• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Întâlnire-maraton la Ministerul Agriculturii. Noul PNDR, transmis la Bruxelles pe 15 martie, cu propunerile fermierilor

    agrointeligenta.ro -

    Șase ore! Atât a durat ieri ședința-maraton pe care reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au avut-o ieri, la sediul instituției, cu reprezentanții asociațiilor profesionale. Fermierii au avut posibilitatea de a-și prezenta propunerile pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, sugestii ce vor fi transmise la Bruxelles pe 15 martie.

    Discuțiile de ieri, de la MADR, au fost nu doar lungi, ci și eficiente, potrivit surselor Agrointeligența. Consultarea cu asociațiile profesionale a început la ora 13.30 și s-a încheiat după ora 19.00.

    Reprezentanții producătorilor agricoli au avut ocazia să își expună nu doar părerile despre proiectul PNDR 2014-2020 postat pe site-ul www.madr.ro, ci și să vină cu sugestii pentru completarea lui.

    La consultarea de ieri au participat circa 30 de reprezentanți din cele mai importante organizații, precum Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Federația Națională PRO AGRO  sau Alianța ROPAC.

    comisia europeana pentru agricultura”Ambasadorii” fermierilor au avut o serie de propuneri la proiectul PNDR 2014-2020, iar sugestiile au fost discutate și supuse la vot în cadrul întâlnirii. Cele care au primit susținere vor fi verificate zilele acestea dacă respectă legislația și regulamentele UE. Foarte important pentru producătorii agricoli, Federația Națională PRO AGRO a propus găsirea unei formule prin care procesul de certificare să fie inclus la cheltuieli eligibile, crescând astfel valoarea produselor agroalimentare și deschizând oportunități pe piață pentru fermierii români. Și Alianța ROPAC a venit cu idei pertinente, printre care principiul fermelor didactice, ce va fi analizat în zilele următoare pentru a se verifica compatibilitatea lui cu programele de finanțare europeană.

    Unde vor merge primele milioane de euro

    De pe agenda întâlnirii-maraton nu au lipsit dezbaterile privind deschiderea primei măsuri pe noul program, cea din mai, când se are în vedere o alocare eficientă a unei resurse de 150 de milioane de euro. Potrivit discuțiilor de astăzi, banii vor fi împărțiți, cu prioritate, pentru achiziția de utilaje agricole pentru sectorul vegetal, pentru sectorul de reproducție din zootehnie și pentru proiectul fermelor de familie.

    În privința achiziționării de utilaje, reprezentanții fermierilor au susținut ideea prețurilor de referință, ce vor simplifica procedurile de achiziție.

    Experiența de la APDRP îl ajută pe Turtoi la MADR

    La ședința de ieri, alături de echipa care a elaborat și coordonează Programul Național de Dezvoltare Rurală în cadrul MADR, instituția a fost reprezentată și de către secretarul de stat George Turtoi. Potrivit surselor noastre, experiența acestuia în fruntea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) și-a spus cuvântul, Turtoi având un rol activ în cadrul discuțiilor, venind cu propuneri concrete pentru a rezolva problemele pe care fermierii le-au întâmpinat în vechiul PNDR.

    După răspunsul de la Bruxelles, o nouă discuție cu fermierii

    În urma consultărilor cu asociațiilor profesionale, dar și a conferințelor regionale, MADR va transmite la Bruxelles o formă a noului PNDR în data de 15 martie. Proiectul va fi analizat de către Comisia Europeană (CE) care va răspunde României și va face recomandări după analiza propunerilor, inclusiv a celor venite din partea fermierilor. După primirea răspunsurilor de la oficialii UE, MADR a asigurat reprezentanții din agricultură și sectoarele anexe că va organiza o nouă serie de întâlniri pentru a se discura feedback-ul de la Bruxelles și pentru a se formula o formă finală pentru PNDR 2014-2020, agreată atât de România, cât și de CE.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!