• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prezentare de excepție la Bayer Agro Arena Marghita

    Adrian Radu -

    Marghita a fost și în 2021 pe harta traseului Bayer Agro Arena, evenimentul care trece prin toată țara și în cadrul căruia specialiștii Bayer aduc în fața fermierilor toate noutățile de pe piață. Platforma din județul Bihor a avut în acest an 3 ateliere, cele mai importante din zonă, și anume: rapiță, grâu și porumb.

    Ioan Coste, Grower marketing manager portofoliu rapiță Bayer, a fost responsabil cu prezentarea planului de tratamente din acest an agricol la cultura de rapiță. Condițiile climatice schimbătoare le-au dat bătăi de cap fermierilor, însă Bayer a venit cu toate soluțiile. Principalul dăunător din primăvară este Gărgărița tulpinilor (ceutorincus).

    “Combaterea lui etapizată este importantă, deoarece apariția este eșalonată. Acest an a fost și mai clar, din cauza oscilațiilor de temperatură. La final am făcut primul tratament cu Decis Expert. În ceea ce privește bolile, am intervenit cu un fungicid la buton galben nedeschis, pentru că am avut o întârziere în ce privește dezvoltarea rapiței, din cauza temperaturilor scăzute, și am anticipat o perioadă de înflorire mai lungă. Pentru acest tratament am venit cu Tilmor, pentru a proteja butonii și ramificațiile și la înflorit pentru Sclerotinia am intervenit cu Propulse”, a explicat Ioan Coste.

    Odată trecut acest an agricol, fermierii se vor gândi la următorul, iar prima etapă este tratamentul la sămânță, care va securiza răsărirea. Bayer are deja două soluții pentru acest tratament. Scenic Gold are două substanțe active, în timp ce Buteo Start are 3. Mergând mai departe, schema de tratament implică Decis Expert și Folicur Solo.

    Calitățile produselor Bayer completează genetica Dekalb. 11 hibrizi, dintre care 2 noi, vor fi în lista din care vor putea alege fermierii din țara noastră. Dezvoltarea timpurie din toamnă, toleranța la ger, dubla toleranță la phoma și potențialul de producție sunt câteva din caracteristicile hibrizilor Dekalb.

    “Dacă vorbim de Expression, care este regina, Expansion este regele producțiilor ridicate. Mai pot aminti hibrizii apăruți anul trecut, Excited și Expectation, care anul acesta sunt pretendenți la tron. Legat de stabilitate, deținem 3 hibrizi care oferă producții stabile, indiferent de condițiile de mediu. Acești hibrizi sunt Extime, Exception și Imaret CLF”, a menționat Veres Zsolt, Reprezentant tehnic Bayer.

    Pentru cerealele păioase se anunță un an bun la Marghita. Precipitațiile au fost îndestulătoare în 2021 și se pare că vor depăși media multianuală. Problema a venit însă de la oscilațiile de temperatură, care au favorizat creșterea buruienilor. Astfel, primul tratament erbicid s-a făcut cu Falcon Pro. “La tratamentul 2 vă recomandăm aplicarea Nativo Pro, produs consacrat, care combate Septorioza, Rugina galbenă, Rugina brună, care se instalează mai târziu la cerealele păioase. Bayer vine cu inovație la T2, cu produse care contin bixafen, cum ar fi Zantara, Aviator XPro. Foliajul la T2 este foarte bine securizat, controlăm Rugina galbenă, brună, Septorioza, pentru că ele încep să fie tot mai vizibile în vestul și nord-vestul țării”, a declarat Daniel Grosz, Reprezentant Bayer pe zona de vest a României.

    Perioada de după recoltat la cerealele păioase este foarte importantă, astfel că un tratament fungicid este recomandat. Mai apoi, tratamentul la sămânță este o soluție excelentă, Bayer oferind pentru această fază două produse, Redigo Pro și Bariton Super. În toamnă, focusul este pe păstrarea unui teren curat, pentru că buruieni precum Veronica devin tot mai insistente. Recomandarea Bayer este reprezentată de două erbicide: Complet și Atlantis Flex. Acesta din urmă controlează bine Vulpia, o buruiană graminee tot mai întâlnită în nord-vestul țării.

    Al treilea atelier, cel de porumb, a început cu prezentarea planului de protecție împotriva buruienilor, care, în unele cazuri, pot compromite în totalitate cultura. Adengo este vedeta portofoliului Bayer în ceea ce privește erbicidarea la porumb, acesta având o perioadă de protecție de aproape 6 săptămâni. Combătând nu mai puțin de 85 de specii de buruieni.

    Evident, Adengo a fost aplicat și la Marghita, iar lanul a arătat excelent pentru început de iunie. În cazul apariției buruienilor perene, care nu pot fi combătute de Adengo, varianta Bayer este Equip. Din portofoliul de erbicide mai fac parte Laudis, care poate fi aplicat până la 8 frunze, și Capreno, în componența acestuia aflându-se câte o substanță activă din Adengo și Laudis.

    Portofoliul Dekalb în ceea ce privește cultura de porumb este ofertant, genetica permițând oricărui fermier să-și aleagă un hibrid potrivit pentru zona în care activează. Anul acesta s-au lansat nu mai puțin de 6 hibrizi, și anume DKC 4709, 4897, 4908, 5709 și 6897. “ DKC 6897, cel mai tardiv din portofoliu, este recomandat în zona de sud, unde putem asigura și irigațiile, pentru fermierii care țintesc producții de top de la un segment foarte tardiv”, a fost recomandarea lui Corneliu Costa, Reprezentant tehnic Divizia Market Development Bayer.

    Bayer Agro Arena Marghita nu s-ar fi putut desfășura fără ajutorul lui Radu Jolța, de la Agrotex, sufletul acestei ferme. Acesta a explicat tehnologiile făcute pe culturile de care are grijă și s-a arătat mândru de colaborarea avută cu Bayer de-a lungul anilor. “Aici s-au lansat Adengo, Laudis, Nativo Pro, Aviator. Ce a avut Bayer în ultimii 13 ani aici a fost câmpul de testare, de aici au luat fermierii din zonă feedback că sunt produse de foarte bună calitate, merită banii, asigură un aport mare de producție”, a concluzionat Radu Jolța.

    Caravana Bayer Agro Arena va continua cu alte locații din țară. Toate detaliile despre produsele companiei pot fi găsite pe www.cropscience.bayer.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    Asigurarea culturilor – un pas necesar pentru stabilitatea financiară a agricultorilor Fermierii se mobilizează pentru a-l ajuta pe Petre Țăroiu să-și recupereze combina luată de bancă Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h