• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamentele ideale pentru o livadă curată

    Adrian Radu -

    Bayer Agro Arena este despre tot ce înseamnă agricultură. Evenimentele destinate culturilor de cereale păioase ori porumb sunt completate de cele care au în prim-plan horticultura. Ca și în precedenții ani, Livada Bunicului, din județul Argeș, a fost gazda specialiștilor Bayer, care au prezentat toate soluțiile companiei pentru acest sector, într-un an greu.

    Sorin Petrache, Manager marketing culturi horticole Bayer, a avut onoarea să deschidă acest eveniment, punctând principalele produse care ajută pomii să lupte cu bolile și dăunătorii care apar an de an. Brand-ul Luna este inovația Bayer. ”Luna Care este noul standard pentru rapăn și făinare și o continuitate pentru Aliette, care combate Focul bacterian. Avem în portofoliu și produsul biologic Serenade, aplicat înainte de recoltare”, a explicat Sorin Petrache.

    De altfel, Focul bacterian a fost provocarea acceptată de specialiștii Bayer, care au venit în fața fermierilor cu un trio excelent: Aliette la înflorit, Luna Care după înflorit și Serenade înainte de recoltare. Astfel, fermierii își pot proteja livezile, mai ales dacă folosesc și produse pe bază de cupru la început de vegetație.

    Sorin Petrache și colegii săi au fost oaspeții lui Mihai Ungurenuș, pentru a cincea oară. Fermierul argeșean a explicat cum a fost acest an în livada pe care o îngrijește. ”Provocările sunt mari, avem un an destul de greu, în care am început cu o perioadă rece, cu ninsori în martie, cu înfloritul unde au fost probleme, la polenizare, legare. După care, de o lună avem ploaie în fiecare zi, soare, condițiile să avem o grămadă de probleme și de boli în plantație. Dar împreună cu dumneavoastră am ținut aproape și eu zic că la jumătatea lui iunie, livada arată foarte bine. Preconizăm că o să fie un an bun”, a declarat Ungurenuș.

    Fermierul din județul Argeș a respectat la virgulă tehnologia Bayer, astfel că speră să aibă o producție bună. Sigur, nu la fel ca în 2020, când la măr a avut 60 de tone, calitatea 1, calibru +65. În 2021, Ungurenuș ar fi mulțumit cu 40 de tone, în condițiile în care polenizarea nu s-a făcut cum trebuie.

    Constantin Gheorghiu, Director regional pe zona de Sud-Vest Bayer, a prezentat inovațiile cu care Bayer vine în fața horticultorilor, pentru a înfrunta diferitele provocări din livezi. În această primăvară, fermierii români au văzut atac de rapăn, de făinare, de Foc bacterian, de monilioză. Dăunători, precum afidele, păduchii lânoși, și-au făcut și ei apariția.

    ”Putem aminti 3 inovații. Movento este un produs foarte competitiv, care combate dăunătorii care înțeapă și sug sucul celular. Produsul Luna Sensation a fost lansat anul acesta. Prin aceste produse putem prelungi perioada dintre tratamente. Ultima inovație este Sivanto Prime. Este noutatea noastră și am înlocuit tunul cu pușca cu lunetă, adică nu mai combatem toate insectele, ci doar insectele-țintă, pentru care am creat acest produs”, a spus Gheorghiu.

    Un punct-forte pentru Bayer este și faptul că a intrat pe segmentul produselor biologice. Flipper și Recviem Prime sunt două astfel de substanțe foarte prietenoase cu livezile și care controlează insectele. În plus, nu oferă reziduuri și au eficacitate foarte bună asupra tuturor stadiilor în care se află dăunătorii.

    Problemele din 4 zone importante ale țării au fost prezentate de tot atâția reprezentanți tehnici Bayer. Astfel, Sergiu Pop a venit în Argeș pentru a expune provocările apărute în Transilvania. ”Această zonă a fost caracterizată anul acesta de condiții foarte grele. Totul a fost mai în urmă cu 3-4 săptămâni. Fermierii au fost nevoiți să aplice multe tratamente, la 7-10 zile distanță. Au folosit produsele Bayer specifice, Luna Experience, Luna Care, Movento și Sivanto Prime. La speciile arbustive, vorbim de Luna Sensation, care este necesar a fi aplicat pentru a asigura protecția împotriva fainarii și a putregaiului cenușiu. Umiditatea ridicată și diferențele de temperatură au indus o sensibilitate foarte mare plantelor”, a declarat Pop.

    Florin Borca este reprezentantul tehnic Bayer pentru zona de vest a țării, acolo unde problemele au venit din cauza presiunilor de ploi și a temperaturilor oscilante, ceea ce a favorizat apariția de boli și atacuri de dăunători. ”Am venit în ajutorul fermierilor în completarea Aliette cu Luna Care. Ca și inovație, pe lângă acesta am venit cu insecticid, Sivanto Prime, care este utilizat pentru toate insectele care înțeapă și sug. Sivanto Prime se poate aplica chiar și în perioada de inflorit. Este un insecticid care se preteaza foarte bine la afide, purici, paduchi. Luna Care și Sivanto au fost utilizate de majoritatea fermierilor cu care colaborez și aș sugera să se aplice și de ceilalți fermieri”, a spus Borca.

    Partea de sud a României a fost reprezentantă de Sorin Mărmureanu. Ploile abundente urmate de zile însorite, vijeliile și grindina au creat probleme importante în această zonă a țării. Rapănul, focul bacterian, monilioza și dăunătorii care înțeapă și sug au fost inamicii fermierilor. ”Recomandarea mea pentru zona de sud este folosirea fungicidului Luna Experience, cât și a insecticidului Movento. Luna Experience combate, pe lângă bolile pomicole consacrate, și principalele boli de depozit, iar insecticidul Movento are cea mai mare sistemie din piață”, a menționat Mărmureanu.

    Ultima, dar nu cea din urmă, a fost Cristina Ditot, care ajută horticultorii din zona Moldovei, acolo unde precipitațiile și temperaturile scăzute au dus la o întârziere a coacerii fructelor. Astfel, fermierii și-au adaptat din mers tratamentele, pentru a ține în frâu bolile și dăunătorii. O soluție pentru combaterea dăunătorilor este capcana Decis Trap. ”Aceasta este formată din două părți, partea superioară fiind transparentă, impregnată pe partea de interior cu deltrametrin, în cantitate de 0,015 grame. Partea inferioară galbenă servește ca depozitare a insectelor țintă, și anume Rhagoletis cerasi. Amplasarea capcanei se face la înălțimea de 1,40, maximum 2 metri. Se amplasează cam 100 de capcane la hectar”, a concluzionat Cristina Ditot.

    Caravana Bayer Agro Arena va continua și în următoarele săptămâni, pentru a le oferi fermierilor toate soluțiile pentru un an agricol cu producții mari.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!