• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenţiile APIA care rămân blocate la plată până pe 15 mai

  Roxana Dobre -

  Subvenţiile agricole blocate la plată până pe 15 mai, când Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate închide situaţia suprafeţelor eligibile şi să calculeze cuantumul per hectar. Sprijinul cuplat vegetal este în fiecare an ultimul la plată din cauza unor culturi la care termenul de prezentare a documentelor de valorificare este 15 mai, iar mai devreme de această dată nu pot fi demarate autorizările la plată.

  Plata Sprijinului Cuplat Vegetal (SCV), subvenția ”mare” pe hectar încheie seria autorizărilor pentru fermierii care au cerut bani europeni anul trecut. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat deja în dezbatere publică sumele alocate pentru fiecare cultură eligibilă în anul 2020 și a anunțat și care sunt schemele de la care se vor face transferuri de bani în acest an pentru creșterea cuantumurilor pe hectar. Plățile vor putea începe cel mai devreme după data de 15 mai când este termenul-limită până la care fermierii sunt obligați să prezinte o serie de documentele justificative. De precizat că deși restul culturilor au depășit termenul pentru depunerea actelor, plățile se fac ”la pachet” astfel că autorizările nu pot începe mai devreme pentru schemele care nu mai au nicio obligație, fiind vorba despre un plafon comun care trebuie aprobat prin proiect de Hotărâre de Guvern (HG).

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă reamintește care sunt termenele-limită pentru depunerea documentelor justificative, de care depinde începerea plăților pentru toți fermierii care beneficiază de SCV.

  APIA atenționează că lipsa sau prezentarea după termen a documentelor obligatorii atrage respingerea sprijinului pentru măsurile de sprijin cuplat solicitate în cererea unică de plată, pentru care nu se respectă aceste prevederi.

  Plata SCV pe hectar. Ce trebuie să facă MADR și APIA

  Pe lângă obligațiile fermierilor sunt și cele ale instituțiilor care gestionează plata pentru aceste scheme. În primul rând MADR după ce a lansat pe 2 aprilie proiectul care prevede sumele pentru anul 2020 în dezbatere publică, prin care sunt alocate 87.097.030 de euro, în echivalent 424.380.279 de lei pentru campania 2020. Instituția trebuie să se asigure că obține toate avizele inter-ministeriale pentru proiect și că acesta este avizat în ședință de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

  Mai departe intervine rolul agenției de plăți care calculează cuantumurile pe hectar, pe baza plafonului alocat pentru fiecare cultură și hectarele eligibile, și demarează plățile.

  Reamintim că plăţile pentru măsurile de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 339 din 1 octombrie 2020.

  Mai mult despre sumele alocate pentru fiecare cultură în 2020 puteți citi aici: APIA – Sprijin Cuplat Vegetal 2021: Cuantumuri soia, lucernă, legume în solar/câmp și sfeclă de zahăr


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2021: Cereri de plată depuse pentru 9.823.979 hectare Șef APIA: Depunerea cererii unice continuă încă 25 de zile cu penalizări din subvenții de 1% pe zi Ultima zi de cereri pentru subvenții fără penalizări! Mobilizare exemplară la APIA!

  Ultimele știri

  TYTANIT, un biostimulator cu rol activ în stimularea polenizării și fructificării Firme fantomă pentru vânzarea de cereale. Percheziții în județele Constanța și Călărași! Surse: Liberalii dau vina pe Oros că a pierdut banii pentru irigații, prin PNRR!