Prețul mediu al unui hectar de teren agricol în Germania a ajuns la 26.439 de euro
Ramona Dascălu -Prețul unui hectar de teren agricol a ajuns în Germania la peste 26.000 de euro, o sumă aproape triplă față de 2005, când un hectar de pământ se vindea în landuri cu o medie de 8.692 de euro. Majorarea este cauzată în primul rând de specula cu pământ, iar autoritățile și-au pus în plan să stopeze fenomenul de creștere rapidă a prețului la terenurile agricole, pus pe seama celor care fac achiziții ca apoi să vândă mai departe.
Statisticile privind vânzările de terenuri agricole arată că, dacă în 2005 un hectar de teren agricol în Germania costa în medie 8.692 de euro, în 2019, prețul unui hectar de teren a ajuns să coste nu mai puțin de 26.439 de euro, adică de trei ori mai mult.
În schimb, în aceeași perioadă, potrivit ministerului Agriculturii din Germania, productivitatea agricolă a crescut cu doar 22%. Adică, creșterea bruscă a prețurilor terenurilor nu poate fi explicată prin creșterea productivității agricole, fapt care i-a determinat pe guvernanții nemți să dea vina pe speculatorii de terenuri agricole pentru creșterea prețului la terenurile agricole.
Ministrul Agriculturii Julia Klöckner a spus că numai statul Baden-Württemberg a luat măsuri eficiente împotriva speculațiilor funciare, iar toate celelalte landuri, chiar dacă dețin la rândul lor instrumentele de drept funciar necesare, nu le aplică în mod consecvent, informează agroxxi.ru care citează agrarheute.com.
Prin urmare, oficialul propune 11 contramăsuri, inclusiv achiziționarea de acțiuni în ferme, așa-numitele oferte de acțiuni, care ar trebui incluse în legea funciară. În Germania, numai în perioada 2007-2017, grație operațiunilor companiilor holding supraregionale, întreprinderile agricole mari și-au mărit suprafața cu o medie de 41%.
Julia Klöckner a mai spus că tinerii fermieri și întreprinderile noi trebuie să aibă un acces mai bun la piața funciară, de exemplu, atunci când se privatizează terenurile federale, accesul lor la capital ar trebui susținut.
În plus, autoritățile federale și de stat au de gând să dezvolte instrumente eficiente pentru a opri retragerea terenurilor din activitățile agricole, întrucât din 1992 și până în prezent, Germania a pierdut 1,5 milioane de hectare de teren agricol.
În inițiativa sa pentru piața echitabilă a terenurilor, ministrul Agriculturii german susține că astfel de creșteri a prețurilor la mărfuri rare, cum sunt terenurile, sunt în general inacceptabile.