• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Oros – agendă publică mincinoasă? Cu cine se consultă ministrul pe problemele din oierit?

    Roxana Dobre -

    Cu cine se ”consultă” ministrul agriculturii în privința problemelor din oierit? Adrian Oros a anunțat prin agenda publică pe care o postează zilnic pe pagina personală de Facebook că pe parcursul zilei de astăzi, mai concret la ora 13.00, ar fi avut o întâlnire cu reprezentanți ai crescătorilor de ovine. Pe ordinea de zi a consultării au fost introduse mai multe subiecte de maxim interes pentru crescători.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a vrut să afle de la o parte dintre reprezentanții asociațiilor ce noutăți sunt în urma discuțiilor cu ministrul dar nicio organizație de oieri cu ”greutate” nu a fost invitată la ”consultări”. Mai mult, nimeni nu știa de această întâlnire, unii crescători având chiar suspiciunea că agenda lui Oros doar pare ”stufoasă”, ca politicianul să pară ”prins” în consultări care de fapt nu au loc sau sunt banale întâlniri cu apropiață.

    Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis Botoșani și secretar general al Federației ROMOVIS a aflat de la reporterii Agrointeligența-AGROINTEL.RO despre consultările de la MADR. ”Nu știu de această întâlnire, nu am fost invitat iar la asociație nu am primit nicio o informare în acest sens. Nici nu cred că mă mai invită ministrul după ce i-am cerut public demisia. Acum aud de la dumneavoastră că sunt consultări la minister cu ciobanii. Care ciobani, nu știm!”, a declarat surprins Nechifor.

    Nici Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea (ACOD) nu aflase de discuțiile de la MADR și în consecință nici o invitație în acest sens nu a ajuns la el. ”Nu sunt la minister, sunt în câmp la fermă. Nu am fost invitat și nu știu cu cine se consultă domnul ministru”, ne-a spus crescătorul de ovine.

    Mai departe am crezut că cele două entități poate nu sunt destul de ”reprezentative” pentru MADR și am apelat la cel mai cunoscut președinte, Nicolae Cioranu, cel care conduce Federația Crescătorilor de Ovine și Caprine ROMOVIS. ”Din informațiile mele nu este nicio întâlnire la Minister. Cred că ministrul vrea să arată că este implicat în acest domeniu”, ne-a precizat acesta.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO l-a contactat și Dumitru Andreșoi, președintele Asociației ”Dacia” din Hunedoara. ”Asociația noastră nu a fost invitată la această întâlnire și nici nu am auzit nici să fie alți colegi”, ne-a spus crescătorul de ovine.

    Nici preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România (FOMR), Eugen Gonţea nu știa despre discuțiile de la minister și ne-a spus că poate ministrul se întâlnește doar cu o parte a ciobanilor, cei care îi sunt ”prieteni”.  ”Este o întâlnire la minister? Când, astăzi? Acum aflu, noi nu am fost chemați. E supărare mare că vor să taie la jumătate ANT-urile dar nu știu…Poate este cu prietenul domnului ministru, Ghiță, noi acum aflăm de la dumneavoastră că există discuții”, ne-a precizat Gonțea.

    Potrivit agendei făcute publice de ministru, întâlnirea de lucru cu ”reprezentanți ai crescătorilor de ovine” ar fi avut ca teme ”situația pășunilor, debirocratizarea angajării ciobanilor, legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic și fondurile nerambursabile destinate sectorului zootehnic din perioada de tranziție 2021-2022”. Discuțiile ar fi trebuit să aibă loc avut timp de loc 2 ore, de la ora 13.00 până la 15.00 când oficialul a avut programată următoarea întâlnire.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO așteaptă și cere ministerului să facă publice concluziile stabilite în urma întâlnirii anunțate în agenda publică a ministrului Oros, dar să precizeze și cu cine au avut loc discuțiile pe problemele din oierit. Și mai ales, să fie publicate poze din cadrul întrevederii, poate așa vedem cine sunt acei ”reprezentanți ai crescătorilor de ovine” cu care ministrul discută rezolvarea problemele din oierit. Nu de alta, dar la ce măsuri (nu) a luat ministrul Oros pentru oieri, calitatea partenerilor de dialog din sector poate fi o explicație!


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd