• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii cer o soluție de la ministrul Oros! Șeful MADR, chemat să colecteze lâna de la stâne!

    Angelica Lefter -

    Aurul alb al ciobanilor, aruncat la pubela dezinteresului de ministrul Oros! Asociația pentru Promovarea Comunei Poiana Sibiului trage un semnal de alarmă cu privire la situația disperată în care se află oierii care nu mai au unde să valorifice lâna. Pentru ei, lâna reprezenta o sursă suplimentară de venit, dar acum a devenit o povară!

    Traian Stoiță, președintele Asociației pentru Promovarea Comunei Poiana Sibiului semnalează situația gravă în care se află oieritul din România din cauza problemelor cu valorificarea lânii.

    Traian Stoiță, președintele Asociației pentru Promovarea Comunei Poiana Sibiului

    ”Trăim vremuri tulburi, cauzate de dezinteresul celor care conduc față de făuritorii de hrană ai României, față de fermierii care prin multă trudă reușesc cu greu să mențină pe o linie de plutire zootehnia din țara noastră. Ne aflăm în postura de a aștepta milă din partea mai marilor Europei, în loc să ne bucurăm de a valorifica la nivelul real producția noastră. În perfect acord cu acest trend se află și cei care ne guvernează și își oferă zâmbetele false, în loc de programe sigure și clare, care să vină în sprijinul celor care abia mai fac față costurilor, pentru a duce mai departe, ca tradiție definitorie, creșterea animalelor”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației pentru Promovarea Comunei Poiana Sibiului, remis către Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    În județul Sibiu, din 15 centre de colectare, numai unul mai funcționează

    ”Lâna, aurul ciobanilor, care reprezenta o sursă sigură de venit pentru toate cele de trebuință în desfășurarea activităților specifice, arde pe câmpurile țării, devenind o povară pentru crescătorii de ovine”, arată Traian Stoiță, președinte al Asociației pentru Promovarea Comunei Poiana Sibiului.

    Traian Stoiță semnalează că ”județul Sibiu colectează 75% din totalul cantității de lână din România, aproximativ 12.000 de tone, în cele 15 centre de colectare, din care azi doar unul singur mai e deschis, întrucât crescătorii de ovine nu mai sunt motivați să aducă lâna la centre, în lipsa ajutorului de 2 lei/kg, care le acoperea cheltuielile legate de tunsul oilor”.

    Ministrul Oros a oprit programul ”Lâna” anul trecut

    Funcționarea centrelor de colectare a lânii a fost susținută în activitate de programul ”Lâna” care a reușit să creeze un circuit între crescători și centrele de colectare și, ulterior, prelucrare. ”În 1 iulie 2017, ministrul Petre Daea a lansat un program, ca soluție stimulentă pentru colectarea lânii. S-a finanțat prin ajutor de minimis suma de 1 leu/ kg de lână, predat la centrele de colectare. În anul 2018, fermierii și-au încasat sumele atât pentru 2017, cât și pentru 2018, iar în anul 2019 s-a aprobat suma de 2 lei/ kg de lână, pentru anul 2020. În anul 2020, ministrul Oros nu a prevăzut sumele pentru acest program, iar efectele HG-ului au fost de la sine anulate”, explică Traian Stoiță parcursul ajutorului de minimis pentru lână, un program care la acest moment nu mai există.

    Adrian Oros – somat să se implice în problema lânii la nivel național

    ”Cerem în mod imperativ ministrului Oros să se aplece asupra acestei probleme a crescătorilor de ovine, întrucât dânsul reprezintă acest domeniu, iar activitatea domniei sale așteptăm să fie mai concretă aici, nu în campania privind alegerile interne din cadrul partidului care l-a propulsat în fruntea MADR! În caz contrar, îl invităm să colecteze personal lâna din întreaga țară și să găsească soluția pentru ca aceasta măcar să nu devină deșeu”, este apelul Asociației pentru Promovarea Comunei Poiana Sibiului.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!