• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Presiune pentru producătorii români: Carnea din import ar putea invada piața după ce Ungaria a redus TVA-ul acesteia la 5%

    agrointeligenta.ro -

    Tot mai multe voci din industria cărnii și a produselor din carne sunt nemulțumite că autoritățile din România nu fac nimic pentru a susține producția internă. Jucătorii din piață sunt convinși că odată cu reducerea TVA de la 27% la 5% în Ungaria – măsură intrată în vigoare le 1 ianuarie, prețul se va prăbuși în România din cauza importurilor masive de la vecini.

    „Crescătorii de porci sunt îngrijoraţi de importurile care vin din Ungaria, după ce de la 1 ianuarie la ei a scăzut TVA la carne de porc de la 27% la 5%. Lor le convine să vândă aici, unde preţul e mai mare decât în Ungaria. Chiar dacă vând la preţul de la ei, câştigă din diferenţa de TVA, care la noi e 24%”, Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc. El a afirmat că situaţia va genera şi importuri la negru de pe piaţa maghiară. Astfel de situaţii se întâmplă frecvent când există diferenţe mari de TVA între ţări vecine.

    Presiune pentru piața din România

    Guvernul ungar a redus de la începutul acestui an TVA pentru porci vii şi carnea de porc de la 27%, cel mai ridicat nivel din UE, la 5%, pentru a proteja producătorii locali de importurile mai ieftine. „Va fi o presiune pe piaţa românească. Au început deja să crească importurile, dar doar regional, deocamdată, în Bihor, Satu Mare şi Arad. Ungurii vin cu carnea şi o vând unde pot, la magazine mici, la măcelării sau la procesatori mai mici. Ne aşteptăm ca în aceste condiţii preţul cărnii de porc pe piaţa românească să scadă”, a mai spus oficialul asociaţiei.

    Problemele producătorilor români ar putea fi amplificate şi de refuzul Rusiei de a mai primi importuri de carne de porc din UE, după ce s-au depistat cazuri de pestă porcină. „Va creşte astfel pe piaţa europeană cantitatea de carne de porc disponibilă, pentru că o parte s-ar fi dus în Rusia”, a explicat Ladoşi.

    Reducerea TVA-ului la pâine, model pentru industria cărnii

    Anul trecut, Guvernul Ponta a decis și aplicat reducerea TVA-ului pentru produsele de panificație la 9 %. Măsura s-a dovedit eficientă, ducând nu doar la o creștere mare a consumului, dar și la o micșorare de preț și la o reducere a evaziunii în acest sector. Nu puțini sunt astzăi producătorii și procesatorii de carne de plâng de piața neagră și sunt convinși că o reducere de TVA este singura soluție care să reglementeze problema și să stopeze importul masiv.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români