• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescător de ovine: Am strâns 800 kg de lână, dar nu găsim pe nimeni să o cumpere!

    Angelica Lefter -

    Lâna, un produs natural care ar trebui să fie căutat și apreciat, ajunge să zacă prin șoproanele oierilor, pentru că, în România nimeni nu este interesat de valorificarea acesteia, iar crescătorii de oi au numai de pierdut.

    Deși la nivel mondial se fac eforturi de a pune în valoare acest sector, lâna din țara noastră nu este apreciată la adevăratul său potențial. Nu numai că nu se oferă un preț rezonabil pe kilogramul de lână, dar oierii nici nu mai au unde vinde lâna, pentru că există foarte puține centre de colectare. În anul 2019 erau aproximativ 29 de centre la nivel național. Acum o parte din ele fie nu mai funcționează, fie și-au redus activitatea și colectează doar local.

    Oierii spun că lâna se vinde cu 0,20 – 0,50 lei pe kilogram, iar tunsul pentru o oaie costă 7 lei

    Crescătorii de oi din România sunt dezamăgiți de situație și spun că dacă un tuns pentru o oaie costă în jur de 7 lei, prețul oferit pentru un kilogram de lână, asta în cazul în care ajunge să fie cumpărată variază între 0,20 lei – 0,50 lei.

    Vitalyos Sandor este un oier de 78 de ani din județul Covasna, localitate Moacșa, sat Eresteghin. Deține 71 de oi, dar a avut de-a lungul timpului mai multe ovine, ocupându-se cu creșterea acestora de mai bine de 30 de ani.

    Acesta a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că lâna pe care o obține de la oile sale nu este colectată și a ajuns să strângă peste 800 de kilograme în propria gospodărie.

    ”De pe o oaie iau câte 5 kilograme de lână. Până acum am strâns de doi ani cam 800 de kilograme. Anual noi tundem în jur de 500 de kilograme. Am o remorcă de 7 tone și o țin acolo, când am nevoie de remorcă o dau jos, o pun în alt utilaj și tot așa. Nu am unde o duce, iar autoritățile locale și cele naționale nu fac nimic pentru ca această lână să plece din gospodăriile crescătorilor de oi. În zonă mai sunt oieri, toți procedează așa. Înainte venea cineva din Constanța, un intermediar, care cumpăra lâna cu 0,20 lei. Apoi nu a mai venit. Am sunat peste tot, pe unde am găsit centre de colectare pe internet, nimeni nu cumpără. Ne-am săturat să punem lâna dintr-un loc în altul fără să o putem vinde, ne încurcă, se adună multă lână. La un moment dat voi merge în fața Prefecturii și cu riscul de a fi amendat o voi lăsa acolo. Până în 2019 era un program prin care primeam un ajutor de minimis, însă acum nu mai e. E și o altă problemă, cei care o cumpără, o iau la negru, adică eu pot da lâna cu acte în regulă, că oile mele sunt în evidența APIA, dar intermediarii vin și o iau la negru, nu au acte în regulă. Parcă atunci era 1 leu subvenția pe kilogram. M-a sunat cineva și îmi dădea 0,20 lei pe kilogram, eu aș fi dat-o, dar nu a mai venit să o ia, a rămas la stadiul de discuție. Vă gândiți ce preț are, având în vedere că numai tunsul este 7 lei de oaie. Lâna mea este în stare bună, este acoperită”, spune profund indignat oierul.

    La nivel internațional, lâna este apreciată și promovată, în România este greu sau deloc valorificată

    Pe de altă parte, la nivel mondial, lâna este apreciată și se vorbește despre un viitor durabil prin punerea la dispoziție a rezultatelor cercetărilor științifice. Despre potențialul lânii românești a scris europarlamentarul român, Daniel Buda, într-o postare pe pagina sa de Facebook, preluată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Organizația Internațională de textile din lână asigură un viitor durabil pentru sectorul lânii și pentru fermieri! Lâna românească, un produs cu potențial mondial!

    În acest moment, particip la congresul Organizației Internaționale de textile din lână. La acest eveniment, participă o serie de experți, mari producători din domeniul lânii. Această organizație promovează un viitor durabil pentru lână prin punerea la dispoziție a rezultatelor cercetării științifice, a cunoștințelor aferente educației textile, dar și facilitând schimbul de informații între fermieri, reprezentând interesele comerțului mondial cu lână. Organizația are 33 de membri cu sediul în 23 de țări din întreaga lume, ce își desfășoară activitatea în acest sector.

    Conform celor mai recente cifre disponibile, aproximativ 1.155 milioane de kilograme (2018) de lână brută curată sunt produse de peste 1.177 miliarde de oi (2018) din întreaga lume. Numărul de ovine în 2018 a fost cel mai mare din 1992. În timp ce în ultimii 40 de ani s-au dezvoltat numeroase studii de cercetare, industria lânii se angajează să investească continuu în cercetări științifice actualizate pentru a dezvolta acest sector. Printre cele mai importante beneficii ale textilelor din lână, se numără: creșterea calității somnului, protejarea sănătății pielii, creșterea calități aerului”, a explicat oficialul român.

    Europarlamentarul Daniel Buda a evidențiat faptul că, deși în România se poate colecta o cantitate mare de lână, 36.000 de tone de lână de la un efectiv de circa 10 milioane capete ovine, țara noastră nu se reușește să se dea o valoare adăugată acestui produs.

    ”Din păcate, astăzi, în România, nu se reușește să se dea o valoare adăugată acestui produs principal, care până mai ieri, reprezenta o sursă importantă de venit pentru proprietarii de oi. Lâna românească trebuie să își găsească locul și rostul în economia mondială a lumii mai ales că, potrivit evaluărilor oficiale, în România se poate colecta o cantitate de aproximativ de 36.000 de tone de lână de la un efectiv de circa 10 milioane capete ovine. Schimbul de experiențe și apartenența fermierilor români la organizații ce reprezintă interesele producătorilor de lână pot sprijini valorificarea reală a lânii din România!”, a conchis Daniel Buda.

    Amintim că în luna februarie 2021 ministrul Agriculturii, Adrian Oros spunea, la un post de televiziune, că intenționează să relanseze sectorul lânii și anunța că vor fi deschise 3 centre de colectare a lânii, în așa fel încât crescătorii de ovine să aibă unde să-și vândă lâna. Tot el, spunea că sunt disponibile 400 de milioane de euro pentru rețeaua de centre de colectare și depozitare, bani proveniți din Programul Național de Reziliență și Relansare Economică, PNRR.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului