• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cosmin Olteanu construiește cea mai mare moară din Estul Europei. Ce spune despre prețul grâului 2021

    Daniel Befu -

    Prahoveanul Cosmin Olteanu este un antreprenor complex, activ pe patru paliere cheie: morărit, panificație, comerț cu cereale și agricultură, primele trei domenii de activitate derulându-le prin intermediul Oltina, grup cu 700 de salariați, pe care l-a fondat și pe care îl coordonează la nivel managerial.

    La nivel național, grupul Oltina se poziționează în top 3 jucători din domeniul morărit-panificație. În cifre, Oltina înseamnă cea mai mare fabrică de pâine din România, cu 14.000 t de pâine și subproduse de panificație care ies din cuptoare anual. Oltina pe partea de morărit înseamnă 75.000-80.000 t de grâu și 60.000 t de porumb măcinate anual, iar pe componenta de trading, înseamnă peste 200.000 t de cereale tranzacționate în cadrul operațiunilor cu comerț de cereale.

    Principalele spații de depozitare sunt în județele Prahova (mai multe locații, cu volum cumulat de 220.000 t), Teleorman (Smârdioasa, cu volum de 60.000 t și creștere la 100.000 t în toamnă), Ialomița (Fierbinți cu volum de 45.000 t), Galați (Frunzeasca, cu volum de 25.000 t), Timiș (Sânandrei cu volum de 105.000 t, care va fi extins până la 150.000 t în următoarele 12 luni) și mai nou în Dâmbovița (Ciocănești, cu volum de 65.000 t). De la anul va inaugura la Carani, lângă Timișoara, moara de grâu cu capacitate de 550 t/24h și moara de porumb cu capacitate de 300 t/24h. În urma unei investiții de 22-25 milioane de euro, aflată încă în derulare, care va fi finalizată în 2022, aceasta va deveni mai mare unitate de morărit din Europa de Est.

    În acest an, Oltina va începe activitatea de stocare și la silozul proaspăt achiziționat la Giurgiu (70.000 t).

    Capacitatea totală de stocare funcțională este de 470.000 t în prezent, urmând ca anul viitor volumul total de stocare disponibil să ajungă la 650.000 t. De menționat e că toate silozurile lui Cosmin Olteanu pot avea ieșire la calea ferată, deși nu toate aceste ieșiri sunt activate.

    În 2020, Oltina și companiile în care Oltina este acționară au înregistrat o cifră de afaceri de 103 milioane euro, iar per total firmele unde Cosmin Olteanu e acționar, au avut o cifră de afaceri cumulată de 120 milioane euro. În fiecare an, creșterea cifrei de afaceri și a profitului s-a situat în intervalul 20-40%. De aceea, pentru 2021, așteptările investitorului sunt de trecere a pragului de 150 milioane euro.

    Morăritul și panificația au fost detronate de comerțul cu cereale

    Ultimul an a însemnat pentru antreprenor pe de o parte conservarea poziției în partea de sus a clasamentului celor mai mari producători de pâine și produse de panificație din România, asta în ciuda unei rate de profit destul de fragile, iar pe de altă parte a reprezentat o creștere puternică a diviziei de trading cu cereale, care cunoaște un avânt de neoprit.

    ”Din businessul de morărit panificație, partea de morărit reprezintă cam 80% și panificația 20%. Dar acum comerțul e pe primul loc în grupul Oltina, începând cu anul trecut, cu 200.000 t plus de cereale tranzacționate. În următorul an focusul este pe creșterea cu aproape 50% a capacităților de stocare, ceea ce va face ca tradingul de cereale să rămână pe primul loc între activitățile grupului Oltina, urmând ca în următorii ani această să-și consolideze această poziție de activitate principală”, explică producătorul.

    Cel mai probabil scenariu e că va urma o scumpire a pâinii

    Cosmin Olteanu vorbește de o serie de schimbări în piața de panificație, în tendințe de creștere aflându-se inevitabl și prețul pâinii.

    ”În următoarea perioadă estimez că prețul pâinii se va aprecia cu între 15-25%. Asta cred că se va întâmpla în următoarea jumătate de an. Producătorii de pâine din România merg la limita de subzistență de ani de zile, fiind foarte mari capacitățile de producție. În România, capacitățile de producție sunt mult mai mari decât consumul și nu de puține ori producători merg, hai să zicem, fără profit. Oamenii de afaceri activi în acest domeniu de activitate vor trebui să ia măsuri. Mă refer la cei din anumite zone ale României, care sunt mai expuse la presiunea pe preț. Există însă și zone ale țării unde producătorii s-au poziționat pe piață cu prețuri corecte. De exemplu în Ardeal pâinea este aproape dublu la preț decât este în sudul României. Ardeleanul este ardelean, mai așezat, prețurile se calculează corect, în care producătorul de pâine, trebuie să aibă și o marjă de profit. La noi, fiind cu capacitățile foarte mari, prețurile sunt mai mici, în condițiile în care prețuri materiei prime, făinii, drojdiei este la fel ca și pentru producătorii din Transilvania. O creștere a prețului pâinii de 15% în următoarele 6 luni ne-ar ține pe linia de supraviețuire, fără profit, iar la o creștere de 25% s-ar putea să avem și ceva bani de dezvoltare”, arată Cosmin Olteanu.

    Scumpirea pâinii ar fi trebuit să survină mai demult, însă toți morarii și brutarii au crezut că vine recolta nouă și va fi cu prețuri mici. ”Acum contextul mondial ne arată că nu va fi așa. Prețul cerealelor este destul de ridicat pe ce urmează, pe recolta nouă. Prețul pâinii nu mai poate suporta costul ridicat al grâului. În ultimul an și jumătate prețul pâinii a crescut cu 6-7%, în condițiile în care cerealele s-au scumpit cu 40%, în medie în mai puțin de un an. De obicei la campanie grâul pentru panificație era în jur de 65 bani/kg. Acum două luni ajunsese la 1,1 lei/kg. Acum a mai scăzut la aproape de 1 leu/kg la Constanța și la 90 bani/kg la fermier. Noi, la Oltina, tot timpul achiziționăm din piață grâne și le tranzacționăm mai departe, dat fiind că avem și activitate de trading. Însă pentru activitatea de morărit a Oltina, 50% din volumele necesare pentru măciniș eu în fiecare an mi le achiziționez încă din perioada campaniei de recoltare. Așa a fost și anul trecut, când prețurile au fost mai mici. Tocmai fiindcă am avut o parte din cereale pe stocuri, am reușit să ne menținem și cu partea de panificație. Apreciez că am folosit ca materie primă în fluxul de producție cereale ieftine și cereale scumpe în proporție de cam jumătate-jumătate”, explică Cosmin Olteanu.

    Impactul e unul deloc de neglijat, dacă ne gândim cât reprezintă costul grâului, din prețul unei pâini. ”Acest procent depinde de zonă. Unde prețul e foarte mic la pâine, prețul făinii influențează foarte mult prețul final. Unde prețul pâinii e mai mare, prețul grâului reprezintă 30% din costul pâinii. La noi e 50%. De aceea, dacă grâul s-a scumpit cu 40%, noi trebuie să ridicăm prețul pâinii cu 25%, ca să ne reașezăm pe baze sustenabile. Inclusiv morăritul a fost afectat de această creștere de preț pe care o vedem în prezent, însă consolarea e că va fi un an bun pentru fermieri. Mă refer la fermieri în general, nu la cazul meu personal, deoarece eu chiar dacă am o componentă de agricultură, producția de grâu de-abia dacă acoperă 10% din ce macin eu”, declară producătorul, care, împreună cu un partener, deține și o exploatație de 4.500 ha de cultură mare în județul Prahova.

    Strategia gospodărească a lui Cosmin Olteanu de a achiziționa grâne din piață în campanie, când tradițional sunt cele mai bune cotații, e cea care a făcut diferența într-un an de cumpănă, cum a fost 2020. Însă 2021 e un an atipic, în care omul de afaceri ia în calcul inclusiv varianta unei evoluții inverse a prețului. ”Achiziționând în campanie, dacă nu luăm în calcul evoluția din ultimul an, în general prețul grâului creștea cu între 20 și 30%. Anul ăsta nu mai văd o creștere atât de mare, fiindcă prețul e destul de mare deja. Anul ăsta e posibil să vedem că, după campanie, prețul grâului s-ar putea să mai și scadă”, atenționează omul de afaceri.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”