Ce pagube pot face dăunătorii în cultura de porumb și cum îi poți combate cu soluțiile Syngenta
Adrian Radu -Seria de webinarii Digital Syngenta a continuat cu partea a treia, dedicată dăunătorilor din cultura de porumb. Raluca Vasile, Ionuț Nae și Gabriel Ghiță au avut un invitat special: Prof. Univ. Dr. Ioan Roșca, Directorul Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Protecția Plantelor (ICDPP).
Fermierii care cultivă porumb întâlnesc multe provocări de-a lungul unui an agricol. Printre acestea se află și atacurile dăunătorilor, care pot provoca pagube importante. Viermii sârmă sunt cei care pot provoca daune în faza incipientă a culturii.
“Primul atac al viemilor sârmă este asupra germenilor de porumb, pe care îi mănâncă. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, planta se ridică la sufrafață, dar viermii din pământ pot mânca organele plantei din pământ, făcând niște găuri. Aceste gâuri pot fi și porți de intrare pentru patogeni, Pythium, Fusarium, iar porumbul se poate distruge în totalitate”, a explicat Ioan Roșca.
Măsurile de prevenție și combatere sunt esențiale pentru a avea o recoltă bună. Cele de prevenție se referă alegerea solurilor, rotația culturilor și lucrările de drenaj. Pe de altă parte, Syngenta are soluții eficiente de combatere.
“În 2021 avem o lansare de produs, noua soluție pentru combaterea dăunatorilor de sol. Vorbim despre Force Evo, insecticidul de sol care protejează în primele etape de dezvoltare, stimulând și procesul de germinare. Datorită tehnologiilor speciale, vorbim de o activare foarte bună a substanței active în sol prin acțiunea sub formă de vapori. Se creează un halo cu acțiune de insecticid și repelent, care ține la distanță dăunătorii”, a menționat Ionuț Nae, Manager Marketing Produse de Protecție a plantelor cultura porumbului și oleaginoase Syngenta România.
Rățișoara porumbului poat distruge cultura în 2-3 zile
Un alt dăunător periculos în cultura porumbului este Tanymecus Dilaticollis sau Rățișoara porumbului. Acesta apare după ce răsare porumbul. Ca adult, este în sol din aprilie până în iunie. De ce este atât de periculos? Pentru că poate distruge o recoltă în 2-3 zile.
“După ce răsare porumbul, apare Tanymecus și îl mănâncă. Este important ca planta să treacă de faza de 5-7 frunze, apoi atacul acestui dăunător nu mai este decisiv pentru cultură. Dacă invazia se petrece mai devreme, este o problemă mare. Tanymecus o poate distruge O rade, pur și simplu. Nu rămâne nici tulpina”, a declarat Ioan Roșca.
Pagubele pe care le face Tanymecus Dilaticollis pot ajunge până la 80%. Cum poate fi combătut acest dăunător? A explicat Gabriel Ghiță, Manager de Produs cultura porumbului Syngenta România. “Rotația culturilor rămâne una din măsurile cele mai îndemână. Este indicat să ne uităm și la solele învecinate când cultivăm porumb, el este polifag și migrează. O altă măsură simplă este legată de momentul semănatului. Aș pune în aceeași măsură și alegerea hibridului. E foarte important să alegem un hibrid care se pretează pentru semănat timpuriu, care să aibă vigoare la răsărire și să ajungă repede la 5 frunze. Syngenta are doi astfel de hibrizi noi, Minerva și SC 3608. În plus, Premeo, în cultură de 2 ani, are vigoare la răsărire”, a spus Gabriel Ghiță.
Tanymecus poate fi combătut și chimic. Syngenta are în portofoliu produsul Karate Zeon, un insecticid de contact din categoria piretroizilor, care poate fi folosit la peste 250 de dăunători. Karate Zeon este eliberat treptat pe suprafața foliară, dar și pe sol, are o protecție superioară la razele ultraviolete și o eficiență foarte bună. Are o protecție șoc de 4-5 zile. Momentul optim de aplicare este în zilele însorite, cât temperatura trece de 20 de grade.
