Fermieri de succes

”Copilul teribil” al agriculturii din Ardeal: Valentin Mărginean a arendat primul teren la 23 de ani și astăzi are utilaje de un milion de euro

În vârstă de 38 de ani, Valentin Mărginean este administratorul Klaus Agrar SRL din Adămuş, fermă care gestionează circa 1.100 de hectare de teren din Valea Târnavei Mici, la limita judeţelor Mureş şi Alba, în localităţile Adămuş, Dâmbău, Mica şi Bahnea.

Născut şi crescut într-o familie de agricultori, Valentin a îndrăgit de mic copil munca pământului, astfel încât nu a mirat pe nimeni atunci când s-a decis să urmeze cursurile unui liceu de profil şi ulterior a unei facultăţi din domeniul agriculturii.

La 23 de ani, vârstă la care era alintat „Copilul” de către cunoscuţi, tânărul a avut primul contract de arendare. „Totul a început de la părinţii mei, care au lucrat în domeniul agriculturii. Am terminal Liceul Agricol după care am început activitatea în domeniul agriculturii şi am urmat ulterior şi cursurile Facultăţii de Agricultură din cadrul Universităţii Oradea. Lucrez de tânăr în agricultură, din 1997, când am avut primele contracte de arendare. Nu e o activitate nouă pentru mine, am început să lucrez în agricultură de foarte tânăr.

În perioada 1997-2000 eram singurul agricultor tânăr din zonă, toată lumea mă striga cu apelativul „Copilul”. Acum agricultura e altceva, s-a schimbat, văd mulţi tineri de vârsta mea sau chiar mai tineri care doresc să facă agricultură, ceea ce mă bucură”, spune fermierul care este căsătorit cu Ancuţa, care lucrează în domeniul învăţământului, împreună cu care are un băiat şi o fată: Cristian, în vârstă de 14 ani, şi Andreea, în vârstă de 10 ani.

Start cu 100 de hectare

Începutul nu a fost uşor, tânărul pornind la drum cu 100 de hectare de teren. Având însă ca atuuri entuziasmul şi dorinţa de a face ceva util, dar şi sprijinul familiei în special al celor doi fraţi, Sorin şi Gheorghe, împreună cu care conduce în prezent ferma, „Copilul” n-avea cum să dea greş.

„Bazele asocierii cu fraţii mei s-au pus acum 15 ani şi de atunci mergem pe aceleaşi principii. Nu am avut niciodată neînţelegeri şi treaba merge foarte bine. În 1997 am pornit cu 100 de hectare şi pe măsură ce am mărit suprafaţa nu am mărit numărul de angajaţi, ci am modernizat ferma cu utilaje performante. Suntem cinci persoane în toată ferma, suntem trei fraţi şi încă doi angajaţi. Nu muncim opt ore pe zi, ci „zi-lumină”, cât e nevoie. Nu muncim după program, ci muncim ca să terminăm treaba, Când am terminat treaba, stăm”, explică administratorul fermei Klaus Agrar.

valentin marginean cu recolta1.100 de hectare, suprafaţa din prezent

În prezent, familia Mărginean deţine o suprafaţă apeciabilă de teren, cultivat atât cu cereale cât şi cu plante tehnice. „Activăm în zona Târnăveniului, în mai multe localităţi. Lucrez împreună cu fraţii mei aproximativ 1.100 de hectare, iar structura de culturi include cereale şi plante tehnice. Mă refer la grâu, porumb, floarea soarelui, rapiţă, sfeclă de zahăr”, povesteşte fermierul.

Conştienţi că nu pot face faţă unei asemenea suprafeţe de teren cu utilaje rudimentare, Valentin şi fraţii săi s-au ambiţionat să retehnologizeze ferma, astfel încât în prezent dispun de utilaje moderne, de ultimă generaţie. Toate marca John Deere, brand care impune respect în rândul agricultorilor. „Avem o bază modernă, am început de la utilajele româneşti care deja sunt mai rudimentare ca să zic aşa, am avut voinţă, suntem trei fraţi care lucrăm împreună. Momentan deţinem şapte tractoare John Deere cu capacităţi de la 100 de cai putere la 400 de cai putere, mai avem şi două combine John Deere de ultimă generaţie. Atât tractoarele cât şi combinele sunt asistate prin sistem GPS astfel încât nu mai putem spune că suntem tractorişti, ci operatori de utilaje performante. Munca de tractorist s-a transformat în cea de programator de utilaje”, spune tânărul.

Şi investiţiile nu se opresc aici, familia Mărginean având pe lista de cumpărături o maşină de erbicidat. Evident, tot marca John Deere. „Avem şi un proiect de 500.000 de euro care se încheie acum şi foarte multe investiţii făcute din resurse proprii. Estimez că am investit în utilaje agricole mai mult de un milion de euro. Chiar în 2013 mi s-a spus de către cei de la John Deere că sunt printre primii 20 de clienţi de-ai lor din România. Intenţionăm ca în acest an să cumpărăm o maşină pentru erbicidat, totul prin GPS, cu protejarea mediului. Cu baza materială pe care o avem acum am putea lucra şi 2.000 – 3.000 de hectare dar din cauza reliefului şi a condiţiilor mult mai greoaie avem doar 1.000 de hectare”, precizează Valentin, a căruit poveste este prezentată pe larg de cotidianul Zi de zi.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Intr-adevar, merita felivitat acest tanar, dar sa stii Marin ca toti cei care sunt specialisti in agricultura au acest program de lucru; muncesc zi si noapte pentru a prinde perioadele optime de infiintare a culturilor si efectuare a tratamentelor.
    Apoi, iarna nu poti decat sa stai in casa sau sa ingrijesti mai mult de animale daca ai. Acestea sunt satisfactiile specialistului in agricultura : munca si rezultatul muncii!!
    Daca te vei referi la oportunistii ce intra in agricultura acestia vor urmari mai degraba spalarea banilor si incasarea subventiilor pentru ca pe ei ii intereseaza numai banul, nu si acea satisfactie ce o ai prin munca!

    1. pare ffff cusut cu ata alba,presa te ridica,presa te omoara ! pare frumos,eu lucrez in agric.din 2005,pe cont propriu,am deasemeni arbusti de goji,catina,lavanda,daca ar vrea as dori si eu citiva butasi de aronia,dar cu parere de rau pare cam ,,strunfoasa,,problema,ca muncesti e ok,toti facem acest lucru,veniti la ferma mea ,e mirific,dar piata te mai….,mai taiati din coada..,,v,,ing.suntem majoritatea si cu ani grei de experienta ! sunt curios dupa acest comentariu,daca i-mi trimite contra cost 10 butasi de aronia !

Scrie un comentariu