• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce au crescut prețurile cerealelor săptămâna trecută?

    agrointeligenta.ro -

    De ce au crescut prețurile cerealelor săptămâna trecută? O viziune mai psihologică asupra pieței cerealelor de săptămâna trecută ar descrie-o pe aceasta ca fiind plină de optimism, entuziasm, emoție și euforie deoarece prețurile au explodat, dar teama multor comercianți este ca această tendință ascendentă, nemaiîntâlnită din 2013, să nu fie urmată de anxietate, negare, disperare, panică și chiar capitulare, odată ce prețurile ar putea să coboare drastic.

    Analiștii de piață consideră că săptămâna trecută prețurile au crescut atât de mult la principalele burse de cereale pe baza unui cumul de factori, dar această creștere agresivă reprezintă acum o mare presiune pe umerii fermierilor, din toate colțurile lumii, deoarece aceștia se află în faza de semănare a culturilor pentru un nou sezon și este prea devreme încă pentru a vorbi de randamentele acestora, scrie agriportal.ro.

    În esență, prețurile la grâu au crescut datorită condițiilor agrometeorologice nefavorabile culturilor în emisfera nordică: Europa s-a confruntat cu îngheț la începutul lunii aprilie, în Rusia unele suprafețe plantate astă-toamnă trebuie re-cultivate din nou iar în SUA seceta sau temperaturile scăzute din unele zone au afectat culturile de iarnă. Mai mult, războaiele comerciale și pandemia au exacerbat temerile legate de creșterea excedentelor. Mulți analiști consideră acum însă că creșterea prețurilor CBOT de săptămâna trecută sunt consecința aruncării pe piață a „poveștilor reînnoite ale cererii chinezești de cereale”, cerere care nu ar fi atât de mare pentru piața americană, în condițiile în care China a importat și va importa mult grâu și din UE (Franța) sau Ucraina. Cererea masivă de cereale a Chinei nu poate fi însă ignorată. În graficul de mai jos se observă cum importurile Chinei de cereale și semințe oleaginoase din acest sezon au depășit cu mult media ultimilor 5 ani. La urma urmei, țara asiatică asigură aproape 50% din necesarul de porcine la nivel global, și încă face acest lucru deși se confruntă în continuare cu pesta porcină africană, care îi decimează fermele:

    În emisfera sudică situațiile sunt mai favorabile pentru cultura de grâu, deoarece în Argentina au fost ploi care par să fie de bun augur pentru culturile viitoare iar în Australia însămânțarea are loc în condiții bune în est, iar ploile din vest sunt benefice pentru noile recolte.

    Porumbul a crescut la bursele internaționale mult mai imperios. În Europa, cotațiile franceze pentru porumb au urmat tendința generală pe fondul unui bilanț global tensionat pentru 2020-2021. Cererea chineză nu dispare pentru moment, deoarece se consideră că peste 28 de milioane de tone de porumb ar putea fi importate de gigantul asiatic. Dar Franța ridică îngrijorări justificate cu privire la creșterea deficitului de apă din sol, lucru care afectează însămânțarea porumbului. Acest deficit de apă se extinde și în Brazilia pentru Safrinha, a doua recoltă, în timp ce frigul întârzie însămânțarea în Statele Unite. Creșterea din ultima săptămână ar trebui să compenseze parțial preocupările climatice iar prețurile ar putea să rămână în continuare ridicate, deoarece orice eveniment meteorologic, politic sau economic ar avea impact imediat asupra echilibrului fragil între cerere și ofertă la nivel global.

    Prețul la rapiță a crescut pe ambele maluri ale Atlanticului, atingând recorduri săptămâna trecută. Culturile vechi au depășit temporar 600 EUR/t datorită stocurilor mondiale reduse (inclusiv la canola canadiană) și a creșterii cererii de uleiuri vegetale de pe piață. Mai mult, la începutul lunii aprilie, rapița europeană a fost afectată de îngheț, chiar în perioada înfloririi, mai ales în Franța și Germania, crescând incertitudinile legate de noua recoltă. În Canada, vremea este rece și uscată, ceea ce ridică temerile unui început târziu de plantare, mai ales că aici se așteaptă o creștere puternică a suprafeței cultivate. Conform datelor USDA, cererea de rapiță va rămâne puternică pe piață, având în vedere marjele excelente de zdrobire calculate la începutul campaniei 2021-2022.

    Tendință a ciclului firesc al pieței sau nu, ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută i-a făcut pe mulți comercianți să fie în stadiul de emoție și totuși având capacitatea de identifica prețurile noilor culturi, chiar dacă acestea nu sunt încă semănate. Probabil că astăzi comercianții de cereale vor începe săptămâna adaptându-se la prețuri surpriză, cu atenția îndreptată la starea vremii și asupra noilor date furnizate de instituțiile abilitate despre progresul în plantarea noilor culturi.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA