• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alexu Molodoi organizează mâine, 30 iunie, o ”vitrină agrară” în platforma tehnologică de la Almos din Neamț

    Daniel Befu -

    ”Ziua câmpului” de mâine, 30 iunie, va avea loc ”pe viu”, începând cu ora 10.00, la punctul de lucru din Dulcești, județul Neamț, al grupului Almos, după ce anul trecut s-a desfășurat online din cauza pandemiei. Platforma tehnologică a FMC, organizată alături de Almos, în parteneriat cu Limagrain, este unul dintre cele trei repere importante la nivel de județ, pe lângă cea organizată la TCE 3 Brazi, de către Corteva și cea a companiei Bayer, organizată în acest an la Girov.

    ”Noi avem o platformă unde am semănat în toamnă cereale păioase și în primăvară porumb, soia și floarea soarelui. Deși în platformă nu avem o cultură de sfeclă de zahăr, fiind limitați de rotația culturilor, vom prezenta produsele oferite de FMC pentru protecția acestei culturi, având în vedere că în zona Agrana, foarte mulți fermieri cultivă sfeclă de zahăr și sfecla de zahăr are o pondere foarte mare în structura de culturi a fiecărei societăți agricole din zonă. Sperăm să adunăm la eveniment în jur de 250 de fermieri, care însumat cultivă o bună parte din suprafața agricolă a județului Neamț, aproximativ 280.000 ha, însă vom avea participanți din toată Moldova, îndeosebi din județele limitrofe: Suceava, Iași, Bacău, Vaslui și Botoșani. După 1 an de zile de pandemie, fermierii sunt dornici să vadă pe viu, să se întâlnească și să împărtășească ceea ce a mai făcut nou fiecare în exploatația sa agricolă. Înainte, dacă se participa la un eveniment în câmp, după terminarea evenimentului, fiecare fermier pleacă nu doar cu o serie de cunoștințe noi despre produsele apărute, despre efectele benefice asupra mediului și climei, ci și cu prietenii mai sudate. Dacă în ultimul an am discutat mai ales prin telefon și pe rețele sociale, acum este prilejul de a cunoaște lucruri noi și a ne împărtăși unii altora ce am mai realizat și astfel a ne face viața mai frumoasă. Fermierii vin să vadă efectul produselor FMC la culturile pe care le avem în această vitrină cu ce e mai nou și inovator în piață”, explică Alexu Molodoi (56 ani), coordonatorul operațiunilor agricole ale grupul de agricultură Almos.

    An de an, mai spune acesta, Comisia Europeană retrage anumite substanțe active din rândul erbicidelor și pesticidelor. ”E un câmp de testare a produselor nou omologate, recomandate pentru culturile specifice zonei noastre. Evenimentul de mâine va fi ca un laborator de fitopatologie și entomologie, în care, întocmai ca la o lecție clasică, va fi măsurat efectul noilor molecule și combinații de molecule, asupra dăunătorilor și buruienilor specifice. Produsele de protecția plantelor sunt foarte scumpe și nu îți permiți să dai greș. Trebuie să acționezi țintit, însă pentru asta trebuie să cunoști întregul spectru de buruieni, să ai o cartare a lor și în funcție de ea să aplici erbicidul. În județul Neamț există o serie de buruieni specifice și anumite substanțe au fost interzise. Trebuie să fim echipați cu informațiile validate de ce se întâmplă în câmp, ca să știm cum să acționăm. La sfecla de zahăr, de exemplu, a fost scos desmedifamul. FMC vine cu substanțe care ne fac nouă agronomilor, viața mai ușoară. Anul acesta testez un nou produs, Safari Duo Active, care e o combinație din două substanțe active, lenacil, care este din Venzar și triflusulfuron metil, din Safari. Împreună, cele două combat foarte bine buruienile acestei culturi, care este foarte dificilă”, a mai spus specialistul.

    Fostul ucenic și mentorul său, reîntâlnire pe platforma tehnologică de la Dulcești

    Managerul tehnic al grupului Almos, anunță prezența unor oaspeți de seamă la Ziua Câmpului, care ar trebui să transforme evenimentul într-unul de neratat. ”Mâine, la eveniment va participa Iosif Vasile, Country Leader FMC România și și-a anunțat prezența și agronomul Lucian Buzdugan. Va fi ceva nou dacă va veni și domnul Buzdugan, pentru că se creează premisele unui veritabil schimb de experiență, de pe urma căruia fermierii vor învăța sigur. Nu știu dacă știți, dar în activitatea mea profesională mi-am întretăiat cariera cu cea a domnului Buzdugan. În 1999 am lucrat ca inginer agronom- șef de fermă la TCE 3 Brazi, la Zănești, pe când domnul Buzdugan era director general la TCE 3 Brazi. După ce TCE a preluat IMB, domnul Buzdugan a plecat director general în IMB, iar eu am rămas în locul dumnealui și eu am rămas să coordonez partea de agricultură pe care TCE o exploata în Neamț. Am învățat foarte, foarte multe lucruri de la dumnealui. Cel mai mult m-a marcat la domnia sa modul de organizare a procesului de producție, fiindcă partea de tehnologii și produse noi, fiecare agronom, dacă dorește și are pasiune, o învață din literatura de specialitate, simpozioane, congrese științifice. Dar marele atu pentru mine, că l-am avut pe dl Buzdugan mentor, a fost aeastă enormă capacitate organizatorică a sa și puterea de a vedea lucrurile în perspectivă, acea viziune pe termen lung, care-i dau abilitatea, dacă ar vrea, să conducă oricând, ca un general de armată, agricultura României. De aceea îndemn fermierii nemțeni să participe la ziua câmpului, mâine, fiindcă dialogând cu Lucian Buzdugan, vor putea să fure un pic din cunoștințele și arta dumnealui”, atrage atenția agronomul Alexu Molodoi.

    Almos în cifre

    Grupul Almos, controlat de Alfons Mosel şi de fiica sa, Minnegard, are 60 de angajați și practică agricultura de precizie pe 3600 ha amplasate exclusiv în județul Neamț. Totodată grupul este prezent în piață și ca furnizor de inputuri pentru producătorii agricoli locali și achizitor de producții la prețuri competitive. Grupul de agricultură dispune de o bază ultramodernă de stocare de 30.000 tone, cu acces la calea ferată și instalații de încărcare directă în vagoane.

    Ultimele investiții în tehnologie, de la tractoare până la semănători de precizie și mașini de erbicidat, ridică valoarea parcului de utilaje al Almos la 10 milioane euro. Totodată dețin și o flotă proprie de camioane, atât pentru transportul producției proprii din câmp la baza de stocare, cât și pentru recoltele fermierilor terți. Grupul Almos organizează tradiționala deja ”Zi a Câmpului”, care în acest an, în 3 iunie a ajuns la a 13-a ediție. Totodată, de 3 ani, în urma unui parteneriat cu FMC Agro România, Almos se implică și în promovarea ultimelor inovații din portofoliul acestei companii.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!