ANSVSA: Peste 600 de kg de carne de miel – retrase de la comercializare!
Ramona Dascălu -Controale în abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară înainte de Paște! În urma controalelor desfășurate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale de medicii veterinari din cadrul Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) împreună cu cei din Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București (DSVSA), la nivelul municipiului București, au fost aplicate amenzi de peste 200.000 de lei și au fost retrase de la comercializare 838 de kg de carne, din care 600 de kg carne de miel.
Potrivit unui comunicat ANSVSA remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, verificările au urmărit respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul
Amenzi în valoare de 228.000 de lei și peste 800 de kg de carne retrase de la comercializare
În intervalul 26-28 aprilie 2021, la nivelul municipiului București au fost verificate 51 de unități comerciale și au fost aplicate 16 sancțiuni în valoare totală de 228.000 de lei.
În urma acestor verificări, inspectorii sanitari veterinari au retras de la comercializare peste 838 de kg de carne, din care 600 de kg carne de miel, acestea fiind dirijate către unităţi de neutralizare autorizate.
Printre neregulile constatate și sancționate de medicii veterinari oficiali s-au numărat:
- Carne comercializată fără expertiză sanitară veterinară;
- Lipsă elemente de identificare a mărfii;
- Neasigurarea trasabilității produselor alimentare;
- Deficiențe privind starea de igienă spațiilor de depozitare și comercializare.
ANSVSA nu a finalizat încă controalele din perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale
Potrivit ANSVSA, controalele specifice perioadei premergătoare Sărbătorilor Pascale sunt încă în desfășurare, urmând ca rezultatul final al acestor acțiuni să fie prezentat într-o comunicare ulterioară.
Specialiștii ANSVSA recomandă cetățenilor să achiziționeze produse alimentare numai din locuri sau spații autorizate, pentru că există garanția controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
De asemenea, aceștia menționează că sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile.
Carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar.
Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.
Pentru orice nereguli constatate în domeniul siguranţei alimentelor, ANSVSA recomandă cetățenilor să sesizeze autoritățile la numărul de telefon al Call Center -ul ANSVSA: 0800-826-787, apelabil gratuit din orice reţea de telefonie.