Proiect: TVA de 9% la carne, din iulie. Vezi care este situația României față de restul statelor din UE
agrointeligenta.ro -Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împreună cu Ministerul Finanţelor, lucrează la un proiect de lege pentru reducerea a TVA la produsele din carne, la 9%, potrivit România TV. Proiectul ar putea intra în vigoare din luna iulie.
Cum stăm în UE şi cum vom sta dacă scade TVA
România percepe o cotă standard de TVA de 24%. Este al patrulea cel mai înalt nivel din UE, peste nivelul maxim din Uniunea Europeană, şi după Danemarca, Suedia (ţări cunoscute pentru nivelul ridicat al fiscalităţii dar şi pentru calitatea vieţii) şi de proaspăt intrată în Uniunea Europeană, Croaţia, care au o cotă de 24%. De la începutul acestui an, Ungaria, care aplica 27% alimentelor, a redus TVA la carne în viu și carcasă la doar 5%.
Cu excepţia pâinii şi a produselor de panificaţie, România percepe cota standard de 24% la TVA la produsele alimentare. Este a doua cea mai mare cotă din Uniunea Europeană la alimente-doar Danemarca are 25%.
În cazul în care TVA la carne şi produse din carne va fi redusă la 9%, România va ajunge la jumătatea clasamentului european, pe locul 14, la această grupă de alimente.
Bulgaria urmează trendul
Un alt vecin al României – Bulgaria ar putea adopta, după modelul Ungariei, o reducere a TVA la carne în perioada următoare. Dacă acest lucru se va întâmpla, fenomenul evaziunii fiscale din România va crește, pentru că nu se mai poate urmări parcursul legal al produselor.