• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Gigi Nețoiu, fermierul ajuns după gratii în ”Dosarul Transferurilor”: 2000 de hectare în arendă, se plângea de excesul controalelor

  agrointeligenta.ro -

  Numele lui Gigi Nețoiu este în aceeași măsură asociat cu fotbalul, cât e și cu afacerile în viticultură și cu cele din industria cărnii. Probabil că astăzi, din spatele gratiilor, afaceristul condamnat în ”Dosarul Transferurilor” se gândește că mai bine ar fi rămas în agricultură decât să se lege la cap…și la mâini, cu lumea întortocheată a sportului cu balonul rotund.

  Gheorghe Nețoiu și-a clădit imperiul în viticultură și vinificație alături de cea mai cunoscută parteneră a sa nu doar de afaceri, ci și de viață:  Luchi Georgescu. La separarea celor doi, ”doamna Vincon” a rămas  singura stăpână peste afacerea reprezentată de 1.580 de hectare de viţă de vie în podgoriile Odobeşti, Coteşti, Panciu şi Huşi, 11 crame, printre care Paradis şi Beciul Domnesc, trei depozite pentru produse finite şi trei platforme industriale pentru condiţionarea şi îmbutelierea vinului, a vinarsului şi băuturilor spirtoase şi a oţetului. Vincon a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 30 mil. euro, ceea ce înseamnă aproape o zecime din valoarea pieţei vinului, evaluată la 350 mil. euro.

  La ieșirea din acționariatul Vincon Distribution, Nețoiu s-a înțeles tacit cu fosta partneră de viață, el rămând jurist în firmă până în octombrie 2012, când a intrat în campania electorală pentru un loc de deputat pe listele PP-DD. Aceeași despărțire s-a făcut și în compania de mezeluri Meda Prod 98.

  Tot din agricultură, Nețoiu a continuat să facă bani din exploatarea a circa 2.000 de hectare arendate în județul Dolj, activitate ce a stârnit o oarecare tensiune în zonă. În 2007, sătenii din localitatea Cetate erau supărați-foc că tranzacțiile cu terenuri ale lui Nețoiu ar fi gonit un investitor străin cunoscut în zonă, Michel Arricau.

  În agricultură și la Parlament

  Odată ajuns pe scaunul de parlamentar de pe listele PP-DD, Gigi Nețoiu a ținut morțiș să facă parte din Comisia pentru agricultură, probabil considerând că este domeniul la care se pricepe cel mai bine. Chiar și așa, colegii din comisie nu l-au văzut de prea multe ori la ședintele de lucru, așa că și activitatea sa parlamentară a rămas în urmă.

  A cerut sprijin pentru irigații

  Înainte de a migra (de a se întoarce, de fapt), la Partidul Social Democrat, Nețoiu s-a aflat mai multe luni în Opoziție, de unde a și penalizat Guvernul USL cu o întrebare și o interpelare politică. El s-a adresat premierului Victor Ponta, cerându-i socoteală pentru excesul controalelor efectuate de autoritățile de stat în sectoarele economiei, inclusiv în cel al alimentației publice. Investitorul i-a cerut și ministrului Daniel Constantin să sprijine irigațiile în agricultură, subvenționând prețul la apă. Reprezentantul Guvernului i-a răspuns însă că acțiunea propusă ar putea fi aplicată doar prin modificarea Codului fiscal.

  Ceea ce l-a adus pe fermierul Gheorghe Nețoiu în spatele gratiilor nu a fost dragostea pentru pământ, ci pasiunea pentru fotbal. Fostul acţionar al FC Dinamo şi U Craiova, cercetat în ”Dosarul Transferurilor”, a fost condamnat definitiv, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.


  Te-ar mai putea interesa

  Apă furată din canalele de irigații, chiar sub nasul ANIF. Ștefan Gheorghiță, fermier: Să se facă controale! Subvenția APIA majorată de la 1 iulie Producții și prețuri la grâu și orz în ferma ing. Gheorghe Albu care a investit în perdele forestiere

  Ultimele știri

  Fabrica de compost a lui Puiu Ilisei, în flăcări. Pagubă de 400.000 – 500.000 de euro O primărie a anunțat plata subvenției de 1.500 euro la Programul Tomata. Data la care banii sunt în conturi Fermierii, chemați la APIA pentru subvenția la motorină!