Calendar APIA – luna iulie: plăți subvenții, controale și termene limită pentru fermieri
Roxana Dobre -Graficul controalelor și plăților la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în luna iulie. Deși campania de plăți pentru anul 2020 s-a încheiat la 30 iunie, funcționarii agenției de plăți continuă autorizările pentru dosarele care nu au încasat încă banii. În plus, APIA are pe lista de acțiuni și primiri de cereri pentru diverse scheme. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a analizat situația și datele oficiale, prezentându-vă un calendar pentru perioada următoare cu activitățile ce țin de APIA și de plata subvențiilor agricole.
Iată care este graficul acțiunilor la APIA în luna iulie:
1 iulie – APIA începe să extragă eșantionul de control și îl transmite ulterior în teritoriu, la fiecare județ. În Campania 2020, eșantionul de control extras din baza de date APIA a avut un număr total de 56.493 fermieri pentru care se vor verifica respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:
– pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 12.427 fermieri;
– pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 39.988 fermieri;
– pentru controlul schemelor de ajutor din sectorul zootehnic – 4.078 fermieri.
Suprafaţa totală controlată este de 1.576.877 ha, respectiv:
– pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 994.965 ha;
– pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 581.912 ha.
9 iulie: termen limită pentru finalizarea controlului administrativ. Până la 9 iulie APIA efectuează controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului, precum și transmiterea eșantioanelor către autoritățile/departamentele de control, potrivit dispozițiilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea.
Între 12 iulie – 15 octombrie 2021 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent unor obligații/cerințe specifice se va efectua, după caz, în iarna sau în primăvara anului următor.
15 iulie: micii fermieri se pot retrage din schema de 1250 euro/fermă. Beneficiarii care decid să se retragă din schema pentru micii fermieri informează APIA cu privire la retragerea lor, până la data de 15 iulie a anului de cerere, fără posibilitatea de a mai fi incluşi în această schemă de plată.
20 iulie: termen pentru depunerea cererilor privind ajutorul de minimis acordat sectorului legumicol. Fermierii primesc o schemă de ajutor de minimis pentru susţinerea producției de legume în spaţii protejate în 2021, ce este implementată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin centrele locale/județene, care vor fi sprijinite în activitatea de control și evaluare a producției de către direcțiile pentru agricultură județene.
Depunerea cererilor se va realiza până la cel târziu 20 iulie inclusiv, iar valorificarea producției se va face în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie. Precizăm că documentele justificative pot fi depuse până la 3 decembrie 2021, inclusiv. Plafonul maxim alocat acestei scheme de sprijin este de 30.785 mii euro (150.000 mii lei), iar valoarea maximă a ajutorului de minimis/beneficiar este de 2.000 euro/cultură/1000 mp.
31 iulie 2021: termen depunere cereri de plată pentru măsurile PNA 2021. Până la data de 31 iulie, se pot depune cereri de plata pentru accesarea Programului Național Apicol (PNA). Scopul PNA 2020-2022 este de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru decontarea analizelor fizicochimice care să ateste calitatea mierii și pentru achiziționarea de: medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, cutii noi în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen, încălzitor miere, topitor de ceară, maturator, echipament de protecție apicol, afumător, daltă apicolă, furculiță pentru descăpăcit, cuțit pentru descăpăcit, sită filtrare miere, remorci/pavilioane apicole, mijloace fără autopropulsie de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral, mătci și/sau familii de albine, precum și prin acordarea de sprijin deținătorilor de stupine de multiplicare/ elită pentru achiziționarea de produse proteice solide, incubator de creștere a mătcilor, incubator de transport botci și kit de inseminare care conține cel puțin microscop, butelie CO2, aparat de inseminare și seringă de inseminare, precum și prin acordarea de sprijin financiar formelor asociative apicole legal constituite pentru consultanță în apicultură, promovarea apiculturii și a produselor apicole, organizarea de cursuri de perfecționare în apicultură, achiziția de echipament pentru procesarea cerii și echipament pentru ambalarea mierii.
Graficul APIA în luna iulie: plăți
În luna iulie APIA continuă plățile pentru fermierii care nu au primit încă subvențiile pentru Campania 2020. Conform celor mai recente date, până la 30 iunie erau plătite 2,92 miliarde euro pentru fermierii români. Anunțul a fost făcut în cadrul Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri 2021, organizat de către Asociația Forța Fermierilor.
Mai sunt însă și fermieri care au încă plățile blocate iar motivele de neautorizare sunt:
– dosare aflate în litigiu, pentru care nu a fost emisă o hotărâre judecătorească definitivă;
– dosare aflate în cercetare de către instituțiile abilitate pentru care s-a solicitat explicit suspendarea, ori care au fost fizic ridicate în vederea cercetării;
– dosare care necesită instrumentarea pe campaniile anterioare în vederea recuperării plăților necuvenite;
– dosare care urmare controalelor (la fața locului sau autoritate de audit/Curte de conturi) au sancțiuni multianuale cu reținere de plată;
– dosare care urmare controalelor au devenit neeligibile, ori excluse de la plată pentru campania curentă(anul de cerere 2020);
– incidente/erori la nivel de dosar generate pe fluxul de control administrativ, sau pe fluxul de autorizare la plată.
Tot în luna iulie APIA urmează să achite ajutorul de stat pentru motorina utilizată în primul trimestru din anul 2021. În acest sens MADR a lansat un proiect de act normativ care prevede o majorare de buget pentru sumele virate fermierilor de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în contul motorinei utilizate în sectorul agricol. Cea mai recentă plată pentru această subvenție a fost făcută de APIA pe 12 aprilie când au fost transferate în conturile fermierilor sumele pentru cantitățile de motorină utilizate în perioadele 01.07-30.09.2020 (trimestrul III/2020) și în perioadele 01.10-31.12.2020 (trimestrul IV/2020). Astfel, fermierii așteaptă banii pentru primul trimestru din acest an, pentru care au depus cereri până pe 4 mai, inclusiv.
”Pentru anul 2021, valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 427.980,00 mii lei, rezultată prin suplimentarea sumei de 340.550,00 mii lei cu suma de 87.430,00 mii lei, care se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, se arată în documentul care are nevoie pe rând de aprobarea Guvernului și ulterior de publicarea în Monitorul Oficial.