• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tânăr declarat neeligibil pentru a primi teren de la ADS din cauza studiilor, deși a urmat o facultate de profil

    Ramona Dascălu -

    Tânăr declarat neeligibil pentru primirea de teren agricol de la stat din cauza studiilor deși a urmat o facultate de profil. Semnal de alarmă asupra modului în care Agenția Domeniile Statului (ADS) a organizat procedura pentru concesionarea de teren agricol către tinerii fermieri români. Alexandru Boștină din județul Ialomița susține că instituția nu este deloc transparentă nici în ceea ce privește informațiile pe care le pune la dispoziția solicitanților, și nici mai departe, pe parcursul procesului de selecție.

    De loc din satul Tovărășia, comuna Miloșești, județul Ialomița, tânărul Alexandru Boștină a aplicat împreună cu soția sa, care deține o exploatație de 18 hectare, pentru concesionarea de teren agricol de la Agenția Domeniilor Statului (ADS), în cea de-a doua sesiune de cereri, care s-a deschis în luna ianuarie a acestui an. Niciunul dintre ei nu a fost declarat eligibil, motivul fiind studiile, și asta deși ambii au absolvit facultăți în unul din domeniile impuse de acest program.

    Dacă soția sa a omis să atașeze, din cauza incompetenței unor angajați ai ADS, diploma de studii superioare la dosar și acesta a reprezentat motivul pentru care a fost respinsă, el susține că a trimis și diploma de absolvire a facultății, însă tot a fost respins, pe motiv că studiile sale nu sunt în aceeași categorie cu cele acceptate de cei de la ADS.

    ”Am aplicat în sesiunea de anul acesta pentru concesionarea de teren agricol de la Agenția Domeniile Statului pentru tineri fermieri. În sesiunea aceasta intra și județul Ialomița și eu locuiesc în acest județ. De la structura teritorială a ADS ni s-a spus că nu trebuie neapărat diplomă pentru studii superioare, ci este suficient și un curs de calificare. După ce am aflat acest lucru de la structura teritorială și în procedura nefiind stipulat nimic de acest gen, soția mea a încărcat, că a aplicat și ea, doar diploma de curs fără diploma de studii universitare. Ea fost respinsă, deci catalogată ca neeligibilă. Eu în schimb am atașat și diploma de studii superioare, în cadrul aceleiași sesiuni, și am fost declarat tot neeligibil fără să mi se spună însă din ce motiv. Și nici soției mele nu i-a fost comunicat de ce a fost declarată neeligibilă. După ce am aflat că am fost respinși, am sunat la persoana care a întocmit răspunsul care ne-a fost trimis pe e-mail și dumnealui mi-a zis că nu ne încadram din cauza studiilor pentru că potrivit HG 811/2020 trebuiau studii liceale, postliceale sau superioare în domeniile acelea, prezentate în HG. Atunci am înțeles de ce soția a fost declarată neeligibilă, pentru că nu a depus diploma chiar dacă o are, să zicem că asta este. Eu o depusesem în schimb, i-am spus să verifice în dosar, a verificat și mi-a spus că nu mă încadrez pentru că studiile mele nu sunt în aceeași categorie cu cele pe care le acceptă ei”, a declarat Alexandru Boștină pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Contrar răspunsului primit de cei de la ADS, ialomițeanul a absolvit o facultate în domeniul agroalimentar, domeniu care figurează în Hotărârea de Guvern 811/2020 ca fiind eligibil. Fiind conștient de acest lucru, Alexandru Boștină nu a stat cu mâinile în sân ci s-a hotărât să depună o contestație la ADS pentru a obține o explicație clarificatoare vizavi de criteriul pe care acesta a fost respins.

