• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DSVSA – controale la crescătorii de animale pentru subvenția APIA de 973 lei/bovină și 423 lei/ovină!

    Roxana Dobre -

    Controale ale veterinarilor pentru subvențiile APIA pe cap de animal. Inspectorii Direcțiilor Sanitar veterinare efectuează în această perioadă verificări pentru plățile de 200 euro/UVM/an la bovine și 87 euro/UVM/an la ovine, aferente campaniei de cereri din 2021.

    Funcționarii din cadrul Direcțiilor Sanitar-Veterinare efectuează, până la 1 octombrie, controale în exploataţiile de animale conform eşantionului furnizat de APIA pentru măsura 10, aferentă anului de cereri 2021 privind subvenţiile solicitate.

    Directorul DSVSA Pavel Borchescu a subliniat pentru Radio Reşiţa că, în această perioadă sunt verificate 69 de exploataţii de animale din întreg judeţul. ”Până la 1 octombrie 2021 inspectorii DSVSA efectuează controale conform eșantionului furnizat de APIA, pentru măsura 10, pachetul 8”, a anunțat directorul DSVSA Pavel Borchescu, pentru Radio Reşiţa.

    Reamintim că pentru pachetul 8 – Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon, beneficiarul se angajează să respecte regulamentul de organizare și funcționare a registrului genealogic al rasei condus de asociații acreditate de ANZ. Beneficiarul se angajează să menţină pe o perioadă de 5 ani numărul de animale femele adulte de reproducție prevăzut la încheierea angajamentului, precum și descendenții femele necesari pentru înlocuirea acestor animale până la sfârşitul programului; dacă efectivul angajat se reduce, datorită unor cauze cum ar fi îmbolnăvirea, sacrificarea, moartea sau vânzarea animalelor, beneficiarul are obligaţia de a notifica APIA și de a reface efectivul de femele adulte de reproducție, prin trecere de la tineret sau prin cumpărare; în cazul în care efectivul de animale adulte nu se va reface în maximum 6 luni de la momentul notificării, sprijinul va fi redus proporţional.

    Beneficiarii acestor plăți sunt fermierii care cresc femele adulte de reproducție de rasă pură locală în pericol de abandon din speciile şi rasele prezentate mai jos, înscrise în Registrele genealogice ale raselor – secțiunea principală – conduse de asociații acreditate de Agenția Națională pentru Zootehnie – ANZ.

    Rasele de animale locale eligibile, pe specii, sunt:
    -Ovine: Țigaie cu cap negru de Teleorman (Oaie cap negru de Teleorman), Rațca (Valahă cu coarne în tirbușon), Karakul de Botoșani, Merinos de Suseni, Merinos Transilvănean, Merinos de Cluj, Merinos de
    Palas, Țigaie – varietatea ruginie
    -Caprine: Carpatina, Alba de Banat
    -Bovine: Taurine- Sura de Stepă
    -Bovine: Bubaline – Bivolul românesc
    -Ecvidee: Furioso North Star, Huțul, Gidran, Semigreul românesc, Shagya Arabă, Nonius, Lipițan
    -Porcine: Bazna, Mangalița.

    Conform APIA, plăţile pentru schemele finanțate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,8683 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/03. Ce sume pot să primească oierii și crescătorii de vaci:

    – Ovine – 87 euro/UVM/an adică 423,5421 lei;
    – Caprine – 40 euro/UVM/an adică 194,732 lei;
    – Bovine (taurine şi bubaline) – 200 euro/UVM/an adică 973,666 lei;
    – Ecvidee – 200 euro/UVM/an adică 973,666 lei;
    – Porcine – 176 euro/UVM/an adică 856,8208 lei.

    Conform APIA, plăţile pentru schemele finanțate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,8683 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/03.

    De precizat că această schemă intră și la plata avansului, în procent de 85 la sută,  care va începe la 18 octombrie. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a anunțat deja că îşi propune în perioada de acordare a avansului, 18 octombrie 2021 – 30 noiembrie 2021, să finanţeze fermierii cu o sumă de peste 1 miliard de euro, atât pentru schemele finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) cât şi pentru măsurile finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

    Plățile în avans se încheie la 30 noiembrie urmând ca de la 2 decembrie să demareze plățile regulare.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Când se seamănă semințele de roșii Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte