• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Biharia – noul soi de grâu românesc omologat cu producție peste 10 tone/ha

  agrointeligenta.ro -

  Biharia este un soi românesc de grâu omologat în luna martie. Potențialul de producție al soiului Biharia – 12 tone la hectar, a fost dovedit în câmp la Caracal, unde s-au recoltat 11.700 kg la hectar cu acest grâu dezvoltat de cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare de la Lovrin, județul Timiș.

  Soiul a fost omologat în martie

  Munca de cercetare a echipei de la SCDA Lovrin a fost încununată de succes în această primăvară când cel mai așteptat soi românesc de grâu a fost omologat. Prin procesul verbal din 29 martie 2021, Comisia de înregistrare a soiurilor de plante agricole și horticole din cadrul Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS), noul grâu dezvoltat la Lovrin a trecut de la numele de cod Lovrin 5X la Biharia, numele comercial sub care va putea fi semănat de fermieri începând din această toamnă.

  Prezentat oficial anul acesta la Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare de la Lovrin

  Biharia este, la acest moment, unul dintre cele mai productive soiuri de grâu și a fost prezentat oficial în cadrul Zilei Câmpului de Cercetare-Dezvoltare organizată la SCDA Lovrin la începutul lunii iunie. Grâul cel nou a fost, de altfel, una dintre vedetele platformei. ”O nouă ediție a Zilelor Câmpului, de data aceasta a câmpului cultivat cu grâu, a grâului în mod special, o ediție care și anul acesta s-a realizat cu ajutorul partenerilor și prietenilor noștri, suntem vechi parteneri, putem spune că suntem și prieteni, care și-au prezentat și au venit cu 40 de soiuri de grâu, pe care le au cultivate aici, plus încă 12 variante de tehnologie care și ele sunt prezentate în câmpul nostru”, a vorbit  în deschiderea evenimentului Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare agricolă de la Lovrin, județul Timiș.

  ”Cel mai nou soi creat în România este soiul Biharia – soi omologat în urmă cu doar 2 luni. A fost testat în rețeaua de testări a Institutului de Stat (ISTIS) timp de 3 ani, sub numele de Lovrin 5X, a dovedit un potențial productiv foarte ridicat, mai ales pe partea de Sud a țării, datorită faptului că are și o toleranță și rezistență la secetă și la arșiță. În plus, are capacitatea de a vegeta la temperaturi mai scăzute, respectiv în toamnele prelungite până în luna decembrie, respectiv ierni foarte blânde. El asimilează, lucrează în această perioadă și de aici și capacitatea lui de a realiza sporuri importante de producție”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO Gheorghe Bonta – cercetător științific principal la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Lovrin.

  Grâu cu potențial productiv de 12 tone la hectar

  Ce impresionează la Biharia este nu doar potențialul ridicat de producție, dar și atingerea lui cu o tehnologie medie. ”Acest soi, pe lângă potențialul productiv foarte ridicat, menționez că cea mai mare producție a realizat-o la Caracal, anul trecut, de 11.700 de kilograme la hectar, în condiții de cercetare, fertilizare și agrotehnică, toate condițiile la optim, de aceea putem afirma că are un potențial productiv undeva la 12.000 de kilograme la ha”, a explicat cercetătorul de la SCDA Lovrin.

  Producție de aproape 10 tone la hectar la Constanța

  Producția la hectar la grâul Biharia a fost spectaculoasă nu doar în județul Olt, unde s-au atins 11.700 kg/ha la Caracal. ”Producții mari a realizat în județul Teleorman, respectiv în județul Constanța anul trecut, fapt care îl și recomandă a fi cultivat cu precădere în astfel de regiuni. În județul Teleorman, cele mai mari producții obținute au fost de peste 9.000 de kilograme în urmă cu 2 ani, în județul Constanța s-a apropiat de 10.000 de kilograme la hectar”, a mai precizat Gheorghe Bonta.

  Rezistent la virusul piticirii grâului

  Soiul românesc Biharia este nu doar productiv, dar și rezistent: ”Noul soi Biharia s-a dovedit printre cele mai rezistente la virusul piticirii grâului. Are și o constanță, o stabilitate foarte bună a producțiilor de la an la an. În 2019 fiind testat în 18 puncte pedoclimatice diferite din România, în competiție cu alte 25 de soiuri, s-a situat pe primul loc pe țară, cu un spor de aproximativ 500 de kilograme față de media soiurilor testate”.

  Soiul Biharia este recomandat pentru a fi cultivat în toate zonele ce se pretează culturii de grâu. ”Este recomandat a fi cultivat în cea mai mare parte a țării, dar mai ales pe partea de Sud a României și partea de Vest, Câmpia Română și Câmpia de Vest”, a subliniat cercetătorul de la SCDA Lovrin.

  Două soiuri noi de grâu omologate în ultimii trei ani

  Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare de la Lovrin a reușit să omologheze două noi soiuri de grâu în ultimii trei ani ani. Biharia a fost omologat anul acesta, iar anul trecut a intrat în catalogul ISTIS soiul Dacic. ”Acest soi a fost omologat în urmă cu 2 ani și este soiul care va urma să ia locul soiului mai vechi Crișana. Vorbim despre soiuri de o calitate deosebită, tolerante la aciditatea solului, la pH-ul scăzut al solului și la toxicitatea ionilor de aluminiu prezenți în solurile acide, soluri prezente mai ales în zona colinară și de deal din Vestul țării și din Transilvania”, ne-a explicat cercetătorul Gheorghe Bonta.

  Soiul de grâu Dacic, un alt soi dezvoltat la SCDA Lovrin

  Dacic este de asemenea un soi de grâu cu productivitate înaltă. ”Acest soi are și un potențial productiv ridicat, a realizat cea mai mare producție, 9.700 de kilograme la Odorheiu Secuiesc în condiții experimentale. Pe lângă toate acestea este și un soi de o calitate foarte bună de panificație, calitate moștenită de la unul de la unul dintre părinți, soiul american Atlas 66. În perspectivă, îl recomandăm a fi cultivat în Câmpia de Vest, Transilvania și Nordul Moldovei, acolo unde și condițiile meteo sunt mai apropiate de optim pentru cultura grâului”.

  În anul 2019, grâul Dacic a dovedit o rezistență foarte bună la atacul de fuzarioză. ”Este o însușire extraordinară în condițiile în care asistăm la modificări climatice, când în fiecare an apar noi și noi boli și dăunători. Este un soi de perspectivă de calitate foarte bună și cu potențial productiv ridicat. Îl recomandăm cu căldură fermierilor, mai ales că avem în multiplicare acest soi și încă din acest an putem pune la dispoziție din categoria bază sămânță de calitate superioară, tratată, condiționată”, ne-a spus reprezentantul SCDA Lovrin.


  Te-ar mai putea interesa

  Gigi Becali a câștigat licitația pentru o fermă de 850 ha a statului. Ce arendă va plăti pe hectar! Dimitrie Muscă: ”Multinaționalele au cumpărat fabricile românești și le-au închis. E o strategie gândită la nivel UE!” Apan Agriculture Equipments – importator EXCLUSIV Agrifac în România!

  Ultimele știri

  Ministerul Mediului finanțează achiziția a 1.140 de garduri electrice. Fermierii – beneficiari! Șef APIA – anunț de ultimă oră pentru fermierii care așteaptă subvențiile! Bursa de cereale la final de septembrie. Grâul și porumbul sunt în creștere. Rapița urcă și ea!