• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA: Oierii pot vinde carne de miel pentru Paște numai cu ștampilă rotundă!

    agrointeligenta.ro -

    Carnea de miel trebuie comercializată numai cu ștampilă rotundă, sacrificările se vor putea face și în centre temporare de sacrificare! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis o informare privind condițiile în care crescătorii de animale pot să comercializeze mieii sacrificați pentru Paște.

    Nu se mai acordă derogare pentru vânzarea din fermă

    Organizarea și autorizarea centrelor de sacrificare pentru mieii de Paște 2021 este un subiect fierbinte pentru oieri care au în această perioadă posibilitatea de a valorifica o parte din efectivele de animale. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba reaminteşte crescătorilor de ovine că îşi pot sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu respectarea tuturor regulilor de igienă şi siguranţă alimentară, precum și în centrele de sacrificare miei autorizate temporar.

    Anul trecut, când sărbătorilor pascale s-au desfășurat în perioada stării de urgență, oierii au primit voie, în baza unei minime autorizări, să vândă mieii în viu și tăiați direct de la fermă. La acest moment nu sunt informații privind vreo eventuală derogare privind sacrificarea și comercializarea animalelor direct din fermă, așa ca acum un an.

    Organizarea centrelor de sacrificare a mieilor trebuie să țină cont de restricțiile și măsurilor sanitare privind prevenirea infectărilor cu SARS-CoV-2, arată reprezentanţii Instituţiei Prefectului şi Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba. Autoritățile recomandă unităţilor administrativ-teritoriale, care deţin centre provizorii pentru sacrificarea mieilor şi care doresc să le activeze în această perioadă (premergătoare Sărbătorilor Pascale), maximă precauţie, în contextul creşterii cazurilor pozitive de infectare cu SARS-CoV-2.

    ANSVSA vine de asemenea cu informații privind animalele destinate sacrificării:

    – fermele/exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de tăiere, procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta deţin autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;
    – vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate certificate de sănătate (documente privind informațiile de lanț alimentar) şi care sunt identificate și înregistrate în Baza Națională de Date conform legislaţiei în vigoare, însoțite de documente sanitare veterinare de mișcare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile;
    – respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale în vigoare.

    Inspectorii DSVSA în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie judeţene, şi, respectiv, al municipiului Bucureşti, vor efectua controale în trafic asupra transporturilor de animale pentru:

    – verificarea condițiilor de igienă, a dezinfecției și a documentelor de autorizare sanitar veterinar a mijloacelor auto utilizate pentru transportul animalelor;
    – verificarea documentele însoțitoare ale animalelor (certificate veterinare care să ateste sănătatea mieilor şi documente care să cuprindă informaţii despre lanţul alimentar).
    – sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA.
    – sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate și autorizate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, carnea rezultată în urma sacrificării fiind destinată direct consumatorului final, fiind interzisă comercializarea acesteia prin unitățile de comercializare cu amănuntul.
    – spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor.

    Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 30 martie – 3 aprilie 2021 (premergătoare Paștelui catolic), respectiv, în perioada 21 aprilie-1 mai 2021 (premergătoare Paștelui ortodox), între orele 07:00 – 17:00.

    Carnea de miel trebuie să fie ștampilată

    ANSVSA vine cu clarificări și în privința cărnii de porc ce poate fi comercializată și care trebuie să fie marcată cu o ștampilă rotundă, care să conțină informații privind județul de unde provine și autoritatea locală de autorizare.

    Astfel, se precizează următoarele:
    – loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoţite de certificat sanitar-veterinar;
    – carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar;
    – marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman;
    marcarea cărnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate specială de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană/a municipiului București;
    – depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare;
    – respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!