Diabrotica este un alt dăunător care le dă emoții fermierilor. A ajuns în România în 1996, iar acum este întâlnit în toate zonele țării. Larvele produc cele mai mari pagube, pragul economic de dăunare fiind de 2 exemplare pe metru pătrat. Rotația culturilor poate limita sau reduce presiunea adusă de Diabrotica. În plus, larvele sunt sensibile la îngrășămintele cu azot.
Soluția chimică vine tot de la Syngenta și se numește Force 1.5G. ”Doza de aplicare este de 15 kg / ha. Poate fi aplicat cu granulatorul odată cu semănatul. Din punct de vedere al substanței active, fermierii trebuie să aibă în vedere că asigurăm o protecție de lungă durată. Substanța activă are posibilitatea de a crea o zonă de protecție în jurul seminței. Acționează sub forma de vapori”, a explicat Ionuț Nae.
Ultimii dăunători de pe lista celor ce acționează în culturile de porumb sunt Ostrinia Nubilalis și Helicoverpa Armigera. Ostrinia iernează sub formă de larve numai în resturile vegetale ale porumbului, iar la prima generație fluturii ies în prima decadă din iunie. Depun ouă pe frunzele de porumb, dar dacă nu plouă, acestea se usucă. Este esențială observarea acestui dăunător cu capcane.
Cum acționează Ostrinia? ”Larvele mănâncă frunzele de porumb, fac niște dungi subțiri, ajung la tulpină, se bagă acolo și produc pagubele reale. Fac o galerie, taie canalele de conducere și porumbul suferă. Nu ajung numai în tulpină. Pot face găuri în panicul și știulete. A doua generație poate să iasă în tulpină”, a declarat Ioan Roșca.
Atacurile de Ostrinia și Helicoverpa pot fi prevenite prin încorporarea resturilor vegetale de pe câmpurile de porumb. Încorporarea se face atât prin arat, cât și prin recoltarea de combine care au și tocător de resturi vegetale. Alegerea hibridului este la fel de importantă, știut fiind faptul că niciunul dintre cei doi dăunători nu agreează porumbul sticlos. Infinit și SC 3608 sunt doi hibrizi Syngenta cu o calitate a boabelor foarte bună. Pe de altă parte, structura tulpinii unui hibrid este esențială. Orpheus are un conținut de celuloză ridicat, astfel că prezintă o toleranță mult mai bună față de alți hibrizi la atacul Ostrinia și Helicoverpa.
Soluția chimică oferită de Syngenta este Ampligo, un insecticid nou, tot din familia piretroizilor, cu două substanțe active. ”Imediat după aplicarea lui Ampligo, vedem efectele, sunt vizibile în 12 ore, larvele în decurs de 3 zile vor muri. Vorbim de efect rapid și de șoc cu activitate reziduală de lungă durată. Tehnologia Zeon este importantă, e încorporată în cadrul Ampligo. Formularea permite eliberarea treptată a substanței active, ceea ce duce la un control foarte bun pe o perioadă mai lungă de timp. Are o eficacitate foarte bună, cu distribuire foarte bună pe suprafața foliară și pe dăunător. Riscul degradării substanței active de radiațiile UV este redus. Un alt beneficiu este că are o rezistență foarte bună la spălare. Ampligo poate fi aplicat la temperaturi ridicate”, le-a transmis Ionuț Nae fermierilor.
Momentul optim de utilizare pentru Ampligo este determinat cu ajutorul capcanelor feromonale. Ele vor fi puse la dispoziția fermierilor care cumpără acest insecticid. Este recomandat ca dăunătorii să fie urmăriți la începutul lunii iunie în fiecare săptămână. După depășirea vârfului zborului, se intră cu Ampligo.
Reprezentanții de vânzări au toate detaliile despre Ampligo. Mai mult, fermierii pot folosi pagina de Facebook Syngenta România pentru a adresa întrebări specialiștilor companiei, răspunsurile urmând a veni în decurs de maximum 3 zile. În plus, pe site-ul www.syngenta.ro se pot găsi caracteristicile tuturor produselor de protecție a plantelor din portofoliul Syngenta.
Urmărește DIGITAL SYNGENTA pe Facebook