocoina (Stellaria media), pungulița (Thlaspi arvense) sau ventrilica (Veronica spp).

    Successor® Pro (petoxamid 600 g/l) este omologat la culturile de porumb, floarea soarelui și rapiță și se poate aplica atât preemergent cât și postemergent timpuriu, în doza de 1,5–2 l/ha, în funcție de nivelul infestării terenului cu buruieni și spectrul acestora, dar și de momentul aplicării erbicidului. Successor® Pro combate buruieni graminee anuale și unele buruieni cu frunză lată anuale.

    Ambele erbicide, atât Successor® TX, cât și Successor® Pro, pot fi aplicate la toți hibrizii de porumb pentru boabe, porumb zaharat și producere de sămânță, dar și la toți hibrizii de floarea soarelui (tehnologie clasică sau cu rezistență la erbicidele Express™ și imazamox). Cunoașterea istoricului solei privind rezerva de buruieni, oferă posibilitatea fiecărui fermier de a alege cea mai bună soluție de combatere (tipul de erbicid, spectrul de combatere).

    Pentru mai multe detalii despre erbicidele Successor® TX și Successor® Pro , accesați site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiți și datele de contact a reprezentanților de vânzări FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.

    FMC Corporation este o companie de cercetare în agricultură, oferind fermierilor din întreaga lume soluții și produse inovatoare de protecția și nutriția plantelor. Spiritul inovator al companiei americane s-a născut în anul 1883, când fondatorul său, John Bean, crea în California prima mașină de aplicat pesticide. În prezent, FMC continuă să dezvolte proiecte de pionierat pentru utilizatorii din domeniul agriculturii, investind resurse importante în noi substanțe active și formulări, pentru o agricultură sustenabilă și producții ridicate. )


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!