• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președinte de cooperativă reclamă că nu primește pășune: ”Nimeni nu vrea să știe de lege!”

    Angelica Lefter -

    Problema pășunilor rămâne una de actualitate pentru crescătorii de animale. În general, fermierii sunt nemulțumiți fie că nu au primit pășune cât și-ar fi dorit sau ar fi avut dreptul, fie nu au primit deloc, sau că pot pășuna, dar nu o pot concesiona ori pășunea a fost transformată de autoritățile locale în teren arabil. Oricum ar fi, situațiile sunt greu de descâlcit!

    Un exemplu similar a fost semnalat la Agrointeligența – AGROINTEL.RO de președintele cooperativei ”Asociația Crescătorilor de Animale Scăești, Dolj” Păunel Ionel Barbu.

    Acesta este crescător de animale și a înființat societatea în septembrie anul trecut, are 20 vaci, iar împreună cu alt asociat care are 25 de capete fac aproape 50 de vaci, acestea însumează jumătate din animalele mari din sat.

    Un al treilea asociat, Niță Bătrînu deține la rândul său 100 de oi și 50 de capre. Toți trei reclamă faptul că nu pot concesiona pășunea din cauza lipsei de voință a edilului comunei.

    Crescătorul de animale, nevoit să meargă kilometri zilnic pentru a-și duce  vacile la islaz

    Păunel Ionel Barbu spune că situația trenează de ani buni.

    ”Deși suntem organizație în formă juridică, noi nu suntem primiți nici măcar consultativ în primărie să discutăm despre ceea ce înseamnă pășuni. Deși legea pășunilor este în vigoare de ceva ani de zile, nimeni din Scăești nu a primit din partea Primăriei pășune cu contract de concesiune, deși legea îi obligă. Ei au făcut acum amenajamentul pastoral pentru 180 și ceva de hectare. Motivul pentru care spun ei că nu vor să facă contracte este că sunt prea multe animale. Mai este cineva care are vreo 600 de oi, dar care stă mereu în câmp și pe el nu-l deranjează nimeni și mai sunt ceilalți oameni din sat care mai au câte 2-3 sau 4 vaci. Le-am spus autorităților, noi dacă suntem organizați, ar trebui să fim primii pe listă. Ceilalți ar trebui într-un fel sau altul să se asocieze și ei, că nu poți să dai o jumătate de hectar sau un hectar cuiva, dar suntem puși în situația în care domnul din societatea mea, care are 100 de oi și 50 de capre, să fie agresat pentru că el în fiecare dimineață și seară trebuie să meargă și să se întoarcă din câmp. Omul, dacă nu are voie să stea acolo, să-și facă un loc, este pus în situația să încalce legea”, ne-a spus crescătorul de animale.

    Pășunea ne-a fost dată spre folosință fermierilor, dar nu legal. ”Nici eu nu pot să duc 50 de animale în câmp în fiecare zi, animalele riscă să intre pe cei 3 kilometri de drum, până la cel mai apropiat islaz, animalele vor începe să mănânce, să intre pe terenurile oamenilor în stânga și în dreapta și atunci de ce să iau eu amendă? Oamenii se vor supăra pe mine, îmi vor face reclamații, așa s-a întâmplat anul trecut și unii oameni au plătit amenzi,” a explicat fermierul.

     

    Fermierul a făcut cerere de concesionare din luna februarie, dar și astăzi așteaptă hotărârea Consiliului Local

    Păunel Ionel Barbu n-a stat cu mâinile în sân, a făcut cereri alături de asociatul său încă din luna ianuarie, au primit, însă, răspunsuri vagi. A ajuns în cele din urmă vineri, 21 mai, și la Prefectură.

