”Ne-au luat vacile pozitive la leucoză pe 24 martie și încă nu ne-a intrat niciun ban despăgubire!”
Angelica Lefter -Situație complicată pentru crescătorii de animale care au înregistrat un focar de leucoză enzootică bovină! Boala este una necruțătoare, care duce la pierderi mari și la sacrificarea bovinelor infectate, dar are un impact și mai mare deoarece într-un efectiv unde a fost înregistrată leucoză, produsele nu mai pot fi comercializate.
Crescătorii sunt, însă, despăgubiți de autoritățile statului, sau cel puțin așa s-a procedat până acum, conform legii. Condițiile pentru despăgubire sunt stipulate în Hotărârea de Guvern nr. 1214 din 2009.
Procedura a fost urmată și de Mirela Costică, crescătoare de animale din comuna Crucea, localitatea Crișan, județul Constanța, mamă a trei copii. Aceasta a descoperit, anul trecut, în noiembrie, un focar de leucoză în propria fermă, unde creștea 38 de capete de vaci. Autoritățile și-au făcut meseria, au ridicat animalele și au despăgubit proprietarul.
La retestare, însă, au mai ieșit câteva capete de bovine bolnave. Procedura era aceeași. Din păcate, banii nu au intrat în contul femeii nici în ziua de astăzi, după cum a declarat fermiera pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Am avut în exploatație 38 de capete, dintre care , anul trecut, în noiembrie, ne-au găsit pozitive 10 capete adulte. Au venit, ne-au informat așa cum este procedura și au venit și le-au luat. Produșii acestor animale, vițeii, ne-au rămas în curte. 10 vaci au luat și au rămas 28 de animale în gospodărie. Am primit banii de despăgubiri pe 31 decembrie. Abatorul ne-a acordat 1 leu pe kilogram, statul ne-a acordat alți 10 lei, deci ne-au despăgubit. Problema abia acum începe, la retestare ne-au mai ieșit alte 4 vaci pozitive și au venit și le-au luat pe data de 24 martie. Problema este că până acum nu am primit niciun ban pentru despăgubiri, suntem în 31 mai, mai e puțin și e iunie și nu au băgat niciun bănuț”, a menționat crescătoarea de vaci.
Fără banii de despăgubiri, fermiera nu își poate achiziționa noi animale
Pierderea unui efectiv important de animale a atras după sine mai multe probleme. Pe lângă faptul că din cauza leucozei produsele rezultate de la animale nu mai pot fi valorificate, nici sprijinul cuplat nu mai poate fi acordat, din cauză că a scăzut numărul de animale înregistrate. Mai mult, dacă banii pentru despăgubiri nu au intrat în conturi, Mirela Costică nu poate să achiziționeze alte animale, deci nu-și poate reînnoi efectivul.
”Problema este că autoritățile au promis că dau calamitățile la culturile de primăvară, nu au dat. Au tăiat ANT-ul (ajutorul național tranzitoriu), noi ne făcusem o socoteală. Anul trecut a fost un an de secetă crâncenă și am supraviețuit cu animalele așa cum am putut. Sprijinul cuplat ni l-au tăiat pe motiv că nu am dus actele la timp, iar ANT-ul, când am zis că o să cumpărăm și noi niște baloți să supraviețuim , l-au tăiat și pe acela! Când au zis că vor da 5 lei pe capul de vacă, dar nu i-au introdus nici astăzi. După una și alta, au venit, au luat vacile pozitive la leucoză în 24 martie, nu am primit niciun leu” spune crescătoarea de vaci din județul Constanța.
Probleme peste probleme după un 2020 catastrofal
Femeia nu știe încotro să o apuce, ce să facă pentru a readuce ferma pe linia de plutire, mai ales că, a spus ea pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, are 3 copii de crescut. A trecut printr-un an 2020 dificil, cu secetă, a sperat că vor ajunge banii pentru a lua hrană la animale, dar nu a fost așa. Nu a încasat nici ajutorul național tranzitoriu, nici sprijinul cuplat, nici banii pentru despăgubiri din cauza leucozei. Toate acestea ar fi ajutat familia să iasă din impas.
”Anul acesta a plouat, suntem cu animalele la câmp, dar noi nici în acest an nu luăm sprijinul cuplat, pentru că acele animale făceau parte din cele pe care le înscrisesem pe anul 2021 și nu putem să-l luăm nici pe acest an. ANT-ul nu se știe cum se va da, ce se va da. Suntem cu o curte de animale și nu putem să luăm un bănuț pentru ele. La sprijinul cuplat ne-am înscris, dar în martie au fost depistate acele 4 vaci pozitive, noi trebuia ca până pe 15 mai să depunem dosarul. Dacă acestea 4 au fost pozitive, pe 24 martie am rămas fără 10 capete adulte, nu mai îndeplineam norma, cum se cere. Am rămas cu 6 capete adulte și nu mai beneficiem. Problema e că nu au introdus banii pentru despăgubiri și nu putem lua altele. Este mult prea târziu”, a menționat fermiera.
Despăgubirile au scăzut de la 10 lei la 8 lei pe kilogram
Și ca o ultimă lovitură pentru fermierii din România, femeia spune că despăgubirile pentru leucoza enzootică bovină vor fi mai mici în acest an. De la 10 lei, Direcția Sanitară Veterinară a informat-o pe crescătoarea de animale că va primi 8 lei pe kilogram. Asta nu ar fi tot, DSV-ul susține că dosarul este în regulă, doar că problema ar fi la Guvern, care nu alocă banii.
”Am vorbit la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSV) și au spus că, de fapt, nu vor mai da prețul care s-a dat până acum, au zis că vor da un 8 lei pe kilogram. Pe cele din noiembrie au plătit mai mult, dar nici pe aceștia nu ni-i dă. Trebuia să luăm 20.000 de lei și acum vor da 14.000 de lei. DSV-ul spune că nu mai depinde de ei ca instituție, ci de Guvern, când vor da banii”, a spus femeia-fermier județul Constanța, Mirela Costică.
În final, a ținut să explice echipei Agrointeligența – AGROINTEL.RO că își dorește ca cineva să vadă acest mesaj ca pe un semnal de alarmă, în speranța că cineva se va sesiza, iar problema despăgubirilor pentru pagubele produse de leucoză va fi rezolvată prin deblocarea banilor atât de necesari fermierilor afectați.