• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii și vânătorii – protest la Ministerul Mediului. Tánczos Barna, în mijlocul manifestanților!

    Angelica Lefter -

    Nemulțumirile fermierilor legate de proasta gestionare a situației animalelor sălbatice care coboară în localități şi în ferme, în căutarea hranei, se amplifică. Crescătorii de animale au anunțat că nu mai pot face față numărului mare de atacuri  și protestează în fața Ministerului Mediului, pentru a determina autoritățile să ia măsuri urgente. Ei sunt susținuți și de vânătorii din țară, care au anunțat pe grupurile de socializare de profil că au venit să-i susțină pe fermieri.

    La protestul de marți participă circa 80 de persoane, vânători și oieri. Ministrul Mediului a ieșit în mijlocul protestatarilor și a chemat la discuții o delegație din rândul manifestanților.
    ”Marți, 29 iunie 2021, începând cu ora 12:00 va avea loc la București în fața Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor o manifestare pașnică ce are ca scop aducerea la cunoștința autorităților a situației reale din țară cu privire la problemele cauzate de numărul mare de animale sălbatice, scăpate de sub control : urși, lupi, mistreți, castori; a pagubelor create de acestea fermierilor precum și riscurile zilnice la care oamenii sunt expuși ca urmare a întâlnirilor cu ursul. Sunt așteptați să participe reprezentanți ai celor afectați precum și cei interesați de acest subiect. Vocea celor afectați trebuie să fie auzită și să conteze în luarea deciziilor și găsirea unor soluții. Datorita faptului ca la solicitarea Federației Oierilor de Munte din România, către Primăria Municipiului București, privind organizarea manifestației pașnice, din data de 29.06.2021, din fața Ministerului Mediului, s-a primit răspunsul cu numărul 1966989/2532/25.06.2021, prin care se aproba doar prezența unui număr maxim de 100 de persoane”, se arată într-un anunț al deputatului PNL, Dumitru Flucuș.

    Vânătorii, alături de oieri  la protest

    Vânătorii din toată țara s-au arătat solidari cu crescătorii de animale din zonele montane și participă la protestele din 29 iunie.

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au stat de vorbă cu responsabilul unui fond de vânătoare și au aflat care sunt nemulțumirile acestora în legătură cu înmulțirea unor animale protejate de ecologiști precum urșii și lupii.

    Dragoș Hârjoabă, vânător și președintele Asociației Cinegetice Someșul Rodna, care gestionează Fondul de Vânătoare nr.15 – Valea Mare, din județul Bistrița Năsăud, un fond de aproape 30.000 de hectare, a explicat care este situația, de fapt.

    Foto: timponline.ro

    ”Le-am spus vânătorilor să adere la acest protest. M-au întrebat ce să facă și le-am spus să-i susțină pe crescători. Am avertizat de mai mult timp și cam tot ce-am spus s-a întâmplat. Ursul, la nivelul anului 2016 nu a fost o problemă. Ursul, l-am făcut noi o problemă. (…) Să știți că eu nu am o soluție, soluțiile le dau ONG-urile, dar care nu funcționează. Soluția care a funcționat până în 2016 a ținut ursul la distanță, a fost aceea care l-a făcut pe urs să aibă frică de om, vânătoarea. În momentul acesta ursul și lupul nu mai au frică de om. Dacă acum suntem în al 12-lea ceas, nu știu ce se va întâmpla mâine! Aceste animale, care sunt în vârful lanțului trofic cresc atât în număr, cât și în mărime și frica de om nu mai există, deci vor ataca în continuare. Singura soluție care a funcționat a fost vânătoarea! Uitați-vă câte atacuri sunt! Nu-i pasă nimănui de viața omului. Avem niște politicieni impotenți intelectual care ascultă de ecologiști. Haideți să fim serioși, consilierul domnului ministru este Păun, care este reprezentantul unui ONG care de ani de zile a instigat lumea împotriva vânătorilor!”, a declarat Dragoș Hârjoabă.

    Președintele Asociației Cinegetice Someșul Rodna a mai explicat că soluția mâncării aduse tot de vânători pentru animalele sălbatice în păduri nu este cea mai viabilă. Acestea s-au înmulțit și oricâtă mâncare le-ar fi oferită, tot vor coborî în localități pentru a ataca omul.

    ”Mâncarea e asigurată tot de vânători. Eu sunt obligat prin contractul de gestionare a fondului de vânătoare, eu duc o anumită cantitate de mâncare, dar acea cantitate de mâncare nu va mai ajunge. Din acea cantitate trebuie hrăniți atât mistreții cât și urșii, care mănâncă mai mult și este insuficientă. Interesul românilor este călcat în picioare, acelui om căruia ursul i-a mâncat oaia sau vaca, i se vor da niște despăgubiri peste nu știu câți ani. Unui oier i-a mâncat ursul oile și statul îi dă 200 de lei pe oaie, dar un berbec de origine costă 3500 de lei”, a conchis Dragoș Hârjoabă.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO mulțumește Asociației în Beneficiul Vânătorilor și Activității de Vânătoare pentru pozele de la Ministerului Mediului.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!