• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Tornada a făcut prăpăd într-o comună. Primar: ”Totul e pus la pământ, ca soldații în război!”

  Roxana Dobre -

  Tornada a făcut ravagii într-o comună din județul Giurgiu unde după numai câteva minute de grindină și vânt puternic s-au distrus sute de hectare cu porumb, grâu, rapiță și soia.

  Imaginile sunt apocaliptice, spune primarul comunei Putineiu, Gheorghe Breazu, cel care a și reușit să facă o serie de poze și un filmuleț pe care le-a pus la dispoziția Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

  Primarul comunei Putineiu, Gheorghe Breazu. Foto: www.jurnalgiurgiuvean.ro

  Gheorghe Breazu, primarul comunei grav afectate de tornada care a avut loc marți noapte, spune că ceea ce a văzut în câmp este greu de descris în cuvinte. Deși este un om cu experiență și familia sa face agricultură din tată în fiu niciodată nu a văzut un asemenea dezastru lăsat în urma fenomenelor meteo extreme.

  ”Nu am văzut niciodată așa ceva, nici nu am apucat să fotografiez totul, dacă vedeți niște sole cu soia nici nu zici că a fost acolo vreo cultură. Sunt pagube enorme, vorbim de o serie de blocuri fizice care sunt 100 la sută afectate”, a explicat edilul, care la rândul său este și fermier.

  Porumbul, sigurul pentru care mai există speranțe să își revină

  La rapiță este paguba destul de mare, completează primarul, care spune că așteaptă asiguratorii să facă propriile evaluări în teren. ”Vedem ce spun și ei dar noi am trecut aproximativ 70 la sută procent de daună, avem la porumb estimativ 60 la sută pagubă, prin alte tarlale 40 la sută, în altele 70 la sută. La porumb probabil își mai revine cel care este mai ”ciufulit” dar cel care este rupt nu mai are nicio șansă. Este rupt pur și simplu. La floarea-soarelui este totul pus la pământ, este smulsă de la rădăcină, este compromisă total. Grâul se mai scutură, vedem dacă mai culegem 30-40 la sută din suprafețe”, a mai explicat primarul.

  Acesta descrie cu greu momentele de panică prin care a trecut când furia naturii s-a lăsat peste comuna sa. ”Marți noaptea pe la 12.00 prima oară a venit grindina mai mare ca arpagicul, fără ploaie. S-a întrerupt și lumina, apocaliptic, vă spun. A urmat o tornadă care a lovit localitatea noastră și alte 4-5 comune vecine din câte am aflat. Nu am văzut niciodată așa ceva, vă spun sincer. Totul e pus la pământ ca soldații în război. Grâul e cu toate boabele jos, ați văzut în filmare. Eu am 250 de hectare cu grâu, din totalul de 500, am 200 de rapiță din 850 ha și porumb 130 de ha, soia din 110 ha am 60 ha”, a mai precizat Gheorghe Breazu.

  Primele măsuri luate de Primărie. Din partea ”mai marilor” speranțele de ajutor sunt zero

  Edilul a luat primele măsuri care țin de autoritatea locală dar despre ajutor din partea Guvernului sau a Ministerului Agriculturii spune că nu sunt speranțe. Acesta amintește cum ”cei mari” au uitat de fermieri și în cazul despăgubirile pentru secetă, aferente culturilor de primăvară din anul 2020. ”Astăzi au anunțat asiguratorul și vom face și adrese către Primării să facem un proces verbal, luăm toate măsurile. Nu sperăm la ajutor de la Minister sau Guvern, ne descurcăm cum putem, pentru că și anul trecut am pățit cu seceta și nu am primit decât pentru culturile de toamnă. Am rămas cu speranța”, a conchis cu amar în glas primarul.


  Te-ar mai putea interesa

  Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

  Ultimele știri

  Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA