• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pactul de coabitare agricolă Jurconi-Baciu

    Vlad Macovei -

    În multele discuții pe care le-am avut cu fermierii serioși și dedicați, toți au adus vorba, fără nicio excepție, despre nevoia unei organizații unice care să reprezinte interesele așa cum trebuie. În fața autorităților centrale și locale, în fața structurilor europene de la Bruxelles, în fața furnizorilor de inputuri, în fața băncilor, în fața dealerilor. Foarte frumos, le-am zis, chiar, de ce nu o faceți? Spre mirarea mea, și nu o luați drept naivitate sau ipocrizie căci nu e, răspunsul conținea invariabil fraza: nu se înțeleg între ei reprezentanții noștri, sunt interese mari la mijloc. Păi ce interese mai mari ar putea să fie decât prosperitatea fermierilor și securitatea alimentară a compatrioților? Și cine sunt reprezentanții dumneavoastră, nu cei care obțin rezultate în concordanță cu interesele dumneavoastră? Nu de asta i-ați ales și asta v-au promis?

    Fermierii din România nu sunt uniți, e evident. Mai mult, fermierii din România încep să fie dezbinați, așezați în tabere adverse. Unii sunt de-ai lui Baciu, alții de-ai lui Jurconi. O fi adevărat, nu spun nu, dar ce legătură are asta cu interesul fermierilor, acela de a face recolte cât mai mari, cu costuri cât mai mici, cu riscuri minime, cu prețuri de achiziție bune și cu finanțare atunci când e nevoie? Întrebați-vă liderii, dragi fermieri, cât din aceste interese sunt reprezentate cu succes. Și cereți rezultate, nu scuze că unul sau altul e persecutat politic. O fi adevărat, dar un lider este obligat să găsească soluții, să negocieze, să facă compromisuri pentru cei pe care îi reprezintă. În economia de piață, intențiile sunt bune la început drum. Însă în mijlocul luptei pentru interesele fermierilor contează REZULTATELE. Orice altceva, orice alt mesaj care vă deturnează de la aceste obiective, reprezintă politicianism steril. Nu vă lăsați păcăliți.

    Îl cunosc bine și pe domnul Laurențiu Baciu, și pe domnul Alex Jurconi. Laurențiu Baciu este un om care cunoaște problemele fermierilor ”la firul ierbii”, un om cu multă experiență, cu multă putere de muncă și extrem de convingător. Îi lipsește însă tactul, se aprinde ușor, uită de argumente, și asta este de nepermis pentru un lider al fermierilor. Se victimizează și politizează mult prea mult pentru gustul meu. Dar este un fermier strașnic și îl asigur de respectul meu. Alex Jurconi este un negociator prin excelență, un om care să știe să obțină rezultate, un comunicator bun cu presa și decidenții politici de la București și Bruxelles. Îi lipsește experiența de agricultor și asta îi crează probleme în a interacționa ”din prima” cu fermierii. După cum vedeți, nimeni nu e perfect.

    Mulți dintre profesioniștii din agribusiness spun că le-ar prinde bine un lider cu abilitățile de negociere și comunicare ale lui Jurconi și cu pasiunea și experiența lui Baciu ar reuși să îi reunească pe fermieri și să le reprezinte cum trebuie interesele. Știu că Laurențiu Baciu a folosit de multe ori un limbaj suburban la adresa lui Alex Jurconi. Sunt mulți care zic că pentru nimic în lume nu ar sta la aceeași masă. Sunt însă convins că Jurconi poate găsi resurse să treacă peste jignirile lui Baciu, pentru că este un om pragmatic și dorește rezultate în domeniul său de activitate. Nimic nu vă împiedică, dragi fermieri, să îi aduceți pe cei domni , cu forța chiar, într-o încăpere și să aruncați cheia. Sunt convins că veți vedea ieși pe horn ”fumul alb”. Curaj, îndrazniți! Nu vă mai lăsați influențați de politică și politicieni, și apărați-vă interesele. Un pact de coabitare ar fi binevenit pentru unitatea fermierilor, pentru o singură organizație care să îi reprezinte. Succes!

    Editorialul a fost publicat în revista Agrointeligența. Vă puteți abona la publicația noastră lunară urmând pașii de la agrointel.ro/abonamente


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!