• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Căderea părului la iepuri: cauze, tratament, prevenire

    Angelica Lefter -

    Căderea părului (alopecia) la iepuri: cauze, tratament și prevenire. Căderea părului la urecheați poate fi cauzată de o boală serioasă atunci când nu este vorba despre năpârlire sau, la femelele iepure însărcinate, de folosirea blănii pentru a pregăti cuibul pentru iepurași.

    În afară de aceste situații de pierdere normală a părului, alopecia poate semnifica prezența unor boli la iepuri. Părul care cade sau se rupe nu se va regenera în totalitate, deci iepurii pierd mai mult păr decât poate crește la loc, astfel că blana iepurelui se poate subția pe alocuri sau poate afecta o suprafață mai mare, chiar între corpul.

    Informațiile au fost postate pe pagina de Facebook – INFO iepuri pentru a-i ajuta pe crescători să recunoască semnele unor boli, care le-ar putea decima efectivele de iepuri și pentru a putea interveni la timp în tratarea acestora, și preluate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Cauzele căderii părului la iepuri

    Cauzele ce conduc la căderea părului la iepuri nu sunt mereu evidente sau ușor de determinat. În cele mai multe cazuri este vorba despre paraziți ai pielii (ectoparaziți) sau poate fi vorba doar de schimbarea blănii de la un sezon la altul sau de  smulgerea părului în timpul sarcinii pentru a pregăti cuibul.

    Printre posibilele cauze de pierdere a părului la iepuri pot fi:

    Căderea părului la iepuri: Apariție și simptome

    Simptomele căderii părului (alopecie) la iepuri sunt ușor de recunoscut: iepurii afectați încep să aibă pe corp fără păr. Acestea pot arăta diferit, pot să apară circular (tipic pentru ciuperca pielii la iepuri) sau au o margine neregulată.

    Dacă întreaga blană a iepurelui este afectată de căderea părului, blana se subțiază din ce în ce mai mult, astfel încât pielea să apară în cele din urmă. Căderea părului este adesea un simptom al bolii la iepure.

    Împreună cu pierderea părului pot să apară și alte simptome, semne de boală:

    Alopecie totală la iepuri

    Diagnostic pentru căderea părului la iepuri

    Singura modalitate de a afla cauza alopeciei la iepuri este un diagnostic pus de medicul veterinar. Proprietarul animalelor va trebui să ofere medicului toate detaliile despre apariția alopeciei la animalele de care se îngrijește.

    Diagnosticul precis al căderii părului la iepuri necesită o serie de teste. Acestea pot fi următoarele:

    Tratament pentru căderea părului la iepuri

    Tratament pentru căderea părului la iepuri

    Cauza apariției alopeciei este foarte importantă în administrarea tratamentului.

    Dacă paraziții sunt factorul declanșator al căderii părului, insecticidele ajută la distrugerea agenților patogeni. Veterinarul tratează infecțiile bacteriene cu antibiotice și o ciupercă a pielii cu antimicotice. Astfel de ingrediente active sunt de obicei disponibile ca unguent sau tinctură, care acționează extern. În caz de cădere severă a părului, iepurele primește ingredientele active odată cu hrana (utilizare sistemică).

    Dacă căderea părului la iepuri este cauzată de o altă boală, tratamentul depinde de această cauză.

    Atunci când mănâncă blană din plictiseală, ajută adesea să se ocupe frecvent de iepure și să-i ofere suficient spațiu pentru a alerga.

    Dacă iepurele este alergic la așternutul său, este important să fie testate alte soiuri pentru toleranță.

    În cazul căderii extinse a părului la iepuri, animalul trebuie periat în mod regulat, dar numai dacă pielea nu este inflamată. Acest lucru previne formarea de bile de păr la iepurii cu părul lung.

    Căderea părului la iepuri: Prognosticul pentru însănătoșire

    Tratamentul aplicat corect, în funcție de cauza care a provocat alopecia la iepuri, poate da roade, iar părul iepurelui crește de obicei din nou. Răbdarea este necesară pentru a observa rezultatele pozitive în urma tratamentului. Pielea inflamată trebuie mai întâi să se vindece complet înainte ca părul să poată crește.

    Când vine vorba de mâncarea blănii, este nevoie de timp ca iepurele să nu-și smulgă blana, iar părul poate crește din nou.

    Pentru alte cauze ale căderii părului la iepuri, prognosticul depinde de boala în cauză. O posibilă complicație a căderii părului poate fi problemele gastro-intestinale cauzate de bilele la iepuri.

    Prevenirea căderii părului la iepuri

    Căderea părului (alopecie) la iepuri nu poate fi prevenită în mod specific. Multe tulburări de sănătate sunt posibile cauze ale căderii părului. Căderea naturală a părului în cursul anului este, de asemenea, necesară pentru ca iepurele să se poată adapta la climatul respectiv.

    Este important să oferim iepurelui un mediu de viață sănătos. Aceasta include menținerea acestuia în funcție de specie. În acest fel, bolile și astfel și căderea părului la iepuri pot fi prevenite în general.

    Căderea excesivă a părului poate duce la formarea de bile de păr în stomac și intestine, de aceea este recomandat ca iepurele să fie periat mod regulat și, uneori, să fie dați aditivi alimentari precum enzimele ananas, astfel încât părul să fie slăbit.

    Căderea părului la iepuri: boală sau năpârlire?

    Năpârlirea este o cauză naturală pentru căderea părului la iepuri. Astfe, dacă alopecia iepurilor este produsă de schimbarea hainei sau de către femela de iepure care pregătește cuibul pentru tineri și își smulge din păr, atunci este inofensivă. Altfel, căderea părului a indică faptul că sănătatea iepurelui este tulburată.

    Medicul veterinar poate trata cauza pierderii părului la iepuri. Totodată, medicul poate sfătui proprietarul iepurilor cu probleme despre nutriție și bunăstarea animalelor în situațiile în care apare căderea părului.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse