• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Investiția unicat în irigații a celui mai mare fermier din Timiș – în pericol din cauza autostrăzii spre Serbia

    Daniel Befu -
    Autostrada spre Serbia va tăia în două investiția unicat în irigații a celui mai mare fermier din Timiș, Corvin Petru Mateiu – fondator și administrator al Agro Nevada Tim SRL.

    Corvin Petru Mateiu, cel mai mare fermier din sectorul vegetal, care lucrează aproximativ 15.000 ha de teren prin intermediul societăților Agro Nevada Tim SRL și Agroindustriala Voitim SA, e unul dintre puținii antreprenori din vestul țării care a investit de novo, din fonduri proprii, într-un sistem de irigații elaborat de ISPIF.

    De curând, fermierul a aflat din presă că proiectul său de irigații, care are aproape un an de zile de când se află în faza de execuție, ar putea fi compromis în bună măsură de traseul viitoarei autostrăzi între România și Serbia, care îi va secționa suprafața agricolă în două.

    ”În urmă cu două luni, citind o știre pe internet despre sectorul românesc al viitoarei autostrăzi Belgrad-Panciova-Vârşeţ-Timişoara, am constatat, vizualizând harta atașată respectivei știri, că traseul propus pentru traseul segmentului de autostrada Timișoara-Moravița s-ar putea intersecta cu proiectul meu de irigații. Am suprapus harta dată publicității de autorități cu harta proiectului meu de irigații și am constatat cu stupoare că traseul propus urmează să treacă fix prin mijlocul investiției mele în irigații. Surpriza nu a fost deloc plăcută, dat fiind că oficial nu am fost înștiințat de nici o autoritate că investiția statului român ar urma să îmi afecteze propria investiție, ci am aflat acest aspect din presă. Din calculele mele, dacă acest traseu propus va fi cel final, el îmi va compromite proiectul și va face ca investiția să nu mai fie viabilă economic, dacă nu se identifică soluții alternative”, își exprimă îngrijorarea producătorul.

    Care sunt speficificitățile acestui proiect investițional inedit, comparativ cu irigațiile tradiționale

    Societatea Agro Nevada Tim SRL, aparținând lui Corvin Petru Mateiu are în execuție un proiect de irigații localizat în localitatea Voiteg.

    Proiectul în derulare se face din surse proprii, fără nici un fel de sprijin din partea statului și fără vreo cofinanțare din fonduri europene. Execuția lui a început în iunie 2020, cu termen de recepționare în anul 2022. Specificitatea lui, care-l face unic, constă în sursa de apă și modul de gestionare a rezervei de apă.

    În contextul în care toată fâșia de vest, din Satu Mare până în Timiș e străbătută de puține cursuri de apă cu debite suficient de mari încât să permită irigații extensive, Agro Nevada a apelat la o soluție alternativă.

    ”E o investiție care se va ridica la 3,5 milioane euro. Sistemul de irigații va funcționa pe bază de bazin de colectare, alimentat din surse naturale, care se va întinde pe o suprafață de 5,5 ha și va avea o adâncime medie de 8 metri, unde vom acumula apa necesară irigațiilor. Volumul lacului va fi de 450.000 mc de apă. Până în prezent am investit în bazinul de acumulare suma 800.000 euro, dintr-un total de 1,2 milioane euro. La momentul de față luciul de apă are o adâncime cuprinsă între 7 metri și 10 metri adâncime. Când voi face ecluză și voi întrerupe scurgerea în canalul de desecare, nivelul apei va mai crește cu 1,3 m. Acum apa se scurge pe canale. Și pe mai departe se va scurge apă din bazinul de acumulare prin canalele de desecări, însă va fi vorba doar de surplusul de apă care rămâne după ce bazinul colector va fi plin, În perioadele cu consum intens de apă, nivelul bazinului va scădea, urmând ca în perioadele cu nevoie mai redusă de apă, să crească din nou pe măsură ce va fi alimentat pe cale naturală de apa din izvoarele subterane, de apa din canalele de desecări și de pânza freatică, care în zona respectivă se află la o adâncime de doar 80 cm. Aceasta este realitatea. Acest lac se alimentează din izvoare naturale, nu din foraj și ar fi fost păcat să se piardă resursa de apă care trece prin suprafața mea de teren și să n-o irig. În primă fază, din acest bazin colector vom iriga 500 ha, dar aspirăm ca în câțiva ani, în faza a doua de dezvoltare a proiectului, bazinul de acumulare să ne permită extinderea la 700-800 ha irigate, dacă nu ne va sparge autostrada suprafețele de teren”, ne-a explicat fermierul.

