• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda, eurodeputat: În noua PAC, trebuie să punem un accent sporit pe procesare!

    Angelica Lefter -

    Posibilitățile de finanțare pentru fermieri în perioada de tranziție, dar și în noua Politică Agricolă Comună (PAC) au fost făcute cunoscute de europarlamentarul român, Daniel Buda, în cadrul ExpoFerma 2021 – Târg digital de agricultură, la conferința “Accesarea fondurilor europene pentru fermieri în 2021 – oportunități și incertitudini”, care a avut loc, astăzi, luni – 14 iunie.

    Oficialul a pus accent pe necesitatea dezvoltării capacităților de producție și procesare, după cum a arătat într-o prezentare făcută pe pagina sa de Facebook și preluată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Fermierii au oportunitatea de a-și dezvolta capacitățile de producție și de procesare prin intermediul fondurilor europene!

    În această dimineață, am participat la conferința privind “Accesarea fondurilor europene pentru fermieri în 2021 – oportunități și incertitudini”. Grupul Agrointeligența, lider în informarea și susținere fermierilor, în parteneriat cu Asociația Forța Fermierilor, în deschiderea târgului digital de agricultură ExpoFerma au organizat această conferință, extrem de utilă pentru fermieri și nu numai. În cadrul intervenției mele, am subliniat posibilitățile de finanțare pentru fermieri, atât în perioada de tranziție, cât și în cadrul noii Politici Agricole Comune.

    În momentul de față, ne aflăm în perioada de tranziție, de 2 ani de zile, ceea ce înseamnă că Regulamentul anterior se aplică în continuare în această perioadă. Sub acest aspect, regulile de accesare a fondurilor europene și liniile de finanțare sunt subsumate Regulamentului de tranziție. Cu alte cuvinte, fermierii își pot desfășura în continuare activitatea și pot profita de măsurile de finanțare pe baza acelorași reguli. În Parlamentul European, am venit cu o reformă a PAC astfel încât fondurile să fie mai accesibile pentru fermieri prin proceduri mai simplificate. În acest Regulament, am inserat o prevedere în care se menționează faptul că statele membre nu au posibilitatea să adauge condiții suplimentare peste regulile europene”, a specificat europarlamentarul român.

    Daniel Buda a făcut referire și la sprijinirea tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatații, dar și la adoptarea termenului de ”noul fermier”.

    ”În ceea ce privește tinerii fermieri (până la 40 de ani), care au fost instalați pentru prima dată ca șefi ai exploatației vor primi un sprijin complementar pentru o perioadă de 7 ani (în loc de 5 ani). Sprijinul acordat instalării tinerilor fermieri din capitolul Dezvoltare rurală crește de la 70.000 euro la 100.000 euro. Am introdus termenul de “Noul fermier”, care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani”, a explicat Daniel Buda.

    Despre plafonare, europarlamentarul s-a declarat susținător al micilor și marilor fermieri și a arătat că aceasta rămâne alternativă la plățile redistributive, care la rândul lor ar fi o gură de oxigen pentru fermieri.

    ”Referitor la plafonare, eu sunt un apărător al intereselor tuturor fermierilor, indiferent că discutăm de fermierii mici sau mari, aceștia au un rol bine definit în ecosistemul agricol din România. Plafonarea rămâne alternativă la plățile redistributive. În cadrul trilogurilor, cel puțin 12% din suma prevăzută trebuie să meargă către fermierii mici și mijlocii. Plata redistributivă pentru fermierii mici ar însemna un „balon de oxigen” care i-ar ajuta să supraviețuiască pe piață. Fiecare stat membru va trebui să-și stabilească nevoile și să aleagă una dintre aceste formule de lucru. Atât fermierii mici, cât și fermierii mari, vor avea parte de un sprijin consistent”.

    Europarlamentarul Daniel Buda a opinat că accentul trebuie pus pe componenta de procesare în România și a explicat stadiul în care se află în acest moment Regulamentul PAC.

    ”În noua PAC, trebuie să punem un accent mai sporit pe componenta de procesare. Este inadmisibil ca astăzi în România, noi să fim principala țară care exportă grâu, porumb, dar să fim în același timp statul cu importuri masive de pâine congelată, de produse de panificație. Trebuie să consolidăm procesarea pentru a adăuga valoare produselor din agricultură. Regulamentul PAC este momentan în procedura trialogului, în negocierile dintre cele trei instituții importante ale Europei: Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European și Comisia Europeană. Vă voi ține la curent cu evoluția acestor negocieri, însă vreau să vă asigur că în noua PAC, fermierii vor fi sprijiniți cu instrumente concrete pentru a furniza mai departe alimente de înaltă calitate și la prețuri accesibile pentru consumatori!”, a încheiat europarlamentarul român, Daniel Buda.

    Citiți mai multe pe ForțaPAC.agorintel.ro


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații