Firme fantomă pentru vânzarea de cereale. Percheziții în județele Constanța și Călărași!
Roxana Dobre -Acuzații de evaziune fiscală cu cereale! Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, efectuează marți, 18 mai, 8 percheziții domiciliare, în municipiul București și județele Constanța și Călărași, într-un dosar penal de evaziune fiscală și spălarea banilor.
Din primele cercetări a reieșit că, în perioada 2019 – 2020, un cetățean român, cu sprijinul altor 2 persoane, ar fi conceput un circuit evazionist controlat prin persoane interpuse, prin intermediul căruia ar fi evidențiat în contabilitatea a două societăți comerciale controlate direct și ar fi declarat fiscal achiziții fictive de cereale de la societăți care prezintă comportament de tip fantomă, potrivit unui comunicat al Poliției Române.
În concret, prin intermediul a două societăți, coordonatorul circuitului ar fi achiziționat (în vederea revânzării către alți beneficiari) cereale cu plata în numerar, de la producători din mai multe județe, fără eliberarea de documente fiscale și fără a înregistra operațiunile comerciale în documentele contabile.
Achizițiile de cereale, efectuate de la societăți de tip fantomă
Conform sursei citate, pentru a justifica formal proveniența cerealelor achiziționate nefiscalizat, s-ar fi înregistrat achiziții de la societăți de tip fantomă, la prețuri mai mari decât cele cu care acestea ar fi fost cumpărate în realitate, realizând astfel, în mod nejustificat, creșterea cheltuielilor societăților controlate direct de suspect.
Furnizorii declarați ar fi societăți preluate sau înființate de celelalte două persoane bănuite, prin intermediul unor persoane non-viabile pentru recuperarea prejudiciului (cu antecedente penale, vârste înaintate, cetățenii străini, ce și-ar fi asumat scriptic rolul de asociat/administrator), pe care le-ar fi angrenat în circuitele evazioniste.
”Prin aceste fapte, cetățeanul ar fi denaturat rezultatul fiscal al celor 2 entități controlate în mod direct și, implicit, sumele ce trebuiau virate bugetului de stat, cu titlul de impozit pe profit, fiind cauzat un prejudiciu de aproximativ 5,7 milioane de lei. Vor fi puse în aplicare 3 mandate de aducere și vor fi citați 3 martori, în vederea audierii și dispunerii măsurilor care se impun”, mai precizează sursa citată.