• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sprijin cuplat la cultura de orez: de 650 euro/hectar. Condiții APIA

    Roxana Dobre -

    Subvenția APIA pentru orez, mai exact sprijinul cuplat pentru venit la orez, se acordă fermierilor și în noul exercițiu financiar iar cuantumul pe hectar este estimat la 650 euro. Beneficiarii acestei subvenții trebuie să valorifice cu acte o producţie minimă de 4.500 kg/ha orez.

    Sprijinul cuplat pentru venit – orez, intervenția PD-13, se acordă fermierilor care îndeplinesc mai multe criterii de eligibilitate. Chiar dacă nu este o cultură foarte populară în rândul producătorilor agricoli, producția fiind concentrată mai mult în Lunca Dunării, orezul poate reprezenta o soluție de valorificare a terenurilor sărăturate dar se poate obține și profit având în vedere că oferta producătorilor este ”limitată”.

    Sprijin cuplat orez: condiții de eligibilitate

    Fermierii care cultivă orez și vor să beneficieze de subvenția cuplată pe hectar trebuie să respecte o serie de condiții, odată cu depunerea cererii unice la APIA, astfel:

    a) sunt beneficiari BISS;
    b) sunt utilizatorii unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS);
    c) exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha și cu o suprafață a parcelei agricole de cel puțin 0,3 ha;
    d) valorifică o producţie minimă de 4.500 kg/ha orez pe bază de factură sau pe baza filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. În situaţia în care fermierul are şi calitatea de procesator, acesta face dovada procesării producţiei proprii prin documente contabile interne;
    e) fac dovada că utilizează sămânţă certificată însoţită de documentul oficial de calitate a seminţei, certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002 şi cu Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 149/2010 privind comercializarea seminţelor de cereale, cu modificările şi completările ulterioare. Factura de achiziţie a seminţelor este însoţită de documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea «sămânţă admisă pentru însămânţare», sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea «Necesar propriu» şi «Interzisă comercializarea» sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE privind echivalenţa inspecţiilor în câmp la culturile producătoare de seminţe, efectuate în ţări terţe, şi echivalenţa seminţelor produse în ţări terţe, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Decizia Consiliului 2003/17/CE, sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate. În cazul utilizării seminţei certificate oficial din producţia proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânţă.

    Sprijin cuplat orez: avantajele culturii

    Producția de orez în România este concentrată în Lunca Dunării, cu un număr foarte mic de ferme implicate în producție. Această zonă oferă puține posibilități de producție alternativă. Cultura orezului previne degradarea ecosistemului acvatic protejând pe termen lung resursele de apă și reducând poluarea apelor subterane. Din punct de vedere al importanței de mediu, menționăm că intervenția nu are impact negativ asupra mediului.

    Cultura orezului poate reprezenta o soluție de valorificare a terenurilor sărăturate. Ameliorarea solurilor sărăturate prin submersie și folosirea lor ca orezării, este metoda cea mai rapidă și eficientă de valorificare a acestor soluri. Totodată, contribuie la valorificarea solurilor sărăturate care pot fi redate circuitului agricol. Orezăriile, contribuie la creșterea biodiversității, deoarece apa din orezării creează un habitat ideal pentru diverse specii de animale și păsări, dintre care unele aparțin unor specii protejate.

    Sprijin cuplat orez: cuantumuri la hectar

    Pentru perioada 2023-2027 suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 6.000 ha, cu un cuantum indicativ planificabil de 605 euro/ha în anul 2023. La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor plătite în perioada de programare 2015-2020.

    Cuantumul indicativ maxim estimat de 786,50 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei la cultura de orez. Cuantumul indicativ minim estimat de 544,50 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate.

    La stabilirea cuantumurilor posibile s-a avut în vedere raționamentul prevăzut la art.102 (2) din Regulamentul nr. 2021/2115 privind flexibilitatea necesară pentru realocare în vederea evitării fondurilor neutilizate.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!