• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ”Copilul teribil” al agriculturii din Ardeal: Valentin Mărginean a arendat primul teren la 23 de ani și astăzi are utilaje de un milion de euro

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  În vârstă de 38 de ani, Valentin Mărginean este administratorul Klaus Agrar SRL din Adămuş, fermă care gestionează circa 1.100 de hectare de teren din Valea Târnavei Mici, la limita judeţelor Mureş şi Alba, în localităţile Adămuş, Dâmbău, Mica şi Bahnea.

  Născut şi crescut într-o familie de agricultori, Valentin a îndrăgit de mic copil munca pământului, astfel încât nu a mirat pe nimeni atunci când s-a decis să urmeze cursurile unui liceu de profil şi ulterior a unei facultăţi din domeniul agriculturii.

  La 23 de ani, vârstă la care era alintat „Copilul” de către cunoscuţi, tânărul a avut primul contract de arendare. „Totul a început de la părinţii mei, care au lucrat în domeniul agriculturii. Am terminal Liceul Agricol după care am început activitatea în domeniul agriculturii şi am urmat ulterior şi cursurile Facultăţii de Agricultură din cadrul Universităţii Oradea. Lucrez de tânăr în agricultură, din 1997, când am avut primele contracte de arendare. Nu e o activitate nouă pentru mine, am început să lucrez în agricultură de foarte tânăr.

  În perioada 1997-2000 eram singurul agricultor tânăr din zonă, toată lumea mă striga cu apelativul „Copilul”. Acum agricultura e altceva, s-a schimbat, văd mulţi tineri de vârsta mea sau chiar mai tineri care doresc să facă agricultură, ceea ce mă bucură”, spune fermierul care este căsătorit cu Ancuţa, care lucrează în domeniul învăţământului, împreună cu care are un băiat şi o fată: Cristian, în vârstă de 14 ani, şi Andreea, în vârstă de 10 ani.

  Start cu 100 de hectare

  Începutul nu a fost uşor, tânărul pornind la drum cu 100 de hectare de teren. Având însă ca atuuri entuziasmul şi dorinţa de a face ceva util, dar şi sprijinul familiei în special al celor doi fraţi, Sorin şi Gheorghe, împreună cu care conduce în prezent ferma, „Copilul” n-avea cum să dea greş.

  „Bazele asocierii cu fraţii mei s-au pus acum 15 ani şi de atunci mergem pe aceleaşi principii. Nu am avut niciodată neînţelegeri şi treaba merge foarte bine. În 1997 am pornit cu 100 de hectare şi pe măsură ce am mărit suprafaţa nu am mărit numărul de angajaţi, ci am modernizat ferma cu utilaje performante. Suntem cinci persoane în toată ferma, suntem trei fraţi şi încă doi angajaţi. Nu muncim opt ore pe zi, ci „zi-lumină”, cât e nevoie. Nu muncim după program, ci muncim ca să terminăm treaba, Când am terminat treaba, stăm”, explică administratorul fermei Klaus Agrar.

  valentin marginean cu recolta1.100 de hectare, suprafaţa din prezent

  În prezent, familia Mărginean deţine o suprafaţă apeciabilă de teren, cultivat atât cu cereale cât şi cu plante tehnice. „Activăm în zona Târnăveniului, în mai multe localităţi. Lucrez împreună cu fraţii mei aproximativ 1.100 de hectare, iar structura de culturi include cereale şi plante tehnice. Mă refer la grâu, porumb, floarea soarelui, rapiţă, sfeclă de zahăr”, povesteşte fermierul.

  Conştienţi că nu pot face faţă unei asemenea suprafeţe de teren cu utilaje rudimentare, Valentin şi fraţii săi s-au ambiţionat să retehnologizeze ferma, astfel încât în prezent dispun de utilaje moderne, de ultimă generaţie. Toate marca John Deere, brand care impune respect în rândul agricultorilor. „Avem o bază modernă, am început de la utilajele româneşti care deja sunt mai rudimentare ca să zic aşa, am avut voinţă, suntem trei fraţi care lucrăm împreună. Momentan deţinem şapte tractoare John Deere cu capacităţi de la 100 de cai putere la 400 de cai putere, mai avem şi două combine John Deere de ultimă generaţie. Atât tractoarele cât şi combinele sunt asistate prin sistem GPS astfel încât nu mai putem spune că suntem tractorişti, ci operatori de utilaje performante. Munca de tractorist s-a transformat în cea de programator de utilaje”, spune tânărul.

  Şi investiţiile nu se opresc aici, familia Mărginean având pe lista de cumpărături o maşină de erbicidat. Evident, tot marca John Deere. „Avem şi un proiect de 500.000 de euro care se încheie acum şi foarte multe investiţii făcute din resurse proprii. Estimez că am investit în utilaje agricole mai mult de un milion de euro. Chiar în 2013 mi s-a spus de către cei de la John Deere că sunt printre primii 20 de clienţi de-ai lor din România. Intenţionăm ca în acest an să cumpărăm o maşină pentru erbicidat, totul prin GPS, cu protejarea mediului. Cu baza materială pe care o avem acum am putea lucra şi 2.000 – 3.000 de hectare dar din cauza reliefului şi a condiţiilor mult mai greoaie avem doar 1.000 de hectare”, precizează Valentin, a căruit poveste este prezentată pe larg de cotidianul Zi de zi.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  FURIOUS, PATRICIA ȘI FAUSTO – trei hibrizi RWA de floarea-soarelui pentru toți fermierii! ROVENSA își extinde afacerile de biocontrol prin achiziția Grupului AGROTECNOLOGIA! Nu ratați pe 31 octombrie! Agrointeligența Summit 2019: Balul Fermierilor, deschis de conferința “100 de soluții pentru viitorul satului românesc”

  Ultimele știri

  Gheorghe Vlad, CATAR: Primarii să se implice și să facă achiziții de legume pentru cauze sociale! Gest de recunoștință al unui fermier față de medicii care luptă cu noul coronavirus! Alexandru Csokaci: ”Mi s-a interzis să mai adap animalele în râul Crișul Repede! Renunț la ele, nu le pot ține fără apă!”

  Căutare în articole