• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Doi bărbați – condamnați după n-au mai plătit utilajele agricole pe care le-au cumpărat

  Angelica Lefter -

  Au încercat să înșele și s-au ales cu dosare penale și închisoare. Este vorba despre doi bărbați care și-au arătat intenția de a cumpăra un tractor și mai multe unelte agricole și chiar au reușit, dar au ”uitat” să achite contravaloarea acestora, peste 60.000 de lei.

  Au plătit cu libertatea ideea de a nu achita utilajele agricole pe care le-au cumpărat

  Bărbații sunt din judeţul Mureş și au fost condamnaţi la închisoare pentru înşelăciune după ce au cumpărat de la o asociaţie din comuna Stremţ, judeţul Alba, un utilaj, însă nu au mai vrut să-l plătească, potrivit adevarul.ro.

  Hotărârea a fost pronunţată de Judecătoria Aiud în 12 martie 2021 şi a fost contestată cu apel de către Parchet. Astfel, recidivistul L. Răzvan Sergiu a primit pedeapsa de 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar S. Cosmin Emil a primit 8 luni cu suspendare, sub supravegehre, pe un termen de 2 ani.

  Pentru cel de-al treilea inculpat, C. Liviu Ovidiu, acuzat de complicitate la înşelăciune, instanţa a încetat procesul penal după ce acesta s-a împăcat cu partea vătămată.

  Anunț de vânzare-cumpărare a utilajelor agricole, vizualizat de infractori

  Potrivit instanței, asociaţia ”Gorunul” Stremţ a achiziţionat la data de 9 ianuarie 2012 un tractor la preţul de 59.400 de lei.

  În cadrul adunărilor consiliului de administraţie al persoanei vătămate, s-a hotărât valorificarea utilajelor agricole din patrimoniul asociaţiei, fapt pentru care a fost postat un anunţ prin care s-a oferit spre vânzare tractorul cu suma de 10.000 euro, un disc agricol pentru 2.900 euro şi un plug la preţul 1.400 euro, în total 14.300 euro.

  L.Răzvan Sergiu a vizualizat anunțul și a hotărât, în cursul zilei de 24 iunie 2019, să escrocheze persoana vătămată prin intrarea în posesia utilajelor şi valorificarea lor ulterioară la un preţ inferior celui de piaţă.

  Acesta a luat legătura în cursul aceleiaşi zile cu ceilalţi doi bărbaţi, fiecare urmând să dobândească un câştig în urma inducerii în eroare a persoanei vătămate cu privire la plata preţului utilajelor şi agregatelor agricole.

  M.Răzvan Sergiu urma să pretindă efectuarea unei plăţi scriptice nereale pentru a determina reprezentanţii persoanei vătămate să le predea bunurile, iar cei doi inculpaţi să se deplaseze în prealabil la locul unde se aflau cele trei utilaje şi agregate agricole pentru verificarea stării şi funcţionalităţii bunurilor ce urmau a fi vândute.

  Întrega scenă trebuia să creeze impresia de seriozitate a cumpărătorului, ce urma să contacteze telefonic reprezentantul persoanei vătămate, dar şi să permită o evaluare a preţului la care ar putea fi revândute la scurt timp cele trei bunuri.

  Banii au fost ”trimiși” în contul vânzătorului, dar n-au mai ajuns niciodată

  Recidivistul L. Răzvan Sergiu a contactat telefonic, la data de 24 iunie 2019, reprezentanţii persoanei vătămate și s-a interesat dacă bunurile pot fi ridicate în cursul aceleiaşi zile. El le-a spus că va face plata prin intermediul unei aplicaţii de Internet banking şi nu prin virament bancar, inculpatul comunicând în final că se va prezenta spre sfârşitul programului.

  Acesta s-a prezentat ca şi reprezentant al unei societăţi comerciale aflate în incapacitate de plată şi, fără să negocieze preţul, a acceptat să ”cumpere” tractorul, discul şi plugul cu suma de 13.800 de euro, echivalentul a 65.174 lei.

  În prezenţa reprezentantului persoanei vătămate, L. Răzvan Sergiu a efectuat un aparent transfer bancar pentru suma  respectivă, oferind asigurări certe că întreaga sumă de bani va ajunge în contul bancar al asociaţiei.

  Imediat utilajele au fost ridicate, iar tractorul a fost vândut rapid pentru 31.500 de lei, mai puţin de jumătate din valoarea iniţială.

  Banii nu au mai ajuns în conturile asociaţiei din Stremţ, reprezentanţii acesteia au formulat plângere penală, fiind demarată o anchetă. În final, utilajele au fost recuperate iar cei trei bărbaţi au fost deferiţi instanţei de judecată.

  ”Comiterea unor infracţiuni de înşelăciune pare să fi fost un mod de obişnuit pentru acesta de a obţine sume de bani, iar lăsarea nepedepsită a unor asemenea activităţi este exclusă. De asemenea, instanţa are în vedere vârsta inculpatului şi posibilităţile de reintegrare în societate şi de conştientizare a caracterului grav al faptei comise.

  Faţă de întreaga activitate infracţională derulată, inculpatul trebuia să ştie că, pe lângă drepturi, are şi o o serie de obligaţii, răspunderi, care caracterizează comportamentul său în faţa societăţii. Doar o pedeapsă justă şi proporţională este de natură să creeze aptitudinea subiectivă a inculpatului de a se corija şi elibera de deprinderile antisociale care l-au antrenat pe calea săvârşirii de infracţiuni”, se arată în motivarea hotărârii de condamnare la închisoare cu executare a inculpatului principal, L. Răzvan Sergiu.


  Te-ar mai putea interesa

  O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei

  Ultimele știri

  Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune Zilele devin mai lungi din cauza schimbărilor climatice – studiu Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