• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bulgaria a cerut la Bruxelles actualizarea datei de referință la ANT bovine. România a tăcut mâlc!

    Roxana Dobre -

    Noroc cu Bulgaria! Ministrul bulgar al agriculturii, Hristo Bozukov, a cerut la  Bruxelles actualizarea datei de referință pentru Ajutorul Național Tranzitoriu la bovine. În intervenția sa de miercuri, 26 mai, oficialul de la Sofia a punctat acest aspect important și pentru fermierii din România, dar care nu s-a regăsit în cuvântarea ministrului Adrian Oros.

    Dezbaterile privind noua Politică Agricolă Comună au continuat astăzi fără camere de luat vederi, într-un cadru mai puțin formal. Ieri, miniștrii statelor membre au avut însă ocazia să prezinte public poziția oficială a fiecărui stat în raport cu opțiunile aflate ”pe masă” cu privire la noile reguli de finanțare nerambursabilă pentru fermieri.

    Bulgaria și Polonia au atins subiectul ANT

    Bulgaria, dar și Polonia au susținut în fața miniștrilor din UE menținerea Ajutorului Național Tranzitoriu (ANT) și pentru următoare Politică Agricolă Comună (PAC), dar și actualizarea datei de referință. În luarea de poziție a României, acest subiect a lipsit!

    În intervenția sa din cadrul Consiliului Agri Fish, care se desfășoară la Bruxelles în intervalul 26-27 mai, ministrul agriculturii din Bulgaria, Hristo Bozukov,  s-a referit la perioada de referință aplicată pentru ajutorul de stat plătit în sectorul zootehniei, care în prezent se raportează la anul 2013.

    Hristo Bozukov, ministrul Agriculturii din Bulgaria

    Sprijinul național este foarte important pentru noi și vă mulțumim că v-ați gândit să adaptați perioada de referință. În documentul pe care îl avem în față vedem că există posibilitatea perioada de a se schimba perioada de referință, însă în prezentarea ta, Maria (Maria do Céu Antunes – ministrul Agriculturii din Portugalia, țară ce deține președinția Consiliului Uniunii Europene – n.r.), nu am auzit nimic despre acest lucru”, a spus demnitarul.

    Grzegorz Puda – ministrul Agriculturii din Polonia

    Și ministrul Agriculturii din Polonia, Grzegorz Puda, a atins problema ANT în poziția sa. ”Perioada de referință pentru ajutorul de tranziție este în regulă” – a fost traducerea în română a cuvintelor spuse de polonez despre ANT.

    Ministerul Agriculturii din România susține ANT…pe Facebook

    În cadrul intervenției pe care a avut-o, Adrian Oros, ministrul român al agriculturii nu a spus nicio vorbă despre plățile din bugetul național sau modificarea datei de referință. Acesta s-a referit în discursul său la fermierul activ, micul fermier sau plata distributivă. În schimb, într-o postare pe pagina de Facebook a MADR, se precizează că ”România susține continuarea acordării ANT și a Sprijinului cuplat voluntar pentru o listă a produselor eligibile care va fi stabilită de fiecare țară în funcție de specific”.

    Poziția integrală susținută de Adrian Oros în cadrul dezbaterilor publice de la AgriFish, pe marginea Politicii Agricole Comune, pe 26 mai –  AICI.

    Notă: O nouă ședință a miniștrilor agriculturii stă să înceapă în această seară, la ora 22:00 (ora locală la Bruxelles). Sperăm că acest articol va ajunge și la ministrul Oros care, în al 12-lea ceas, va susține totuși, ceea ce au solicitat fermierii români ca măsuri de susținere în noua PAC.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Evaziune cu usturoi din import. Prejudiciul se ridică la 500.000 de euro Ministrul Agriculturii din Ucraina – suspect într-un caz de corupție cu terenuri agricole Ce așteptări au fermierii de la viitorii europarlamentari. Manifestul în 7 puncte al Copa-Cogeca