• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda, europarlamentar: ”Trebuie să asigurăm un tratament corect pentru fermierii din România”

    Angelica Lefter -

    Directiva Uniunii Europene 2019/633 împotriva practicilor comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar are la bază ”protejarea bunei-credințe în parteneriatul dintre fermieri, retaileri și consumatori”, este de părere europarlamentarul român, Daniel Buda.

    Oficialul european a menționat, pe pagina sa de Facebook, care au fost principalele idei formulate în cadrul conferinței organizate marți, 23 martie, de Agrointeligența BTVideo EVENTS, ediție care a purtat titlul ”Producătorii români în fața practicilor neloiale. Cum implementăm directiva europeană în favoarea fermierilor autohtoni”.

    Foto: Facebook/Daniel Buda

    În opinia lui Daniel Buda, fermierii din România trebuie să beneficieze de tratament corect în relația lor cu procesatorii și retailerii, iar Directiva privind Practicile comerciale neloiale reprezintă un instrument esențial pentru ca acest lucru să se realizeze.

    ”Protejarea bunei-credințe în parteneriatul dintre fermieri, retaileri și consumatori, elementul central al Directivei privind practicile comerciale neloiale! Alături de colegi europarlamentari, parlamentari, reprezentanți ai asociațiilor de producători, am participat la conferința organizată de Agrointeligența dedicată implementării directivei UE împotriva practicilor comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar (Directiva UE 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului). Scopul acestei conferințe, din seria Agrointeligența Events, este de a identifica și mediatiza, prin dezbateri și informări din partea tuturor celor implicați în implementarea acestei directive, cele mai bune soluții pentru promovarea intereselor legitime ale producătorilor agroalimentari autohtoni”, a declarat Daniel Buda.

    Elementul central al acestei directive îl reprezintă protejarea bunei-credințe în parteneriatul dintre fermieri, retaileri și bineînțeles consumatori, consideră Viceprelședintele Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European. ”Trebuie să gândim dincolo de interesul imediat al fermierilor și retailerilor și să ne concentrăm și pe interesul consumatorilor. Această directivă își propune să mențină capacitatea de producție a fermierilor din statele membre astfel încât ei să poată să reziste pe piață în condiții de concurență echitabile. Prin intermediul acestei directive, trebuie să asigurăm un tratament corect pentru fermierii din România, ceea ce înseamnă, printre altele: să îi oferi prețul corect, să plătești produsele livrate, să îl anunți înainte cu 30 de zile dacă renunți la marfa sa astfel încât produsele să fie îndreptate către altă piață de desfacere”, explică Daniel Buda.

    ”Directiva privind Practicile comerciale neloiale reprezintă un instrument esențial pentru ca fermierii români să fie tratați în mod corect în relația cu procesatorii și cu retailerii, astfel încât munca lor să fie corect plătită, iar consumatorii să aibă acces la alimente de calitate și la prețuri accesibile. Micii producători, dar nu numai, sunt victimele frecvente ale comportamentului comercial abuziv ce implică întârzierea plăților, anulări și modificări unilaterale sau retroactive ale contractelor. Prezenta directivă duce la asigurarea unui tratament echitabil pentru fermieri și retaileri, iar consumatorii vor avea garanția unor alimente de calitate și la prețuri accesibile. Directiva va contribui în mod cert la eliminarea sau cel puțin la diminuarea acestui fenomen distructiv pentru sectorul agricol și pentru consumatori, respectiv practicile comerciale neloiale”, a mai precizat europarlamentarul.

    Agrointeligența BTvide EVENTS a organizat PRIMA DEZBATERE din România privind implementarea practicilor neloiale pe lanțul alimentar. Evenimentul a avut loc live, online, marți, 23 martie, și poate fi revăzut în video de mai jos:


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Cum sunt păcăliți românii care cumpără brânză din piețe și magazine

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii