• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Senatul a adoptat tacit proiectul care dă din nou liber la vânzarea terenurilor către străini!

    Roxana Dobre -

    Adoptat tacit! Proiectul de lege care dă din nou liber vânzării terernurilor agricole către străini a fost adoptat în mod tacit de către Senatul României, prima cameră parlamentară sesizată. Actul normativ inițiat de aleși din USR-PLUS, UDMR și PNL, susținut și de ministrul Adrian Oros în calitate de senator PNL, prevede eliminarea condițiilor prin care cumpărătorii de teren trebuie să facă dovada că au rezidență stabilă în România și că desfășoară activități agricole.

    Proiectul de lege care permite vânzarea terenurilor către străini a fost adoptat tacit de Senat, după cum a anunțat pe pagina personală de Facebook, senatorul Daniel Cătălin Zamfir, care este și vicepreședinte al Comisiei Economice, industrii și servicii.

    ”Astăzi, (marți, 23 iunie n.r) Senatul a luat act că Legea privind vânzarea terenurilor agricole a trecut tacit”, anunță senatorul despre proiectul de lege care a fost aprobat de Senat în 17 iunie. Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2001 privind privatizarea societăților ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului și care practic elimină o serie de restricții care erau impuse prin lege străinilor.

    Proiectul de lege a fost aspru criticat de fermieri care au cerut menținerea condițiilor suplimentare pentru străinii care cumpără teren agricol în România. Inclusiv printr-o scrisoare deschisă, organizațiile de agricultori au semnalat că forma propusă pentru modificarea legislației actuale nu face decât să dea din nou liber speculei cu terenuri, în defavoarea fermierilor români.

    Noua variantă a legii, inițiată inclusiv de ministrul Agriculturii Adrian Oros, care se află printre semnatari, arată că înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu se face cu respectarea condițiilor de fond și de formă prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, și a dreptului de preempțiune, la preț și în condiții egale cu cele prevăzute în oferta, în următoarea ordine:
    a) preemptori de rang I: coproprietarii; soții, rudele și afinii până la gradul al treilea inclusiv;
    b) preemptori de rang II: proprietarii investițiilor agricole pentru culturile de pomi, viță-de-vie, hamei, irigații exclusiv private, daca aceste investiții sunt notate în Cartea Funciară;
    c) preemptori de rang III: arendașii.
    d) preemptori de rang IV: proprietarii terenurilor agricole care au cel puțin o latură comună, în tot sau în parte, cu terenul supus vânzării;
    e) preemptori de rang V: tinerii fermieri;
    g) preemptori de rang VI: statul român, prin Agenția Domeniilor Statului.

    Într-o postare recentă pe pagina personală de Facebook, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, a explicat că noua propunere a coaliției PNL – USR PLUS va face mult mai dificilă achiziția de terenuri de către tinerii români care vor să facă agricultură, de către fermierii care desfășoară activitatea agricolă în România și de către cei care locuiesc efectiv pe teritoriul țării, produc hrană pentru români și nu achiziționează teren doar pentru speculă.

    ”Sub forma actuală promovată de Coaliția de Dreapta, Legea 175/2020 va fi golită de conținut, favorizând specula cu terenuri extravilane în avantajul străinilor cu bani, subvenționați de guvernele acestora, precum și a fondurilor de investiții finanțate din străinătate. Legea 175/2020 a fost dezbătută timp de 2 ani cu fermierii români și reprezentanții acestora și a fost elaborată tocmai la solicitarea lor de înăsprire a condițiilor de cumpărare a terenurilor agricole de către cei care nu locuiesc și nu lucrează terenurile agricole în țara noastră.Legea PSD a fost făcută pentru fermierii români, pentru tinerii care vor să facă agricultură și pentru instituțiile de cercetare din România”, a spus acesta.

    Chesnoiu a argumentat și de ce noua inițiativă legislativă va îngropa fermierii români:

    De precizat că proiectul de lege are nevoie de votul Camerei Deputaților, care este for decizional, și de promulgarea președintelui Klaus Iohannis urmată de publicarea în Monitorul Oficial, ca să intre în vigoare.

    În prezent se află în vigoare, Legea nr. 17/2014, modificată anul trecut prin Legea 175/2020. Pe larg despre acest subiect, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Vânzarea terenurilor agricole 2021. Cum vinzi și cumperi pământ după noua lege


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!