    ”Deci, facultatea absolvită de mine – Controlul și Expertiza Produselor Alimentare se încadrează în ramura de științe – Ingineria resurselor vegetale și animale, conform HG 580/2014, un HG care stabilește aceste domenii de studii. Mi se pare absurd ca un funcționar dintr-un birou să stabilească dacă te încadrezi sau nu te încadrezi doar după denumirea facultății pe care ai urmat-o, fără să aibă un document la bază. După ce am vorbit cu dumnealor la telefon, am formulat și o contestație în care le-am transmis că studiile mele se încadrează în categoria celor agroalimentare și i-am rugat să-mi spună care este nomenclatorul de studii după care s-au ghidat în declararea mea ca neeligibil și am primit un răspuns foarte lung, dar în care de fapt nu mi se spune nimic și la final mi se transmite că nu mă încadrez pentru că în conformitate cu HG 811 nu îndeplinesc criteriile de studii. În HG 811/2020, la articolul 3, litera b, scrie ca solicitantul trebuie să aibă studii de profil – agricol, agroalimentar, veterinar, economie agrară, mecanică agricolă, deci sunt enumerate mai multe domenii, dar aceste domenii sunt studiate la diverse facultăți, iar facultatea mea se numește Controlul și Expertiza Produselor Alimentare, dar faptul că nu scrie agroalimentar nu o exclude din această sferă, tot același domeniu de studiu este. De aceea, în spatele analizei dosarelor noastre trebuia să existe un nomenclator, emis de ministerul Educației pentru că funcționarul de birou nu avea de unde să știe ce am studiat eu la facultate și dacă mă încadrez”, susține ialomițeanul.

    De fapt…nu poți să faci contestație. Nu există această procedură

    Răspunsul la contestație a venit după aproape o lună de zile, dar conținutul nu a reușit să-i răspundă fermierului din Ialomița nici măcar la una dintre întrebările pe care acesta le adresase inițial către instituție.

    ”Am trimis contestația pe data de 26 februarie. Ei mi-au trimis răspunsul la contestație prin plic, nu prin e-mail, pe 24 martie și eu l-am primit pe 25 martie, deși răspunsul formulat de ei figura cu data de 15 martie, deci au trimis cu întârziere răspunsul către mine. După ce am primit și acest răspuns, am sunat la șefa de serviciu a cărui nume figura în răspunsul primit, care mi-a zis că din analiza documentelor Comisia asta a crezut. Și tot acea doamnă mi-a spus că din procedură lipsește termenul de contestație și nu pot contesta, iar contestația mea a fost tratată de fapt ca o solicitare de informații. În final, mi-a spus că dacă sunt nemulțumit să mai trimit încă o solicitare de informație, care va fi analizată de aceeași comisie”, ne-a transmis Alexandru Boștină.

    O altă certitudine că facultatea pe care acesta a urmat-o este recunoscută ca făcând parte din categoria studiilor din domeniul agroalimentar a obținut-o, culmea, de la o altă instituție aflată în subordinea ministerului Agriculturii. ”Eu vreau să accesez Măsura 6.3 și am scris la AFIR, care mi-a confirmat că această facultate pe care eu am absolvit-o este considerată facultate agroalimentară întrucât la această măsura primesc punctaj suplimentar acei beneficiari care fac dovada studiile superioare fix în aceleași domenii ca și la HG 811/2020. Deci, eu am cerut clarificări să văd dacă mă încadrez la punctaj superior pe această măsura, înainte de povestea cu ADS-ul și am primit răspuns că da, mă încadrez cu facultatea mea”, a dezvăluit acesta pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    În final, acesta ne-a declarat că are de gând să se adreseze și instanței. ”Entuziasmul cu care porneam pe acest drum mi-a fost tăiat și atunci nu știu dacă mai are relevanță răspunsul pe care o să mi-l ofere. Vreau însă să atrag atenția că lucrurile nu funcționează și că ADS nu este instituție transparentă nici în oferta de informații și nici în organizarea procedurilor de licitație. O să mă adresez și instanței pentru a se reanaliza documentația depusă de mine, iar în acest sens o să mă întâlnesc zilele acestea cu un avocat”, a spus Alexandru Boștină.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”