Daniel Buda: Ministrul Tanczos Barna are susținerea Comisiei Europene în rezolvarea problemei urșilor!
agrointeligenta.ro -Susținere de la Bruxelles pentru demersurile ministrului Mediului, Tanczos Barna, care a anunțat că pregătește un act normativ care să permită intervenția urgentă a autorităților în cazul atacurilor urșilor agresivi. Europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, anunță că la nivel comunitar sunt susținute astfel de măsuri care au în vedere protejarea populației și ținerea sub control a efectivelor de animale sălbatice.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris în premieră despre conflictul iscat între unii activiști de mediu și fermieri. O poziție împotriva demersurilor lui Tanczos Barna a venit din partea unor ONG-uri precum Agent Green și Animals International, ambele reprezentate prin vocea președintelui lor Gabriel Păun – consilier onorific al premierului Florin Cîțu. Păun a solicitat chiar demiterea lui Tanczos care ar acționa în favoarea vânătorilor (vezi poziția consilierului lui Cîțu AICI)
Fermierii cer o legislație clară și o dezbatere deschisă
Crescătorii de animale și locuitorii din comunele unde urșii atacă zilnic cer, de cealaltă parte, grăbirea procedurilor legislative și o dezbatere publică în acest sens. Este și poziția făcută publică de către Dumitru Grigorean, președinte al Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România. Acesta este la rândul său fermier și locuiește în Pojorâta, comună ”asediată” de urși (vezi poziția fermierilor AICI)
În acest context tensionat, poziția europarlamentarului Daniel Buda vine să susțină demersurile ministrului Mediului. Oficialul român spune că s-a discutat la nivel european foarte mult problema animalelor sălbatice, impactul negativ asupra fermierilor și turismului, atât în Comisia de Agricultură cât și în cea de Mediu, iar probleme similare sunt și în alte țări, care însă își protejează fermierii.
”Tanczos Barna are susținerea Comisiei Europene în rezolvarea problemei urșilor! Despre pagubele provocate fermierilor dar și despre impactul negativ inclusiv asupra turismului, s-a discutat foarte mult în Parlamentul European, atât în comisia de Agricultură cât și în comisia de Mediu. Periodic, o astfel de problemă revine pe agenda comisiilor deoarece există o nemulțumire profundă asupra efectelor negative provocate în regiunile unde acționează prădătorii mari: lup, urs, râs sau mai nou câinii sălbatici. Într-una dintre vizitele efectuate in anii trecuți în Franța, nu au fost fermieri care să nu ne solicite sprijin în acest sens. Mai mult, unii și-au luat destinul în propriile mâini și “îi mai ciuruiau“ chiar dacă și acolo sunt super protejate aceste specii. Colegul Dantin (n.r europarlamentarul Michel Dantin) ne spunea în mandatul trecut că în regiuni întregi din Franța, turismul a decăzut din cauza populațiilor de lupi care au ajuns “ziua în amiaza mare” să își facă simțită prezența în zonele turistice”, a menționat europarlamentarul român.
Daniel Buda a adus la cunoștință că România deține peste jumătate din populațiile de urși din Europa, iar discuțiile din parlamentul European au fost, la fel ca și în țară, contondente între asociațiile de mediu și fermieri.
Mai mult, europarlamentarul a subliniat că există un soi de ”ipocrizie” pentru că deși proclamă protecția prădătorilor, nici un stat membru nu a fost de acord cu relocarea unor exemplare pe teritoriul lor.
”România deține peste jumătate din populațiile de urși din Europa. Nici la lup nu stăm rău, având cele mai multe exemplare comparativ cu alte state din UE. Discuțiile din Parlamentul European au fost adeseori contondente între așa-zisele asociații de mediu și fermieri. Ipocrizia acestora dar și a unor state membre este maximă. În timp ce unele state împreună cu asociațiile de mediu reclamă protecția prădătorilor, nu au fost în stare să relocheze niciun urs din România în altă țară a UE. Toate au fugit “ca dracu de tămâie”, ca să nu spun de urs. Dar cer să fie protejat!”, spune oficialul european.
Mai mult decât atât, Daniel Buda vorbește despre disprețul afișat față de fermieri, arătând că numai păstrarea unor efective optime de animale prădătoare poate rezolva problema.
”Dispreț maxim din partea tuturor față de fermieri și față de eforturile acestora de a-și câștiga traiul de zi cu zi. Dispreț maxim față de oamenii atacați, uciși sau deveniți ologi pe viață din cauza urșilor. Obtuzitate atunci când vorbesc de garduri electrice ca fiind soluția miraculoasă pentru urs. E drept, poate fi o soluţie gardul electric dar, în același timp, păstrarea unor efective optime de animale prădătoare este obligatorie! Și da, asta se face și cu armele de foc atunci când discutăm de apărarea vieții și bunurilor oamenilor. Comisia europeană a spus foarte clar în dezbaterile publice. Statele membre au obligația ca aceste animale să fie păstrate în efective optime și să ia toate măsurile necesare pentru a preveni pagubele materiale și umane. Iar ministrul Tanczos Barna asta dorește să facă și ceea ce face are acoperire perfect legală de la Comisia Europeană!”, a scris europarlamentarul român.
”Fermierii, bunurilor lor și viețile oamenilor trebuie să fie protejate”
Daniel Buda transmite că viețile oamenilor și bunurile lor trebuie protejate, reclamând interesele unor persoane care doresc distrugerea sectorului zootehnic românesc, mai ales a oieritului.
”Fermierii, bunurile lor și viețile oamenilor trebuie să fie protejate dincolo de idioțeniile și elucubrațiile unor structuri plătite de prin străinătățuri sau de cei care nu au văzut ursul decât la TV ori a celor care au alte interese economice și doresc distrugerea sectorului zootehnic și mai ales a oieritului din România! Dar, vom mai reveni cu aceste aspecte!”.
La final, europarlamentarul Daniel Buda îl îndeamnă pe ministrul român al Mediului, Tanczos Barna să meargă mai departe cu adoptarea legislației în domeniu.
”Așa că, domnule Tanczos, “vânt din pupă“ pentru adoptarea legislației în acest domeniu!”, a conchis europarlamentarul român.