• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE

 • Ziua Porumbului 2021 de la Vezendiu, jud. Satu Mare – LIVE VIDEO

  Ziua Porumbului 2021 are loc astăzi, joi – 16 septembrie, la Vezendiu, în județul Satu Mare. Fermierii se reunesc și în acest an în cadrul evenimentului de câmp organizat în mod tradițional de compania Promat Tășnad în colaboare cu companiile Agroind Cauaceu și Agrotex Carei.

  Trio-ul de companii Promat Tășnad, Agroind Cauaceu și Agrotex Carei organizează anual trei evenimente majore în zona de nord-vest a țării, ”Ziua grâului”, ”Ziua rapiței” și ”Ziua porumbului”. Platforma dedicată culturii de porumb este organizată de către echipa Promat Tășnad, în coordonarea administratorului companiei, Cristian Moldovan, și a directorului tehnic, ing. Marian Coneac.


  Un fermier brăilean reclamă o firmă de utilaje agricole: ”Nu am primit nici echipamentul, nici banii dați ca avans!”

  Angelica Lefter -

  Perioada grea prin care trece agricultura din România se resimte și la nivel de colaborări. Apar din ce în ce mai multe firme care promit utilaje agricole la prețuri accesibile, dar care încasează avansul și fie nu mai dau niciun semn de viață, fie vin cu utilaje ponosite pe care le prezintă ca noi. Indiferent cum ar fi, la vreme de criză, apar indiscutabil și profitorii.

  În cele ce urmează vom relata pățania lui Bogdan Alin Avram, un fermier cu 20 de ani experiență, care lucrează peste 1.000 de hectare de teren agricol, din județul Brăila.

  Cu toate că este în domeniu de mulți ani, niciodată nu a fost înșelat în vreun fel de colaboratorii săi, până într-o zi, când a comandat o pompă pentru irigații de la o firmă cu care mai colaborase în trecut.

  Pompa, în valoare de 28.500 de lei, pentru care a dat un avans de 8.500 de lei, trebuia să sosească în fermă încă din luna decembrie, conform contractului de vânzare-cumpărare încheiat între întreprinderea agricolă familială și firma furnizoare, dar agricultorul nu a văzut până astăzi nici utilajul, nici avansul recuperat.

  Fermierul brăilean a relatat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, întreaga poveste, pentru ca alți fermieri să fie vigilenți.

  ”În toamna anului trecut, am comandat la firma Paparuda Store o pompă. Am plătit avans la pompa respectivă, cu promisiunea din partea vânzătorului, stipulată de altfel și în contract, că dumnealui aduce utilajul în termen de o lună de zile de la data plății avansului. Asta însemna ca pompa să ajungă undeva la începutul lunii decembrie. N-a ajuns pompa nici până în ziua de astăzi și nici banii de avans nu i-am mai primit. De fiecare dată când îl sun îmi spune să îl mai aștept și săptămâna viitoare, acum chiar că, serios, săptămâna viitoare urmează să ajungă aceeași pompă pe care am comandat-o la dumnealui, dar din altă parte, de la altă firmă! Oricum, mie îmi trebuia utilajul, a trebuit să dau avans în altă parte, să aștept să vină din altă parte. Eu vorbesc frecvent cu vânzătorul la telefon, în fiecare săptămână îmi spune să mai aștept”, spune fermierul Bogdan Alin Avram.

  Fermierul consideră că a fost înșelat și spune că magazinul nu mai există fizic, totul se desfășoară online.

  ”Eu nu mai știu cât reușește să vândă sau să păcălească. Avea sediu, acum înțeleg că nu mai are. Are doar o pagină pe un cont de socializare care arată foarte bine. Am informații că mai sunt și alți păgubiți, eu mi-am cam luat gândul de la banii aceștia. Pe mine tot așa mă cheamă cu sau fără acești bani, ca să îi recuperez am o singură soluție, să îl dau în judecată. Pompa comandată este o pompă specială de debit, este o pompă de capacitate foarte mare care se atașează la tractor. Aveam nevoie de ea din cauza secetei din ultima perioadă. În fermă avem în momentul de față un program de tehnologizare cu sisteme de irigații în care am investit vreo 400.000 de euro în sisteme de irigații. Ne mai trebuia o astfel de pompă care să ducă apa pe canal la sistemele care preiau din canal apa și o duc ulterior către plante, este o pompă intermediară”, a declarat fermierul păgubit.

  Bogdan Alin Avram a menționat că este exasperat mai mult de nonșalanța cu care vânzătorul de utilaje agricole îi răspunde la telefon. Este conștient de faptul că acei bani, dacă nu vor fi recuperați în instanță, este foarte probabil să nu mai fie recuperați niciodată, dar modul în care vânzătorul pune problema este absolut șocant.

  ”Sunt exasperat de modul în care răspunde la telefon și mă minte în continuu. Dacă mie îmi face așa ceva, că avem o suprafață mărișoară, ne știu destul de mulți oameni în Brăila, că ne respectăm cuvântul într-o discuție, cu alții, mai mici, șterge pe jos!”, spune consternat fermierul brăilean și administratorul a peste 1000 de hectare de teren agricol.

  Astfel stând lucrurile, Agrointeligența – AGROINTEL.RO, l-a contactat și pe vânzătorul de utilaje agricole, în cazul de față de pompe pentru irigații. Bărbatul se numește Dragoș Ionescu și spune că este vorba doar de o întârziere a utilajului din fabrică și nu înțelege de ce fermierul a cerut rezilierea contractului.

  ”Am discutat și ieri și săptămâna trecută cu domnul Avram, eu am considerat că între noi este o relație de prietenie. Am mai avut relații comerciale cu dumnealui sub diverse forme. L-am așteptat cu niște sume de bani, conform unei înțelegeri, pe care a respectat-o, fără să-i pretind absolut nimic. Interesul meu era să-i vând pompa respectivă, dânsul a decis să renunțe la contract, urmează să-i returnăm avansul plătit 6.000 sau 8.000 de lei, nu știu exact, nu am documentele în față”, a spus reprezentantul firmei de utilaje Paparuda Store.

  Cu toate acestea, fermierul Bogdan Alin Avram, neagă că ar fi avut vreodată înțelegeri financiare cu Dragoș Ionescu și nici datorii la firma pe care acesta o reprezintă. Mai mult, fermierul cere încă din ianuarie 2021 rezilierea contractului și returnarea avansului pe care l-a achitat.

  Totuși, întrebarea inevitabilă este următoarea: Au trecut mai bine de 4 luni, aproape 5, agricultorul nu și-a primit nici utilajul, nici banii, de ce?

  ”Motivul a fost o întârziere pe care fabrica ne-a produs-o. Mai ales în contextul în care l-am considerat pe Avram un prieten apropiat, discutând foarte multe lucruri, știind că nu e un utilaj care să-i trebuiască într-o săptămână, două, nici nu am făcut presiuni asupra producătorului, de unde primim în continuare utilaje. Nu m-am gândit că Bogdan (nr. Fermierul Bogdan Alin avram) o să-și pună ambiția să renunțe la un utilaj cu care oricum nu ave ace face cu el în fermă, pentru că apă pe canale nu există. O consider mai mult o ambiție. Situația se va rezolva, nu are cum să rămână așa. Mai bine ar apela la instanță decât la dumneavoastră, este un articol negativ pentru noi, dar și publicitatea negativă este publicitate! El a zis că preferă să ia din altă parte cu 1000 de euro mai mult decât să aștepte. Eu l-am așteptat de atâtea ori cu banii și nu am perceput nicio dobândă. O să discut cu administratorul societății!”, a spus vânzătorul.

  Din relatarea lui Dragoș Ionescu, administratorul societății nu este altcineva decât soția acestuia, Daniela Ionescu. Dacă își va primi sau nu fermierul Bogdan Alin Avram banii dați în avans pentru achiziționarea pompei de irigații rămâne de văzut, însă Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă va ține la curent cu noutățile în acest caz.

  Ceea ce trebuie reținut din această întâmplare este că într-un an atât de greu traversat de fermieri, încrederea și seriozitatea au scăzut direct proporțional, de aceea, la orice achiziție cumpărătorul ar trebui să fie precaut și să se informeze cu minuțiozitate în prealabil pentru a nu ajunge prin instanță doar pentru recuperarea unor sume mai mici sau mai mari.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Utilajele furate de la ferma din Timiș au fost găsite. Cele două tractoare și discul – ascunse într-o pădure! Cartarea solului – o investiție pe termen lung. AGROFORCE, un nou serviciu care ține costurile de producție în frâu! Jurnaliștii de la Farmer din Polonia au venit în România pentru un serial de reportaje la recoltat

  Ultimele știri

  Ce se întâmplă cu evenimentele agricole de toamnă și iarnă? Decizia CNSU pentru desfășurarea manifestărilor! Alertă ANM emisă astăzi! Ploi peste 40 l/mp, vânt puternic și căderi de grindină până sâmbătă! Decizie subvenții APIA! Crescătorii de animale care sunt penalizați la plată!