    Fermierul timișean plănuiește această investiție încă de acum 5 ani

    În contextul în care un investitor italian nonagenar care deținea o fermă compactă de 500 ha lipită de Agro Nevada, a a vrut să-și facă exitul din România, fermierul a achiziționat-o strategic, pentru a-și securiza o suprafață comasată de aproape 1.000 ha, cu șanse mari de a fi irigată.

    ”Strategia mea pentru investiție a început acum 5 ani, când am achiziționat cele 500 ha de teren compact în jurul unei bălți, baltă pe care prin investiția în curs am transformat-o în lacul de acumulare, pe care preconizez că îl voi finaliza la sfârșitul lui august. Am plătit dublu pe ferma respectivă, de 500 ha, special pentru a o iriga. Această locație mi-am dorit să o transform într-o micro-unitate de elită în cadrul fermelor mele mari. În acest sens, proiectul de irigații l-am gândit din dorința de a face pe solele respective două culturi succesive pe an, sau să înființez pe ele loturi semincere. Din 2016 am în plan acest proiect, din 2018 am început să fac demersuri oficiale pentru studiile de specialitate, pentru proiectarea de către ISPIF și obținerea tuturor avizelor și autorizărilor, iar de un an de zile am obținut autorizația de construire și am început lucrarea. Din iunie 2020 până acum am investit 800.000 euro numai în lacul de acumulare, iar la finalul lunii august 2021, investiția în partea de colectare a apei, va ajunge la 1,2 milioane euro. Acest proiect cuprinde excavarea a sute de mii de metri cubi de sol și relocarea acestora în alte zone, precum și taluzarea malurilor bazinului de acumulare a apei. De ce constă o astfel de investiție atât de mult? Una este să sapi și alta este să cari volume imense de sol. Pământul îl duc în niște gropi de pe vremea comuniștilor, cu diferență de nivel de 10 metri, unde se aruncau tot felul de mizerii și gunoaie de fermă. Eu acopăr tot acolo și fac teren fertil acum. De aceea excavațiile le-am făcut pe pași. Mai întâi am scos stratul fertil, cam până la 80 cm, l-am depozitat temporar, apoi am excavat solul nefertil de adâncime, care are culoare galbenă, pe care l-am translocat cu camioanele și l-am basculat în vechile gropi comuniste, l-am nivelat, iar stratul fertil l-am întins deasupra. În felul acesta am reușit să redau din nou agriculturii vreo 7 ha pe care înainte nu puteai să faci nimic. E un proiect la care țin extrem de mult și pentru care am riscat foarte mult. O investiție de îmbunătățiri funciare de asemenea anvergură nu s-a mai făcut de pe vremea lui Ceaușescu. Să cari atâtea sute de mii de metri cubi de pământ nu e o decizie comod de luat”, explică Corvin Petru Mateiu.

    Ulterior aflării veștii că investiția într-o micro-fermă irigată de 500-800 ha care ar fi trebuit să constituie perla coroanei grupului Agro Nevada, Corvin Petru Mateiu a notificat toate autoritățile responsabile, de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara până la Consiliul Județean Timiș, cu speranța că se va găsi o soluție și sistemul de irigații nu-i va fi ciuntit.

    În prezent, în scenariul cel mai sumbru rezultat din calculele preliminarii ale fermierului, suprafața irigată i s-ar putea reduce de la 500 ha, la doar 150 ha, aspect care va anula rentabilitatea economică a proiectului. În scenarii hibride, în care suprafața îi va fi tăiată de autostradă, dar se vor identifica soluții de subtraversare a acesteia de către conductele de irigații, suprafața irigabilă pe care o va pierde va fi de doar 100-150 ha, însă cu extra-costuri generate de anularea unor contracte deja semnate, în cadrul cărora Agro Nevada a comandat deja cea mai bună gamă de pivoți existenți la nivel mondial, complet automatizați, prevăzuți cu cornere, la niște dimensiuni personalizate pentru a asigura acoperirea optimă cu apă de irigații a suprafeței de 500 ha, nesecționată de autostradă.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Când se plantează roșiile în grădină – calendar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență