• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât teren agricol cu cadastru are România la acest moment

    Roxana Dobre -

    Situația terenului agricol cadastrat în România la acest moment. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat un bilanț privind stadiul suprafețelor înregistrate la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), și care încasează subvenții, înscrise în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF).

    Potrivit unui bilanț al ANCPI, la 30 aprilie 2021, din totalul de 9,54 milioane ha de terenuri agricole ce fac obiectul subvențiilor APIA, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 5,72 milioane ha (59,95%).

    Cadastrare completă în 107 UAT-uri din totalul de 3.181 

    Potrivit aceleiași surse, din totalul de 3.181 UAT-uri din România, până la data de 30.04.2021 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 108 UAT-uri (din care în 107 UAT-uri în integralitate și în 1 UAT parțial), precum și în sectoare cadastrale, cu o suprafață totală aferentă de 2.879.080,38 ha.

    ”În anul 2021 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 10 UAT-uri (din care în 9 UAT-uri în integralitate și în 1 UAT parțial), precum și în sectoare cadastrale, cu o suprafață totală aferentă de 366.470,88 ha”, mai precizează ANCPI.

    Agenția mai arată că la data de 30.04.2021 sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 1.283 UAT-uri, cu o suprafață estimată de 2.693.983,65 ha.

    Primăriile au obligația să includă în sectoarele cadastrale terenuri agricole care fac obiectul plăților prin APIA

    ANCPI mai precizează că în ultimii ani, au fost transmise îndrumări primăriilor, prin intermediul oficiilor teritoriale și au fost organizate numeroase întâlniri cu Prefecturi, Asociația Comunelor și Orașelor din România, Asociația Municipiilor din România, pentru sprijinirea activă de către acestea a acțiunilor de conștientizare a primarilor cu privire la necesitatea derulării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivelul sectorului cadastral.

    Ca urmare a modificărilor aduse Legii cadastrului și a publicității imobiliare, au fost aprobate norme care să asigure accelerarea înregistrării sistematice a tuturor terenurilor agricole, dat fiind faptul că sectoarele cadastrale contractate de primării pot să includă atât proprietăți situate extravilan cât și în intravilan, simplificarea procedurilor de înregistrare sistematică precum și cofinanțarea de către ANCPI a lucrărilor de cadastru general contractate de primării.

    ”Ca urmare a implementării tuturor acestor măsuri financiare, operaționale și legislative, întreprinse în ultimii cinci ani, a fost accelerată implementarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară și s-a realizat o creștere semnificativă a numărului proprietăților înscrise în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, care, la data de 30.04.2021, este de 17.516.061”, completează instituția.

    Reamintim că programul PNCCF a demarat la sfârșitul lui 2015 și urmează să se încheie în anul 2023. Astfel, până în 2023, autoritățile intenționează să cadastreze gratuit toate imobilele care nu sunt prinse în prezent în evidențele oficiale.

    Pentru că proprietarii imobilelor nu plătesc nimic pentru cadastrare, PNCCF este finanțat din:


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului