• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Perspective pentru piața grâului în sezonul 2021/2022

    Roxana Dobre -

    Previziunile pentru piața grâului în sezonul 2021/2022 sunt legate de o cerere care va continua să crească pe termen mediu, în concordanță cu creșterea populației, schimbarea dietelor și creșterea veniturilor, pe măsură ce economiile își revin din impactul restricțiilor de circulație instituite pentru controlul COVID-19. Consiliul Internațional al Cerealelor (ICG) a publicat recent un indice al prețurilor cerealelor și plantelor oleaginoase, cel mai ridicat din ultimii opt ani, pentru că a înregistrat o creștere de 8% comparativ cu luna martie. Acest indice a ridicat o multitudine de speculații și îngrijorări cu privire la o eventuală creștere a inflației pentru produsele alimentare. Dar astăzi prețurile grâului continuă să urce la toate bursele de cereale datorită cererii mereu în creștere de hrană pentru animale care generează competitivitatea actuală dintre grâu și porumb.

    Pentru sezonul 2021/2022 sunt luate în considerare mai multe scenarii. Scenariul pozitiv combină o redresare economică mai rapidă din pandemia COVID-19 cu un an cu precipitații ridicate dar cu efecte negative reduse asupra producției de grâu. Se estimează că consumul mondial de grâu va crește în 2021/2022 până la un nou record și va continua să crească pe termen mediu până în 2025/2026. În ultimele decenii, cererea de alimente de bază, cum ar fi grâul, a crescut în conformitate cu creșterea populației, în special în țările în curs de dezvoltare. Consumul mondial de grâu de panificație și grâu furajer reprezintă acum 90% din consumul total de grâu.

    Scenariul negativ combină o redresare economică mai lentă din pandemia de Covid-19 și un an mai secetos. Deoarece grâul de panificație are puțini înlocuitori, cererea de grâu nu a fost și nu va fi afectată în mod semnificativ de măsurile de izolare luate în perioada pandemiei. Măsurile de blocare impuse de multe țări au afectat însă cererea în domeniul industriei hoteliere dar acest lucru a fost compensat, în mare măsură, de cererea puternică a consumatorilor de produse alimentare de bază, cum ar fi pâinea, pastele făinoase și făina pentru gătit acasă.

    Unii analiști preconizează că producția mondială de grâu va crește la un al treilea record consecutiv în sezonul 2021/2022 și asta datorită creșterii suprafețelor cultivate în Uniunea Europeană (cu 7%) și în India (care a plantat un record de 34,6 milioane de hectare de grâu în 2021/2022). În Statele Unite, suprafața plantată cu grâu de iarnă a crescut cu 5% față de nivelul minim înregistrat în sezonul precedent, ca urmare a prețurilor ridicate la grâu la momentul plantării. Suprafața cultivată cu grâu de iarnă roșu tare a crescut cu 4%, iar grâul roșu de iarnă moale cu 12%. În Federația Rusă și Ucraina se estimează că suprafața cultivată cu grâu de iarnă este ușor mai mică decât în sezonul 2020/2021.

    În general, avem mai multe prognoze pentru producția de grâu în sezonul  2021/22:


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till