• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dezastru în livezi! Pierderi imense la caiși și piersici din cauza gerului de peste noapte

    agrointeligenta.ro -

    Câteva ore de ger de peste noapte au distrus complet viitoare producție de caiși și nectarini. Situația cea mai gravă se întâlnește în zona Dobrogei unde diferențele de temperatură de la zi la noapte au depășit 30 de grade Celsius.

    Primele probleme din cauza frigului au apărut la mijlocul lunii februarie, când diferenţa de temperatură dintre zi şi noapte a fost chiar şi de 30 de grade C.

    „Au fost lunile decembrie şi ianuarie mai blânde, cu temperaturi ridicate, după care în luna februarie temperaturile au crescut foarte mult de la 16 până la 19 grade C, iar următoarea zi, pe 12 februarie am avut -14 grade. Ei (mugurii) pleacă în vegetaţie şi la o temperatură scăzută se necrozează, practic se usucă. Sunt formaţiuni de rod, medii şi mijlocii. Uitaţi cum rodul este înghețat. Pur si simplu rămân numai mugurii vegetativi”, a declarat pentru Digi 24 fermierul George Lămureanu din județul Constanța.

    În două nopţi din această săptămână temperaturile la Agigea, în județul Constanța, au fost negative. Specialiştii spun că pe aproximativ trei sferturi din lungimea ramurilor, pomii fructiferi nu au flori.

    Pierderile, estimează oamenii din domeniu, ar putea ajunge până la 60%, chiar 80%.

    În mod normal, un pom ar fi trebuit să producă 20 de kg de caise, dar din cauza temperaturilor scăzute, la vară vor fi culese maximum 5 kg.

    Recolta mai mică va aduce însă prețuri mai mari pe tarabe.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români