    ”Astăzi am fost într-o ședință cu doi subprefecți de la Dolj, iar răspunsul primarului a fost foarte simplu: fac ce vreau! Pe mine asta mă dărâmă, ceilalți doi reprezentanți ai statului nu au luat niciun fel de atitudine. Noi nu avem un plan pastoral definitivat și hotărârea de Consiliu Local abia au făcut-o săptămâna trecută ca să dăm terenurile, dar rămâne să vedem în ce formă și cum, asta înseamnă alte luni de zile. I-am spus doamnei primar: din moment ce legea există de ani de zile, din moment ce eu personal v-am făcut cererea din februarie și o supuneți la vot în mai, care parte din lege o respectați? Doamna primar spune că nu vor consilierii, păi nu trebuie să o dau eu în judecată, dumneaei are o obligație legală!”, a declarat Păunel Ionel Barbu.

    Crescătorul de vaci este convins: nimeni din zonă nu vrea să respecte legea!

    ”Este clar că nimeni nu vrea să știe de lege în zona asta de țară! Ceilalți crescători nu știu legea, ei cred că eu vreau să iau terenurile, păi eu le-am explicat că terenurile le ia numai cine are dreptul împărțit la suprafața care este. Autoritățile au mărit și cota, au dat 3 hectare pentru o vacă și atunci motivează că nu au terenuri. Păi trebuie să facă în așa fel încât și dacă vine jumătate de hectar la câte o vacă, omul își îngrădește acolo și asta este. Am făcut cereri, dar în răspunsurile primite, nici măcar nu specifică faptul că au răspuns la cererea din data respectivă, răspunsurile sunt general formulate”, a menționat fermierul.

    Edilul spune că nu iese din litera legii și din cuvântul Consiliului Local 

    Contactată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Mihaela Mateescu, primar al comunei Scăești, spune că nu face altceva decât să respecte legea. Mai mult, a declarat că nu are nicio putere fără aprobarea Consiliului Local, care nici acum nu a luat o decizie cu privire la suprafața pentru pășunat. Fermierii au depus, însă, cereri încă din luna ianuarie a anului în curs, iar contracte de concesionare a pășunii nu s-au dat nici anul trecut, cu alte cuvinte, situația e neschimbată.

    ”Am fost astăzi (n.r. 21 mai) chemată la subprefect pe aceeași temă. Ei nu înțeleg că este o lege și eu trebuie să respect legea conform criteriilor. Eu nu concesionez de capul meu, întâi a ieșit amenajamentul, după ce a ieșit l-am supus spre aprobare Consiliului Local și eu nu pot să oblig Consiliul să aprobe concesionare sau închiriere. O să fac caietul de sarcini și o să supun, dar nu vor să dea, nu că nu vrea primarul, dar așa e obișnuința, eu o să-mi fac datoria. Astăzi am dus hotărârile Consiliului Local la Prefectură, continuăm mai departe cu caietul de sarcini și cu tot ce trebuie. Dânșii vor să bată din palme, dar trebuie să urmăm și noi niște pași legali. Noi mai avem crescători, s-au dus și s-au pus unde nu deranjează nimeni, dar dânșii sunt foarte vocali și sunt foarte reticenți cu cetățenii. Așa cum stau și ceilalți, am pe cineva cu 600 de oi, n-a venit nimeni să se plângă. Domnii Niță și domnul Barbu Păunel sunt…Anul trecut s-au dus și au pășunat normal. Terenul nu s-a concesionat niciodată, mie abia mi-a ajuns amenajamentul. Eu fac ce este în lege, dacă nu respect legea sunt autorități care constată și gata! Eu până nu trec prin hotărâre de Consiliu nu dau la nimeni nimic! Facem ședința de Consiliu Local, dacă hotărăsc consilierii, eu aplic! Sunt altele la mijloc, are alte probleme cu mine, să meargă unde vrea dumnealui (n.r Păunel Ionel Barbu), nu am nimic împotrivă, islazul e acolo, are cine să mă ancheteze dacă am încălcat legea!”, a explicat edilul, Mihaela Mateescu.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini