• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Găina Brahma: cât de profitabilă este afacerea cu păsările de curte care ajung să cântărească opt kilograme!

    agrointeligenta.ro -

    Găina Brahma este supranumită ”uriașul găinilor” sau găina-curcan datorită greutății impresionante pe care o atinge, dar și a cărnii sale de o calitate și un gust deosebit. Un alt avantaj al acestei rase este penajul des care o face să fie cea mai rezistentă orătanie din ograda gospodarilor.

    Despre găina Brahma s-au scris mii de articole, multe ce abordează mai mult latura rasei inedite și mai puțin profitul și avantajele pe care le oferă unui crescător sau unei ferme de păsări. Agrointeligența a stat de vorbă de Nicu Trăistaru, din Alexandria – Teleorman, crescător pasionat de găini de rasă și, implicit, de Brahma.

    Nicu are doar 29 de ani, dar a acumulat experiență în creșterea găinilor de rasă de când părinții săi au cumpărat o casă lângă Alexandria, iar el a început să își dezvolte acolo o microfermă de păsări. Printre preferatele sale se numără găinile Brahma, foarte impunătoare și, spune el, cu mare trecere în rândul crescătorilor din domeniu.

    Brahma…de talie mare

    ”Am trecut de nivelul de hobby. Ceea ce fac acum e o combinație frumoasă între pasiune și business. Nu particip la concursuri cu găinile mele, deși cu siguranță ar câștiga multe premii. Am și rase de talie mare, cât și rase de talie mică. Așa cum este evident, găina Brahma se încadrează în categoria găinilor de talie mare”, explică Nicu pentru cititorii Agrointeligența.

    Găina Brahma este cea mai populară rasă printre crescători și cântărește, în medie, cinci kilograme. Exemplarele de fală, cocoșii, ating ușor opt kilograme: ”Nu sunt deloc pretențioase la mâncare, dar ajung lent la maturitate. Ajung să aibă șapte kilograme și după doi ani de zile”. Creșterea înceată este cel mai mare dezavantaj la găina Brahma. În condiții normale, dezvoltarea ei ar putea fi comparată cu cea a unui curcan de țară (nu un hibrid, precum curcanul de carne). ”Nici nu prea sunt ferme să crească găini Brahma în număr prea mare. Cunosc însă câțiva ce și-au început o astfel de afacere și le merge bine”, ne spune Nicu.

    gaini brahmaFace ouă și iarna

    De ce este profitabilă găina Brahma? Pentru că, deși crește greu, carnea sa este de o frăgezime și un gust cum rar întâlnești la alte orătănii, chiar ele și de rasă. Mai mult, fiind bine ”împănată”, găina Brahma dă ouă chiar și iarna. E drept, nu prea multe, dar dă. ”În medie, o Brahma face cam 140-150 de ouă pe an, mai multe primăvara și toamna. Mulțumită penajului des, rezistă bine iarna, dar vara caută mereu umbră și răcoare”, explică tânărul pasionat.
    În prezent, Nicu are 20 de Brahma și are în plan ca, la primăvară, să își dubleze efectivul din această rasă. Are în plan și o nouă volieră, acea căsuță ce va găzdui ”extinderea”.

    Recent, Nicu a creat o pagină de Facebook dedicată celor ca el, pasionați de găini de rasă. Pe rețeaua de socializare, pozele cu găina Brahma au atras imediat atenția tuturor prin masivitatea lor.

    Un puișor, 17 lei

    Crescătorul din Alexandria comercializează puișori și ouă de Brahma, pe care le apreciază ca fiind mult mai scumpe decât la găina comună. Astfel, iarna, un ou îl vinde la 7 lei, iar vara, prețul scade undeva la 4-5 lei. Puii se dau cu 17 lei bucata, dar Nicu spune că este greu să găsești exemplare sănătoase și viguroase. Pentru a se asigura că sunt viguroși și că vor rezista, tânărul vinde puii doar după vaccinare și după ce aceștia sunt trecuți cu bine de vârsta critică. E drept, acest lucru îl costă: căldură mai multă, hrană mai bună și atenție sporită. ”Dacă ar fi să compar, aș spune că găina Brahma este rasa ideală cu care poate începe un crescător pasionat, dar ca să începi o fermă doar cu această rasă, îți trebuie răbdare. Este bine să găsești un medic veterinar care se pricepe și care să te sprijine pe partea tratamentelor, atunci când ai nevoie. Totodată, este bine să citești forumurile și să te consulți cu alți crescători, dar mereu să filtrezi informațiile și să nu cazi în capcane. În final, cu răbdare, va veni și profitul”, concluzionează Nicu.

    Rasa grea denumită şi “Uriaşul găinilor”, găina Brahma poate fi considerată rasă de carne, deşi se creşte mai ales pentru expoziţii. Rasa Brahma a fost formată în China, adusă în SUA, unde a fost ameliorată şi de unde a ajuns în Europa în anul 1850. Este una din cele mai mari rase. Ea a contribuit la ameliolarea şi formarea altor rase. Brahma este o rasă cultivată de numeroşi crescători care iubesc găinile mari.

    Mai multe informații, poze și contactul lui Nicu Trăistaru, găsiți pe pagina sa de Facebook.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd