• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Așa poate arăta și cultura ta. Curată și fără buruieni. Ce trebuie făcut

    Adrian Radu -

    România este unul dintre cei mai mari producători de porumb din Uniunea Europeană, având o medie de aproximativ 2,6 milioane ha cultivate în ultimii 5 ani. Producțiile medii anuale de porumb fluctuează de la un an la altul, între 3.400 și 7.800 kg/ha, având o creștere continuă și consistentă până în anul 2019, conform datelor publicate pe www.madr.ro și oferite de INS (Institutul Național de Statistică). Seceta pedologică din ultimii 2-3 ani, în special în zonele de sud și sud-est ale țării, a dus însă la o scădere a productiei medii obținute, iar în anul 2020 au fost chiar suprafețe întinse de pe care nu s-a recoltat nici măcar 1 kg de porumb.

    Totuși, chiar și în aceste conditii dificile din ultimii ani, fermierii români au reușit să obțină producții mulțumitoare și eficiente din punct de vedere economic, datorită tehnologiilor din ce în ce mai avansate pe care le aplică culturii de porumb.

    Cele mai importante verigi în obținerea unei recolte bogate în cultura de porumb sunt: alegerea hibridului potrivit condițiilor microclimatice, semănatul la momentul optim, controlul buruienilor și al dăunătorilor, dar și fertilizarea adecvată, în funcție de stadiul de vegetație al culturii.

    Este cunoscut faptul că îmburuienarea timpurie cauzează pierderi importante de recoltă în cultura de porumb, care pot varia între 30 – 80% din potențialul de producție sau chiar pot compromite cultura în cazul unei infestări puternice cu costrei (Sorghum halepense).

    După pregătirea patului germinativ și semănatul porumbului, cea mai importantă verigă este combaterea buruienilor, care se poate face prin aplicarea erbicidelor în preemergență și postemergență timpurie sau cu aplicare numai în postemergență.

    În portofoliul FMC există două erbicide care pot fi aplicate preemergent sau postemergent timpuriu, care combat un spectru larg de buruieni graminee și cu frunză lată anuale, și anume: Successor® TX și Successor® Pro.

    Successor® TX este omologat la cultura de porumb pentru aplicare atât în preemergență cât și în postemergență timpurie, iar la cultura de floarea soarelui pentru aplicare în preemergență. Doza omologată este de 3-4 L/ha, în funcție de nivelul infestării terenului cu buruieni, spectrul acestora, dar și momentul aplicării. Pentru rezultate optime privind aplicarea erbicidului preemergent, solul trebuie să fie bine pregătit, mărunțit și nivelat, pentru ca erbicidul să formeze o peliculă cât mai uniformă.

    Successor® TX combate un spectru larg de buruieni monocotiledonate anuale precum: mohor (Setaria spp), costrei (Sorghum halepense), meișor (Digitaria sanguinalis), iarba bărboasă (Echinochloua crus-galli) sau mei (Panicum miliacenum) și dicotiledonate anuale precum: știr (Amaranthus retroflexus), spanac sălbatic (Chenopodium spp), turița (Galium aparine), traista ciobanului (Capsela bursa-pastoris), fumarița (Fumaria oficinalis), mușetel (Matricaria chamomilla), macul roșu (Papaver rhoeas), zârna (Solanum nigrum), rocoina (Stellaria media), pungulița (Thlaspi arvense) sau ventrilica (Veronica spp).

    Successor® Pro (petoxamid 600 g/l) este omologat la culturile de porumb, floarea soarelui și rapiță și se poate aplica atât preemergent cât și postemergent timpuriu, în doza de 1,5–2 l/ha. Successor® Pro combate buruieni graminee anuale și unele buruieni cu frunză lată anuale.

    Ambele erbicide, Successor® TX și Successor® Pro, pot fi aplicate la toți hibrizii de porumb pentru boabe, porumb zaharat și producere de sămânță, dar și la toți hibrizii de floarea soarelui (clasică sau cu rezistență la erbicidele Express™ și imazamox).
    Cunoașterea istoricului solei privind rezerva de buruieni, oferă posibilitatea fiecărui fermier de a alege cea mai bună soluție de combatere (tipul de erbicid, spectrul de combatere).

    Pentru fermierii care aleg erbicidarea în postemergență, compania FMC le oferă 3 soluții diferite: Diniro®, Innovate® 240 SC și Starship® 100 SC, în funcție de spectrul de buruieni care apar în cultură și momentul de aplicare al erbicidelor.

    Diniro® (prosulfuron 40 g/kg + dicamba 400 g/kg + nicosulfuron 100 g/kg) este cel mai NOU erbicid pentru aplicare în postemergență la porumb, lansat anul trecut de FMC, și combate buruieni graminee și cu frunză lată, atât anuale cât și perene. Doza recomandată este de 0,4-0,5 kg/ha, în funcție de gradul de îmburuienare și se poate aplica din stadiul de 2 frunze până la 6 frunze ale porumbului.

    Datorită sinergiei celor 3 substanțe active conținute, cu efect complementar și moduri diferite de acțiune, dar și spectrului larg de combatere, Diniro® este unul dintre cele mai eficiente erbicide pentru cultura de porumb. Alte avantaje ale erbicidului Diniro® sunt: selectivitațea fată de cultură, faptul că nu există restricții de rotație a culturilor după recoltarea porumbului, dar și raportul preț/calitate foarte bun.

    În cazul în care buruienile răsar mai târziu, după stadiul de 6 frunze ale porumbului (indiferent că sunt valul 1 sau valul 2 de buruieni), va trebui să intervenim cu produse care nu conțin substanțe active hormonale și nu sunt restricționate de stadiul de 6 frunze ale porumbului.

    Astfel, în funcție de buruienile răsărite în cultură (graminee sau cu frunză lată) FMC oferă fermierilor două erbicide diferite, câte unul pentru fiecare tip de buruieni, și anume: Innovate® 240 SC și Starship® 100 SC.

    Innovate® 240 SC (nicosulfuron 240 g/l) este un erbicid cu aplicare în postemergență pentru porumb, care are un spectru larg în combaterea buruienilor graminee anuale și perene (inclusiv Costrei din rizomi) și unele buruieni cu frunză lată. Doza recomandată este 0,135-0,250 ml/ha + 250 ml Trend® 90 (adjuvant), în funcție de spectrul de buruieni și stadiul de dezvoltare al acestora și se poate aplica în intervalul 2-8 frunze ale porumbului.

    Erbicidul Innovate® 240 SC nu are restricții pentru liniile parentale, porumb zaharat și de floricele și este compatibil cu alte erbicide utilizate la cultura de porumb pentru completarea spectrului de combatere, cum ar fi Starship® 100 SC.

    Starship® 100 SC (mesotrione 100 g/l) este un erbicid selectiv pentru porumb, pentru combaterea în preemergență și postemergență a buruienilor cu frunză lată anuale și perene și a unor buruieni graminee anuale. Doza recomandată este 1,2-1,5 l/ha, în funcție de gradul de îmburuienare și stadiul de dezvoltare al buruienilor. Starship® 100 SC poate fi aplicat în postemergență până la stadiul de 8 frunze ale porumbului, este selectiv pentru toți hibrizii de porumb, flexibil în aplicare și poate fi aplicat în amestec cu alte produse omologate pentru completarea spectrului de combatere (ex. Innovate® 240 SC).

    Pentru mai multe detalii despre erbicidele FMC , accesați site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiți și datele de contact a reprezentanților de vânzări FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA